Čalamáda (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Túto čalamádu robievam už 30 rokov. Už som odovzdala veľa priateľkám tento jednoduchý recept. Nie je s ňou veľa práce. A preto som sa rozhodla ju ponúknuť aj na varechu. Robievam ju aj s hubami. Ale to inokedy.

120 minút
príprava
8 minút
na 100-70 °C

Postup

  1. Je obdobie nakladania zeleniny a ja ponúkam jednoduchú čalamádu. Nastrúhanú,kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibulu na kolieska,papriku na pásiky,a mrkvičku na kolieska.
  2. Všetko spolu vsypem do väčšej plastovej nádoby.Premiešam.
  3. Zeleninu zalejem octom,cukrom a balíčkom nakladača.
  4. Premiešam a nechám odpočívať 24 hodín zakryté.Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.
  5. Ja som robila z polovičnej dávky.Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov.V odmerke vedľa mám prirodzenú šťavu zliatu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe.Touto zalejem poháre s čalamádou.Natlačiť nie na tuho,ale ani nie na riedko.Tak akurát.
  6. Zaliatá čalamáda.
  7. Zaviečkujem poháre.
  8. Každú zaváraninu sterilizujem.Tak je to aj u čalamády.Len na chvíľočku,aby sa mi vrchnáčiky prichytili.Po bode varu,ešte 7 minút.
  9. Po vybratí poháre pootáčam hore dnom,aby som mala istotu,že ani jeden netečie a že sú dobre vrchnáky prichytené.
  10. Asi po 15 minútach pootáčam a skontroľujem.Potom si už zaváraninku ozdobím a odložím. V prípade potreby,akoby som našla.