Čalamáda do súdka

ssimona - fotkassimona, 22. októbra 2011

Tuto čalamadu som dostala od priateľky,dnes sme ju spravili a čakáme ako nám bude chutiť :-)

Suroviny

5 kg
2 hlavičky (prevarit)
2 kg rôzne farby
1,5 kg
1,5 kg
2 kg
NALEV :
2 l
1,6 kg
23 dkg
2 male lyžice




Postup

  1. 1

    Všetko nakrájame (nastruhame )do veľkej nádoby .Pripravíme si nálev ktorý prevarime a vychladnutý vlejeme do čalamády.Necháme odležať do dalsieho dna.Ked je takto čalamáda pripravená môže sa naplniť do súdka .

Diskusia k receptu

serchan
Recept je dobry ale sa chcem spýtať ci sa to nesterilizuje
marianne69
mam trosku iny recept na sudkovu calamadu,bez karfiolu,ale aj tato bude vyborna...@sechran nesterelizuje sa,natlaci sa len do sudka,nam smakovala velmi...
kutala
Nesterilizuje sa a je výborná.Mám urobenú.
drquinova2
Aj ja robím podobnú a je dobrá.Len neviem čo je ten" borken" ja dávam pyrosíričitan sodný. Je to on?
abdul
Borken je dvojsiričitan draselný. Kupoval som ho v drogérii a používa sa na :
na sírenie muštu zo zdravého hrozna - 10g / hl
na sírenie muštu z mierne nahnitého hrozna - 15g/hl
na sírenie muštu z hnilého hrozna - 30g/hl
na zomleté hrozno pred začiatkom kvasenia červeného vína - 20g/hl
na týždenné konzervovanie muštu v chladnom počasí - 40g/hl
pri stáčaní vína - slabé sírenie - 10g/hl, stredné sírenie - 20g/hl, silné sírenie - 30g/hl
na liečenie niektorých chorôb a na odstránenie vád vína - podľa druhu a stupňa choroby - 20-40g/hl
na nakladanú zeleninu - 5g/ 10l

eva60
Ssimona,chcem sa opýtať,borkem tiež dávaš prevariť v náleve?Ja som niečo podobne robila..ale bez prevárania,na studeno. jeden rok bolo dobre ale ked´som robila dˇalší rok novú dávku,nepodarilo sa,vyhodiť som musela.
astheart
@drquinova2 : Pyrosiřičitan SODNÝ není totéž.
Borken = dvojsiřičitan draselný = pyrosiřičitan DRASELNÝ.
Nespletla sis to?
astheart
Omlouvám se za to tvrdé "Y" ve slově dvojsiřičitan...... Zatmění, lol
astheart
Zjistila jsem, že ten odkaz přestal fungovat, tak zkuste proím tohle: www.lach-ner.com/files/7681-57-4_Pyrosiricitan_sodny_CZ~1.pdf
ocek
Ja mám podobný,5kg kapusty,2kg papriky,2kg cibule,70dkg cukru,3/4l octu,2 deká,1 lyžičku pirosiričitanu,nakrájať všetko,zamiešať a 24 hod.nechať stáť.ja tam dávam aj mrkvu a fefefonky ,robím to z polovičnej dávky do malého súdka,keď to zjeme spravím druhú.občas to treba premiešať.
ssimona
Evi,
ano Borken sa prevara v naleve ale vraj netreba staci iba pridat uz do hotoveho ...tak som pocula ale vyskusane to nemam.
ssimona
Borken sa predáva bud v drogérii alebo v záhradníckych potrebách.
codumda
tento salat alebo calamada, ako si kto nazve, robievam uz 2 roky.
Prvykrat ked som ho urobila mal postat asi 2 tyzdne, v tmavom prostredi. Zabudla som nan a cca o 2 mesiace som si spomenula. Tym ze dlhsie postal, bolo to take dobre, ze sterilizovanu calamadu uz nerobim. Teda nic nepredvaram, ani karfiol, len ho rozoberiem na male ruzicky, pridam male cibulky, pripadne feferonky, papriky farebne pre spestrenie, samozrejme kapustu, zeler podla chuti. Ked nie do sudka tak do 2-3 litr. poharov, zatvorim vickom umelohmotnym a necham postat v chladnej a tmavej miestnosti. Je to potom pochutka!!!!
codumda
zabudla som: ziadne konzervacne prostriedky, nalevo podla svojej chuti, nechat celkom vychladnut a tym zaliat, pripadne nejakou spajdlou zatazit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia