Tuto čalamadu som dostala od priateľky,dnes sme ju spravili a čakáme ako nám bude chutiť :-)
Suroviny
5 kg |
|
2 hlavičky (prevarit) |
|
2 kg rôzne farby |
|
1,5 kg |
|
1,5 kg |
|
2 kg |
|
NALEV : | |
2 l |
|
1,6 kg |
|
23 dkg |
|
2 male lyžice |
|
Postup
-
1
Všetko nakrájame (nastruhame )do veľkej nádoby .Pripravíme si nálev ktorý prevarime a vychladnutý vlejeme do čalamády.Necháme odležať do dalsieho dna.Ked je takto čalamáda pripravená môže sa naplniť do súdka .
na sírenie muštu zo zdravého hrozna - 10g / hl
na sírenie muštu z mierne nahnitého hrozna - 15g/hl
na sírenie muštu z hnilého hrozna - 30g/hl
na zomleté hrozno pred začiatkom kvasenia červeného vína - 20g/hl
na týždenné konzervovanie muštu v chladnom počasí - 40g/hl
pri stáčaní vína - slabé sírenie - 10g/hl, stredné sírenie - 20g/hl, silné sírenie - 30g/hl
na liečenie niektorých chorôb a na odstránenie vád vína - podľa druhu a stupňa choroby - 20-40g/hl
na nakladanú zeleninu - 5g/ 10l
Borken = dvojsiřičitan draselný = pyrosiřičitan DRASELNÝ.
Nespletla sis to?
Lidově v Čechách pýrák.
Dvojsiřičitan SODNÝ je zdraví nebezpečný !!!!! Viz: www.lach-ner.com/files/Disiricitan%20sodny~1.pdf...
ano Borken sa prevara v naleve ale vraj netreba staci iba pridat uz do hotoveho ...tak som pocula ale vyskusane to nemam.
Prvykrat ked som ho urobila mal postat asi 2 tyzdne, v tmavom prostredi. Zabudla som nan a cca o 2 mesiace som si spomenula. Tym ze dlhsie postal, bolo to take dobre, ze sterilizovanu calamadu uz nerobim. Teda nic nepredvaram, ani karfiol, len ho rozoberiem na male ruzicky, pridam male cibulky, pripadne feferonky, papriky farebne pre spestrenie, samozrejme kapustu, zeler podla chuti. Ked nie do sudka tak do 2-3 litr. poharov, zatvorim vickom umelohmotnym a necham postat v chladnej a tmavej miestnosti. Je to potom pochutka!!!!