Burizónová knedľa so zemiakom fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 19. novembra 2013
Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept)
Foto: dvorka

Od mojej babičy - češky, som zdedila recepty na niekoľko druhov knedlíkov. Houskové, burizónové, chlupaté, bramborové, tvarohové a kynuté. K dnešnému mäsu s pikantnou Zobraziť celý popisOd mojej babičy - češky, som zdedila recepty na niekoľko druhov knedlíkov. Houskové, burizónové, chlupaté, bramborové, tvarohové a kynuté. K dnešnému mäsu s pikantnou omáčkou som skombinovala burizóny a zemiak.

Suroviny

3,5 hrnčeka
2 hrnčeky
1 - 2 hrnčeky
1 ks
štipka
štipka




Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca som dala variť vodu a osolila ju. Vzala som si 2 decový hrnček. Do misky som si dala 3 hrnčeky hrubej múky a 0,5 hrnčeka kukuričnej krupice. Krupica nemusí byť, ale skrášlila mi farbu knedlíkov. Môže ísť aj kypriaci prášok, ja som ho nedala lebo po ňom tŕpne jazyk poniektorým mojim stravníkom ☺. Zemiak som nastrúhala na strapatom strúhadle ako na halušky, pridala som ho k múke. Priliala vodu, nasypala som 2 hrnčeky burizónov. V pôvodnom recepte je hrnček jeden, ja som dala dva. Prisolila a poriadne zamiešala.

    Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta som si spravila 4 bochníky mokrými rukami a pred vložením do hrnca s vriacou vodou som každý ešte prevaľkala na asi 5 cm šišku. Nechala som knedlíky pod pokličkou variť na najmenšom plameni 12 minút z jednej strany a ďalších 12 minút po otočení zo strany druhej. Občas som pokličku nadvihla aby sa netvorila pena.

    Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dovarení som každú šišku nechala nad hrncom odkvapkať.

    Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájala som niťou na plátky a ... podala k jedlu.

    Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hovädzie mäso som robila podľa vzoru Ančičky ako Ne-pečené mäso. Vopred som si ho nasolila, okorenila, zviazala niťou do šišky, natrela olejom a nechala odpočívať. Pred varením som ho opiekla z každej strany v kastróli bez tuku, tuk malo na sebe. Pridala som celé korenie štvoro farieb, bobkový list, cibuľu, koreňovú zeleninu a kúsok zázvoru, čo dodalo riadne pikantnú chuť omáčke. No teraz na jeseň padne dobre, dokonca aj hrdlo ma prestalo bolieť ☺. V tlakovom hrnci som dusila pol hodiny, mäso som otočila a dusila ďalšiu pol hodinu. Medzi tým som si uvarila knedlíky. Mäso som vybrala, odnitkovala, zabalila do alobalu a odložila pod misku, aby neobschlo. Zeleninu v šťave som rozmixovala, pridala som pol kelímka pochúťkovej smotany (kyslej) a obed bol hotový.

    Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ekona
je to taká obmena akože sviečkovej, dobré.
martamm
Dvorka, krásny receptík, hneď by som ochutnala, páči sa mi mäsko, aj knedľa, vyskúšam snáď cez víkend :)
medovnicek
takúto knedľu veru nepoznám, ale naše babičky vedeli od "čoho muchy kapú", takže si receptík ukladám
evanaaa
Burizonové knedle boli kedysi "v móde", pamätám sa na ne, ako vidím, znovu sa to vracia, ale vcelku, neboli zlé.
renusiak
Dobrý deň, skusala som knedlu 1x a mala som ju velmi tuhu a aj tvrdsiu. Neviete mi poradit preco? Pridala som 3,5hrnceka hrubej muky bez krupicovej mucky a 2 hrnceky vody ale bolo to potom redsie a lepivé, takze sa s tym nedalo pracovat na doske, preto som to dohustila este mukou. Navyse knedlu ani nebolo citi za burizonmi. Ja osobne by som zvolila aspon 3 hrnceky burizonov a trochu viac zemiakov.
Dakujem za odpoved.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia