Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Od mojej babičy - češky, som zdedila recepty na niekoľko druhov knedlíkov. Houskové, burizónové, chlupaté, bramborové, tvarohové a kynuté. K dnešnému mäsu s pikantnou omáčkou som skombinovala burizóny a zemiak.

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca som dala variť vodu a osolila ju. Vzala som si 2 decový hrnček. Do misky som si dala 3 hrnčeky hrubej múky a 0,5 hrnčeka kukuričnej krupice. Krupica nemusí byť, ale skrášlila mi farbu knedlíkov. Môže ísť aj kypriaci prášok, ja som ho nedala lebo po ňom tŕpne jazyk poniektorým mojim stravníkom ☺. Zemiak som nastrúhala na strapatom strúhadle ako na halušky, pridala som ho k múke. Priliala vodu, nasypala som 2 hrnčeky burizónov. V pôvodnom recepte je hrnček jeden, ja som dala dva. Prisolila a poriadne zamiešala.
  2. Z cesta som si spravila 4 bochníky mokrými rukami a pred vložením do hrnca s vriacou vodou som každý ešte prevaľkala na asi 5 cm šišku. Nechala som knedlíky pod pokličkou variť na najmenšom plameni 12 minút z jednej strany a ďalších 12 minút po otočení zo strany druhej. Občas som pokličku nadvihla aby sa netvorila pena.
  3. Po dovarení som každú šišku nechala nad hrncom odkvapkať.
  4. Nakrájala som niťou na plátky a ... podala k jedlu.
  5. Hovädzie mäso som robila podľa vzoru Ančičky ako Ne-pečené mäso. Vopred som si ho nasolila, okorenila, zviazala niťou do šišky, natrela olejom a nechala odpočívať. Pred varením som ho opiekla z každej strany v kastróli bez tuku, tuk malo na sebe. Pridala som celé korenie štvoro farieb, bobkový list, cibuľu, koreňovú zeleninu a kúsok zázvoru, čo dodalo riadne pikantnú chuť omáčke. No teraz na jeseň padne dobre, dokonca aj hrdlo ma prestalo bolieť ☺. V tlakovom hrnci som dusila pol hodiny, mäso som otočila a dusila ďalšiu pol hodinu. Medzi tým som si uvarila knedlíky. Mäso som vybrala, odnitkovala, zabalila do alobalu a odložila pod misku, aby neobschlo. Zeleninu v šťave som rozmixovala, pridala som pol kelímka pochúťkovej smotany (kyslej) a obed bol hotový.