Burizónová knedľa so zemiakom (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Od mojej babičy - češky, som zdedila recepty na niekoľko druhov knedlíkov. Houskové, burizónové, chlupaté, bramborové, tvarohové a kynuté. K dnešnému mäsu s pikantnou omáčkou som skombinovala burizóny a zemiak.
Postup
- Do veľkého hrnca som dala variť vodu a osolila ju. Vzala som si 2 decový hrnček. Do misky som si dala 3 hrnčeky hrubej múky a 0,5 hrnčeka kukuričnej krupice. Krupica nemusí byť, ale skrášlila mi farbu knedlíkov. Môže ísť aj kypriaci prášok, ja som ho nedala lebo po ňom tŕpne jazyk poniektorým mojim stravníkom ☺. Zemiak som nastrúhala na strapatom strúhadle ako na halušky, pridala som ho k múke. Priliala vodu, nasypala som 2 hrnčeky burizónov. V pôvodnom recepte je hrnček jeden, ja som dala dva. Prisolila a poriadne zamiešala.
- Z cesta som si spravila 4 bochníky mokrými rukami a pred vložením do hrnca s vriacou vodou som každý ešte prevaľkala na asi 5 cm šišku. Nechala som knedlíky pod pokličkou variť na najmenšom plameni 12 minút z jednej strany a ďalších 12 minút po otočení zo strany druhej. Občas som pokličku nadvihla aby sa netvorila pena.
- Po dovarení som každú šišku nechala nad hrncom odkvapkať.
- Nakrájala som niťou na plátky a ... podala k jedlu.
- Hovädzie mäso som robila podľa vzoru Ančičky ako Ne-pečené mäso. Vopred som si ho nasolila, okorenila, zviazala niťou do šišky, natrela olejom a nechala odpočívať. Pred varením som ho opiekla z každej strany v kastróli bez tuku, tuk malo na sebe. Pridala som celé korenie štvoro farieb, bobkový list, cibuľu, koreňovú zeleninu a kúsok zázvoru, čo dodalo riadne pikantnú chuť omáčke. No teraz na jeseň padne dobre, dokonca aj hrdlo ma prestalo bolieť ☺. V tlakovom hrnci som dusila pol hodiny, mäso som otočila a dusila ďalšiu pol hodinu. Medzi tým som si uvarila knedlíky. Mäso som vybrala, odnitkovala, zabalila do alobalu a odložila pod misku, aby neobschlo. Zeleninu v šťave som rozmixovala, pridala som pol kelímka pochúťkovej smotany (kyslej) a obed bol hotový.