Burgyňáky fotorecept

tancotanka - fotkatancotanka, 23. októbra 2011

alebo Kabáče. Názov "kabáče" vznikol pravdepodobne skomolením slova pagáče. V našej rodine sa pečú v jesennom období, v čase zberu cukrovej repy, pretože jednou Zobraziť celý popisalebo Kabáče. Názov "kabáče" vznikol pravdepodobne skomolením slova pagáče. V našej rodine sa pečú v jesennom období, v čase zberu cukrovej repy, pretože jednou zo surovín je práve repa. Kabáče pekávala ich ešte moja babička, výborne ich pečie moja mama a tu som nafotila moje výrobky, podľa rodinného receptu.

15
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
5 - 7 PL
3 ČL
250 g




Postup

  1. 1

    Repu umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme múku, soľ, nastrúhame Héliu.

    Burgyňáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si kvások z 20 g kvasníc a 1 ČL cukru. Pridáme k zmesi.

    Burgyňáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz príde na rad mak. Zmiesime. Ak je cesto lepivé, pridáme múku.

    Burgyňáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmiesime bochník a necháme chvíľku podkysnúť. Rozgúľame a vykrajujeme kolieska.

    Burgyňáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolieska uložíme na suchý plech, môžeme ozdobiť vykrajovačkou.

    Burgyňáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom a znova necháme kysnúť cca 20 min. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech šupneme dnu.

    Burgyňáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme do zlatova. A tu je výsledok.

    Burgyňáky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

viera1
Tak toto ma zaujíma,akú to má chuť.Asi to nikdy neochutnám,u nás sa repa nepestuje...Vieš to popísať,k čomu sa to blíži chuťou ?
megginr
mnaaaaam, suseda staraj mamky taketo robia, fajnove su!
varechaa
mám otázku, repu nevaríš? ja ich robievam vždy repu ale varím
mamatata2
Už som o nich počula, ale ešte som nechutnala, musíme v tomto čase ísť na návštevu do krajov, kde sa pestuje repa.
dorisa
ZAUJÍMAVÉ, ŠKODA,ŽE KU CUKROVEJ REPE SA NEDOSTANEM.
tinca
no tak toto asi tiež nevyskúšam, lebo na repu nemám šancu
danculka
Presne, ako píše dorisa,u nás neviem,kde by som hľadala cukrovú repu,vyskúšala by som....
garanco
Veľmi rada by som ich ochutnala,(celý mak v zákuskoch, keksoch, mám veľmi rada) ale, ako píšu žienky predo mnou, ich nikdy neurobím- nemám repu, škoda.
valeri
Ešte som o takýchto " kabáčoch" nepočula, skúsim zohnať repu a skúsim :-)). Určite nie sú zlé. Ukladám :-)
anderka12
Mnaaam veru by som si dala taku dobrotu.... babka ich robievala a aj mamina ich pecie musim pripomenut nech nam pagace napecie... dakujem za pripomenutie
tancotanka
@viera1 - chutia ako sladké kysnuté koláčiky, @varechaa - ja repu nevarím vopred, dobre sa s cestom pracuje i tak,
všetkým ostatným ďakujem za komentáre :-)
kopretina
Moje babička dělala "řepánky". Kynuté těsto na buchty plnila uvařenou makovou nádivkou smíchanou napůl s jemně nastrouhanou vařenou cukrovou řepou. Jako dítě jsem je milovala.
babkamt
Pagáčiky sú fajn,len tá cukrová repa ja problém.
hubarka35
tak toto už dávno túžim spravit-len sa dostat k tej repe....hm,musim pozret kde ju zvážajú-a tam sa nejak dopracovat a čmajznút zo dve repky-alebo čakat kým sa tu nezrúti kamion plný tejto repky.....ale vdaka za receptík zíde sa mi.
marianna76
Aj ja určite spravím, lebo ako vidím z komentárov, mám to šťastie, že repu viem zohnať.... v podstate priamo pred oknami rodičov
marianna76
Prosím, a musí tam byť ten mak? asi nie, že? a koľko je to jedna repa, lebo mám rôzne veľkosti... prosím
tancotanka
@marianna76 , ak nemáte radi mak, tak ho tam nedávaj,
repa - tak cca 1,5 kg, ale ako som písala, je možné, že bude treba pridať múku, to budeš pri miesení cítiť, či sa cesto lepí, alebo nie... veľa úspechov :-)
haston
prečo burgyňáky, keď burgyňa je kŕmna repa...? ináč zaujímavý recept.
zdezda
:-)hmmm, a keď dám namiesto sladkej repy sladkú tekvicu ? vyskúšam, dám potom vedieť :-)
jajaem
Tak to je najvacsia pochutka aku si viem predstavit, nasa babka nam take pecie a ziadna sladkost sa im nevyrovna :) odporucam vyskusat
av365
Ďakujem veľmi pekne za recept, prvý raz sa mi podarili a boli výborné len vďaka nemu :) určite odporúčam
australanka
Ukladam recept, tu repu nemame, ale skusim s mrkvou alebo cviklou, necham vediet ako dopadli
alena45
odkiaľ beriete tú cukrovú repu ? Ja by som si chcela o rok dopestovať, ale neviem zohnať semiačka. Nemáte niekto ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia