Burgyňáky (fotorecept)

Autor receptu: tancotanka

alebo Kabáče. Názov "kabáče" vznikol pravdepodobne skomolením slova pagáče. V našej rodine sa pečú v jesennom období, v čase zberu cukrovej repy, pretože jednou zo surovín je práve repa. Kabáče pekávala ich ešte moja babička, výborne ich pečie moja mama a tu som nafotila moje výrobky, podľa rodinného receptu.

15
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Repu umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme múku, soľ, nastrúhame Héliu.
  2. Pripravíme si kvások z 20 g kvasníc a 1 ČL cukru. Pridáme k zmesi.
  3. Teraz príde na rad mak. Zmiesime. Ak je cesto lepivé, pridáme múku.
  4. Zmiesime bochník a necháme chvíľku podkysnúť. Rozgúľame a vykrajujeme kolieska.
  5. Kolieska uložíme na suchý plech, môžeme ozdobiť vykrajovačkou.
  6. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a znova necháme kysnúť cca 20 min. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech šupneme dnu.
  7. Pečieme do zlatova. A tu je výsledok.