Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica

an3da - fotkaan3da, 2. novembra 2013
Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica
Foto: an3da

Robím ho ked mám špenát alebo blitvu, vlastne mangold. Zeľanica je srbský názov a to je preto že sa môže používať aj zeľe - to je niečo podobné ako špenát, viacročná rastlina, a chuť má trochu kyslú. Práve včera som si presadila, dala mi priesadu kolegyňa.

15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
500 g
500 g
4-5 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V slanej vode si uvaríme, vlastne, blanšírujeme, špenát. Ja používam blitvu - mangold tak iba pokrájam a posypem soľou a trochu nechám aby odstálo a odmäklo. Tvaroh zmiešame s vajíčkami a pridáme soľ podľa chuti. Ak je tvaroh už slaný tak viac nesolíme. Do tvarohu môžme pridať aj smotanu, ak máme. Potom pridáme aj to zelené čo sme si pripravili a zmiešame spolu. Na pekáč - plech ktorý sme potreli olejom položíme lístok cesta, pokvapkáme olejom, druhý lístok tiež pokvapkáme olejom a dáme trochu pripravenej hmoty - asi 4-5 lyžíc.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 1
  2. 2

    Postup opakujeme kým máme lístky cesta a tvaroh. Na vrch dáme tiež 2 lístky cesta a trochu pokvapkáme vodou. Pečieme na 200 stupňov 15 minút a potom zmenšíme na 180 ešte 15 minút.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s kyslím mliekom alebo jogurtom.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 3
  4. 4

    Zelje - či šťaveľ sa mi ujal, rastie.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Zeleninové jedlá, Slané chuťovky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mohla by sa pridať aj cibuľa a cesnak, videla som taký recept niekde ale sa mi stratil.
Tento koláčik ešte aj teraz môžem vyskúšať, lebo stále mám krásny šťaveľ na záhrede....nikdy ma nenapadlo ho použiť na koláč...vyzerá super.-)