Foto: an3da
Robím ho ked mám špenát alebo blitvu, vlastne mangold. Zeľanica je srbský názov a to je preto že sa môže používať aj zeľe - Zobraziť celý popisRobím ho ked mám špenát alebo blitvu, vlastne mangold. Zeľanica je srbský názov a to je preto že sa môže používať aj zeľe - to je niečo podobné ako špenát, viacročná rastlina, a chuť má trochu kyslú. Práve včera som si presadila, dala mi priesadu kolegyňa.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
V slanej vode si uvaríme, vlastne, blanšírujeme, špenát. Ja používam blitvu - mangold tak iba pokrájam a posypem soľou a trochu nechám aby odstálo a odmäklo. Tvaroh zmiešame s vajíčkami a pridáme soľ podľa chuti. Ak je tvaroh už slaný tak viac nesolíme. Do tvarohu môžme pridať aj smotanu, ak máme. Potom pridáme aj to zelené čo sme si pripravili a zmiešame spolu. Na pekáč - plech ktorý sme potreli olejom položíme lístok cesta, pokvapkáme olejom, druhý lístok tiež pokvapkáme olejom a dáme trochu pripravenej hmoty - asi 4-5 lyžíc.
-
2
Postup opakujeme kým máme lístky cesta a tvaroh. Na vrch dáme tiež 2 lístky cesta a trochu pokvapkáme vodou. Pečieme na 200 stupňov 15 minút a potom zmenšíme na 180 ešte 15 minút.
-
3
Podávame s kyslím mliekom alebo jogurtom.
-
4
Zelje - či šťaveľ sa mi ujal, rastie.
- dakujem