Foto: jerica
@jerica recept mám z prílohy týždenníka Plus 7 dní,vyskúšala som s malou obmenou , pridávam :-))
porcií
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
suroviny: | |
300 g |
|
50 g |
|
1 bal |
|
100 ml vlažné |
|
štipka |
|
1 ks |
|
nastrúhanú |
|
1/2 PL |
|
1/2 kocky čerstvé |
|
na potretie: | |
na potretie |
|
0,5 horúca |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
do misy dám preosiatu múku , vykysnutý kvások ,, nastrúhanú citrónovú kôru , cc pol dcl mlieka , zmäknuté maslo 50g , žĺtko
-
2
vanilkový cukor
-
3
med , vypracujem tuhšie cesto , necháme na teplom mieste vykysnúť .
-
4
z vykysnutého cesta spravíme (vyváľkame) veľké šúľky
-
5
tie si potom rozporcujem na menšie šúľanky , robila som ich malého rozmeru lebo som ich piekla v plechu na mufiny
-
6
každý šúľanček stočím tak že začiatok stočím málinko dovnútra a pokračujem do špirály , koniec šúľanca podsuniem pod slimáka.
-
7
na vymastený a múkou vysypaný plech takto som ich poukladala a nechala ešte chvíľku pokysnúť , potrela vyšľahaným vajíčkom,dala piecť
-
8
Keď koláč chcem mať pekný lesklý upečený potriem cukrovou vodou : (mašlovanie), do horúcej vody (pol dcl.) jednu kávovú lyžičku kryštálový cukor, slimáky ostanú pekné lesklé
-
9
keď ich budem robiť na budúce použijem : miesto kvásku môžeme použiť prášok "Kysnuté cesto EXPRES" netreba nechávať kysnúť ,
Ked robievam briozky zo sladkeho cesta tak ich viazem do uzlika co je podobne, ale toto je jednodchsie a snad aj krajsie.
Drzia tvar aj ked ich pecies jednotlivo len na plechu a nie v muffins tin plechu?
Maju chut peciva, alebo su troska sladsie?
Ten cukor ide do kvasku?
Priznám sa že som čakala či si pozrieš môj recept a nenájdeš dáky škriatok lebo niekedy pri tom ako to vkladáš na portál vždy sa vlúdi chybička a preto si Ťa vážim že dôkladne prejdeš recept:-))