Foto: lenka1503
Halušky sú taká slovenská klasika a predsa je veľa receptov. Priznávam, že ja ich robím aj bez zemiakov, keď som lenivá :)
Postup
-
1
Surové zemiaky očistíme a nastrúhame na strúhadle. Netreba zliať z nich vodu. pridáme soľ, vajíčko a polohrubú múku. Množstvo múky neudávam, čo to pýta toľko treba. Cesto má byť polotuhé, jemné a trochu lepivé cesto. Cesto pretláčame cez haluškovač do vriacej osolenej vody. (ja nemám haluškovač tak cez lopárik. Síce nie sú také pekné tie halušky ale sú jedlé :) ). Slaninku pokrájame na kocky a opražíme na suchej panvici. Smotanu zmiešame s bryndzou. Uvarené halušky zlejeme ale neochladzujeme. Ešte horúce pojeme bryndzovou-smotanovou omáčkou. Podávame s opečenou slaninkou a s nadrobno pokrájanou lahôdkovou cibuľkou .
Voda zo zemiakov sa dá vypiť, alkalizuje organizmus, ktorý je prekyslený.
Halušky hádžem ako moja stará mama, teda nožíkom z lopárika. Haluškovač som nikdy nemala.
Moj muz ked robi halusky tak najprv da polohrubu muku a potom podla potreby pridava hladku :-)
Vtedy cítiť chuť zemiakov intenzívnejšie a nie sú ťažké na žalúdok.
kazdý ich robí podla vlastnej chuti ale akceptujem vas nazor :)