Broskyňový koláč z krehkého cesta fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. augusta 2012
Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept)
Foto: evusik

Taký malý letný koláčik....

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
50 g
50 g
1 ks
1 ks
Krém:
250 g
1 PL
1 bal.
3 dl
1 PL




Postup

  1. 1

    všetky prísady na cesto rýchlo zmiesime...

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zabalíme do fólie a dáme na 20 minút do chladničky

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom cesto roztlačíme do vymastenej formy tak, aby malo aj okraje a dáme piecť na 180°C na 12-15 minút.

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Broskyne zalejeme horúcou vodou, necháme 5 minút postáť a ošúpeme ich. Prepolíme a zbavíme kôstok.

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mascarpone vymiešame s vanilkovým cukrom. Chcela som použiť len čisté mascarpone, ale akési bolo vodové, tak som uvarila v 3dl mlieka puding a keď vychladol spojila som ho s maskarpone a vznikol veľmi lahodný krém

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečený korpus necháme celkom vychladnúť

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom naň navrstvíme krém...

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pripravíme si podľa návodu tortové číre želé

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na krém naukladáme na mesiačiky nakrájané broskyne

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a zalejeme tortovým želé.

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a veľmi svieži, jednoduchý koláčik je na svete :-)

    Broskyňový koláč z krehkého cesta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tothka
Tak toto robievam veľmi často, nie je vždy s mascarpone, do pudinku vmiešam aj 1/8 masla, ale ovocie a želé, to je vždy super. Dobrý, ľahký letný koláčik, určite by som neodmietla.
orchidea
ja bez toho mascarpone...to mi nechutí ale nahradila by som tvarohom alebo tak ako píše @tothka...kol áčik je utešený...
cica2
nádherné fotky a aj koláčik :-)
evusik
koláčik je samozrejme dávno zjedený, veď som ho piekla ešte v utorok :-) a nahradiť mascarpone tvarohom ide samozrejme úplne bez problémov, ja tiež častejšie používam tvaroh, ale teraz som mala v chladničke mascarpone a už ho bolo treba minúť... a k tomu plnú prepravku broskýň ktoré bolo treba minúť ešte rýchlejšie :-)
janger
Aky vyborny napad, zmiesat mascarpone s pudingom. Pekny kolacik si spravila :-).
medulienka122
vidíš, to je dobrý nápad s tým pudingom, mám doma taký, čo je na studeno, aspoň ho nemusím variť, mascarpone nemám, musí stačiť aj domáci tvaroh, uvidím, či sa mi podarí taký pekný, keď sa so mnou želatina "nekamaráti"-(, ty ho máš ozaj na 1*!
evusik
@medulienka122 o problémoch so želatínou by som mohla písať romány :-) ale toto tortové želé je brnkačka, to sa podarí vždy a slúži na zaliatie ovocia keď ho dávaš na vrch aby bolo zafixované, alebo tiež na glazúru, tu nie je čo pokaziť ....
zdezda
krásna mňamkota :-), ďakujem za inšpiráciu
astheart
:) Ještě dneska udělám. Ale, místo mascarpone tvaroh, puding dám vanilkový (jiný doma nemám) a místo broskví nektarinky. Věřím, že bude výborný!
evusik
@astheart ja tiež robím podľa toho čo doma mám, momentálne spracovávam broskyne, ja hovorím, že keď je sezóna ovocia treba sa najskôr poriadne toho ovocia najesť a až potom zavárať a pod.,
ináč ja tomuto koláčiku hovorím keksíkový, je to v podstate linecké cesto a má takú chuť ako maslové sušienky :-) a nám (sme len dvaja) to nielen stačí ale aj chutí .... daj vedieť ako chutilo :-)
ebaka
koláčik na zjedenie,ukladám....len broskyne vymením za slivky,lebo už došli




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia