Broskyňový džem

redakcia - fotkaredakcia, 4. júla 2009
10-30 minút
na 900 °C

Suroviny

1000 g
800 g




Postup

  1. 1

    Broskyne umyjeme, dáme do sita a spolu ponoríme do vriacej vody. Necháme ich tam tak dlho, kým sa šupka nedá stiahnuť.

  2. 2

    Potom plody ochladíme ponorením dostudenej vody. Ovocie ošúpeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a dáme do studenej okyslenej vody – na 1 l vody 2 kl kyseliny citrónovej.

  3. 3

    Nakoniec pokrájame na väčšie kúsky a zasypeme cukrom. Na 1 kg broskýň dávame 800 g cukru. Necháme ich 2 – 3 hodiny osladzovať za občasného premiešania. Nádobu, v ktorej ovocie osladzujeme, zakryjeme pokrievkou. Presladené broskyne varíme v malých várkach do zhustnutia. Každú várku pred dovarením okyslíme malým množstvom kyseliny citrónovej (na hrot noža).

  4. 4

    Ešte horúce plníme do pohárov. Vhodné sú menšie poháre. Napĺňame ich takmer po okraj. Uzatvorené poháre prevrátime, aby sa dobre prichytilo viečko.

  5. 5

    Takto ich necháme 10 – 30 minút (podľa veľkosti pohára). Džem po uzavretí viečkom môžeme aj sterilizovať 10 minút pri teplote 90 °C.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia