na 900 °C
Postup
-
1
Broskyne umyjeme, dáme do sita a spolu ponoríme do vriacej vody. Necháme ich tam tak dlho, kým sa šupka nedá stiahnuť.
- 2
Potom plody ochladíme ponorením dostudenej vody. Ovocie ošúpeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a dáme do studenej okyslenej vody – na 1 l vody 2 kl kyseliny citrónovej.
- 3
Nakoniec pokrájame na väčšie kúsky a zasypeme cukrom. Na 1 kg broskýň dávame 800 g cukru. Necháme ich 2 – 3 hodiny osladzovať za občasného premiešania. Nádobu, v ktorej ovocie osladzujeme, zakryjeme pokrievkou. Presladené broskyne varíme v malých várkach do zhustnutia. Každú várku pred dovarením okyslíme malým množstvom kyseliny citrónovej (na hrot noža).
- 4
Ešte horúce plníme do pohárov. Vhodné sú menšie poháre. Napĺňame ich takmer po okraj. Uzatvorené poháre prevrátime, aby sa dobre prichytilo viečko.
- 5
Takto ich necháme 10 – 30 minút (podľa veľkosti pohára). Džem po uzavretí viečkom môžeme aj sterilizovať 10 minút pri teplote 90 °C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu