Bravčové pliecko s hrnčekovou knedľou a šóškou

vikulqa - fotkavikulqa, 2. novembra 2014
Bravčové pliecko s hrnčekovou knedľou a šóškou
Foto: vikulqa

Moje tretie najobľúbenejšie jedlo :) Jednoduché, nenáročné na prípravu a dokonca aj na polievočku vyšlo :) Skvelý nedeľný obed :)

20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
Hrnčeková knedľa:
2 ks
200 ml
1 ks
300 g
1 PL
1 bal.
podľa chuti
podľa chuti
2 hrste
Omáčka:
3 PL
500 ml
1 PL
1 PL
100 ml
3 kvapky
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Dala som do veľkého hrnca vodu, do ktorej som vložila bravčové pliecko v celku a počkala som kým voda nezačala vrieť. Urobila som vlastne polievku k nedeľnajšiemu obedu s tým, že mäsko použijem k druhému jedlu. Keď voda začala vrieť pridala som koreňovú zeleninu, koreniny a nechala som ju bublať cca 2 a pol hodiny. Mäsko bolo šťavnaté a rozpadávalo sa :)

  2. 2

    Hrnčeková knedľa: Nakrájala som si rožky, opiekla ich na panvici a vychladnuté primiešala do zmesi vajec, múky, mlieka, oleja a prášku do pečiva. Po premiešaní som pridala soľ, zelerovú vňať a sušené bylinky a korenie. ( Ja som použila bazalku, majoránku, sušený cesnak, mleté čierne korenie ) Vymastila som hrnčeky olejom, naplnila zmesou a dala variť do veľkého hrnca s vodou prikryté pokrievkou na 30 minút. Vyšlo mi 5 knedlíčkov.

    Bravčové pliecko s hrnčekovou knedľou a šóškou - obrázok 2
  3. 3

    Šóška: Roztopila som si maslo do ktorého som pridala šóšku, nechala ju trošku rozvariť a pridala som smotanu na šľahanie. Rozmiešala som si v mlieku múku a postupne pridávala do omáčky aby trošku zhustla. Povarila som cca 10 minút a nakoniec som ju dochutila soľou, cukrom a balsamicom.

  4. 4

    Toto je podľa mňa jeden z najlepších nedeľných obedov, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani tá najskúsenejšia kuchárka :) Knedlíčky sa krásne oddelili nožíkom od hrnčekov, boli šťavnaté a mäkké:) Mäsko som mala problém nakrájať lebo sa krásne oddeľovalo :) Dúfam, že som Vám ulahodila aspoň pohľadom na tento výborný obedík :) Možno niekto aj vyskúša :) Každopádne Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

hubata
Len za teba vysvetlím čo je to šóška: je to omáčka zo šťavela, strašne dobrá, mne tam síce troška príde ako cudzia surovina balzamico - ale na mňa nedajte, ja som Hubatá. Výborne ju varila moja svokra a tiež ju výborne varí jedna varecháčka, je to ľudové jedlo z okolia R. Soboty a Lučenca. @Vikulqa ty si ju povýšila na slávnostné jedlo, čo si právom šóška zaslúži.
vikulqa
@hubata Viem ze balsamico sa tam normálne nedáva, ale keď som ju dochutila a ochutnala, niečo mi tam chýbalo v tom sladkom také kyslejšie, a nakoľko som nemala doma obyčajný ocot, dala som balsamico, tie tri kvapôčky urobili fakt svoje :) treba vyskúšať :) Ďakujeeem za pekny koment :) Aj podľa mňa si to zaslúži, no všimla som si že veľa ľudí ju doslova nemá rado :) no ja ju milujem :)
sovka62
Šikovná gazdinka, duchu našich starých materí z jedného mäsa aj polievka, aj hlavný chod. Veru by som sa nechala ponúknuť. Šóšku som nejedla odvtedy, ako sa začala búrať Petržalka, tam sme ju mávali v sade a, na rozdiel od špenátu, mi chutila. A recept na knedličky si odkladám, zíde sa keď nebude čas na kysnuté.
terinka55
Výborne si navarila, chválim.
@hubata , mám manžela od Nových Zámkov a tam tiež šóška mala čestné miesto v jedálničku. Ja, naopak, som to vǒbec nepoznala. Je fajn vrátiť sa k receptom starých materí.
ivav
Hrnčeková knedľa ma zaujala, šóšku ľúbime, jedlo sa mi komplet páči.
evanaaa
Pekne si to navarila, pripravila, aj keď som ešte pliecko nevarila, (myslela som, že ďalší krok bude pečenie v rúre), s tou zeleninkou to bolo 2v1, len sa zdá, že si ho krájala po vlákne a nie naprieč, ale hlavná vec, že bolo mäkké. Aj tie knedlíky sa mi páčia, šóšku som naposledy za surova chutnala ešte ako dieťa u starej mamy. Ale celkom pekne a dobre si to skombinovala.
vikulqa
@evanaaa Mňa az potom napadlo, že vlastne ani neviem ako sa mäso vlastne má krájať :Dale tak už som to mala takto nafotené, tak som to šupla tak :D poučííím sa do budúúcna :D
adkas
mnaaaaaaaaaaaaaaaaam soska, milujem ju...ano, a s tymi knedlickami to muselo byt absolutne fantastickeeeeeeeeee 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia