Bravčová pečeň na paradajkách

martina34 - fotkamartina34, 25. júla 2010
Bravčová pečeň na paradajkách
Foto: martina34

Dnes som robila manželovo obľúbené jedlo - bravčovú pečeň, ktorú som trochu vylepšila.

3
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
5 PL
3 ks
podľa chuti
na obalenie
1 čl
1 PL




Postup

  1. 1

    Do panvice si dáme 2 PL oleja a na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Osmažíme ju a preložíme si ju na tanier. Do panvice si dáme zvyšný olej, zohrejeme, medzi tým si narežeme pečeň, obalíme ju v hladkej múke a opečieme ju z oboch strán. Postupne tak osmažíme všetky plátky pečene. Všetky kúsky potom vložíme naspäť do panvice, pridáme aj opečenú cibuľu, pridáme mleté korenie, mletú papriku, paradajkový pretlak, premiešame a necháme 15 minút prikryté dusiť. Na koniec pridáme aj soľ, premiešame, ak je potrebné podlejeme 1 dcl vody a necháme 5 minút ešte dusiť. Hotovú pečeň podávame s ryžou alebo s chlebom.

Diskusia k receptu

helca103
pečienku robím dost často ale takto som ju ešte nepripravovala.Ďakujem za inšpiráciu určite buduci týždeň vyskúšam je jednoduchá a určite aj chutná
zdezda
Výborný recept, no ja pečienku solím a korením 1 hodinu pred tepelnou úpravou a potom je oveľa chutnejšia :-)
tatranka
Aj ja ju osolím a nakorením pred prípravou.Nemusíš sa báť,že zatvrdne.Recept sa mi páči a určite bude mať uplatnenie v mojej kuchyni.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Martina prepáč, že práve k tvojmu receptu píšem, ale nedá mi to nespýtať sa ako sa dá počas prípravy jedla pretaviť z pečene na pečienku. Podľa mňa pečeň zostane pečeňou aj po tepelnej úprave.
Pečienka sa pripravuje spravidla z bravčového mäsa (stehno, karé, krkovička)
zdezda
Dry, na Slovensku sa hovorí malej pečeni, pečienka, napr. kuracie pečienky ale veľkej hovoríme pečeň napr. bravčová pečeň :-) No a keďže sa bravčová pečeň pokrájaním a dusením zmenšila, tak ju Martina nazvala pečienkou, no a ? Pečínky, kusy pečeného mäsa sú v Čechách :-)
stefanm
...ja len drobný "postreh".V mojom recepte - ten "fazuľový prívarok"... - je jedlo podávané na takom istom tanieri ako toto.Možno si to všimne aj niekto iný a nerád by som aby Martinka mala nejaké "rodinné" problémy,že niečo spolu máme.Je to len náhoda.Fakt!!! :) . K receptu len toľko,že sa mi páči ako vieš pridať niečo nové do starej "klasiky".Tak to má byť.
martina34
@dry , bola som trochu v pochybnostiach, tiež poznám pečienku a pečeň len takto, @zdezda to vysvetlila na jednotku, tiež si myslím, že to nazývajú len v Čechách tak.
@stefanm , no už si tie tvoje taniere všimol aj môj manžel, zhodou okolností tiež Štefan xixixi, neboj, berie to len ako náhodu :-) naozaj máme spoločný len typ tanierov xixi
stefan39
toto je moje obľúbené papáničko.....mňam a moja milovaná manželka
používateľ nemá avatar
dry
dry
Zdezda! Špeciality z mäsa, autor E.Brhlík: Sedliacka bravčová pečienka, Zbojnícka pečienka, Cigánska pečienka
Naša kuchárka, Horský a kolektív: Pečeň na cibuli, Pečeň na slanine,
Telacia pečeň na zelenine, Telacia pečeň so zelenou paprikou, Pečeň na smotane, Vyprážaná pečeň, Hovedia pečeň na slanine, Kuracia pečeň na paprike a so smotanou
Obidve knihy sú slovenské, ani v jednej sa pečeň pokrájaná na drobno nemení na pečienku. Ani kuracia pečeň nie je pečienkou.
martina34
ja som už z tej pečene, či pečienky úplne domotaná, aj sa bojím nazvať toto jedlo, je vôbec názov správny?
cistinka
Martinka, krásne foto....tvoje sú to chutnučké pečienky a "dry" ako kanalizačný expert nech si to volá pečeň :-)
1x merihe
cistinka
Ja len na skok...nestíham ani žiť, ale dnes mám voľno a tak pozerám ako sa činíte a obdivujem krásne recepty...a ten tvoj nemá chybu :-)
martina34
ešte raz ti ďakujem a želám nech sa ti darí v práci, no nájdi si občas aj čas na oddych, trebárs aj tu na vareche :-)
používateľ nemá avatar
dry
dry
Omyl Čistinka ja som aj dobrý kuchár nielen vodárenský expert. Ako kuchár amatér si nemýlim názvy. Varenie je moja záluba a niekedy sa učia odo mňa i profi kuchári. Vadí mi, ak na stránkach Varechy vidím cudzí názov receptu. Mnoho z nás ani nevie o čom to je. Mohol by tam byť aspoň v zátvorke aj slovenský názov.
Martina 34: Ten názov receptu je už v poriadku, dúfam že si svoje názvy receptov opravia všetci "pečienkári". Ďakujem
Dry, kuchár, amatér, začiatočník už viac ako 40 rokov
martina34
@dry , ale tento recept sa ti musel obzvlášť zapáčiť, keď si si ho vybral ako "útočný", lebo tu bolo hodne receptov s pečeňou, či pečienkou a ani na jeden si sa neozval :-) zas som o niečo múdrejšia, už si dám pozor na pečeň ... xixi :-)
používateľ nemá avatar
dry
dry
Martina, prečítaj si môj prvý príspevok ešte raz. Začal som s tým že prepáč, že práve k tvojmu receptu píšem. Nakoniec som zistil, že viac ľudí nevie že je rozdiel medzi pečeňov a pečienkou. Preto som odpovedal na reakcie tvojích obhajcov Zdezdu i Čistinku. Ak si si prečítala moje príspevky z minulosti, na žiaden recept som nereagoval s nadšením. Som typ, ktorý musí recept najprv vyskúšať, až potom poviem či je dobrý alebo nie.
cistinka
:-) Martinka, keby si svoj recept pomenovala napr: Játríčka na paradajkách......bolo by to stále len a len tvoje dielo. Do postupu by si dala aj tak bravčovú pečeň.
Toto je názorný príklad toho, prečo mnoho prispievateľov na vareche prestalo pridávať recepty.
Nepíšeme predsa odbornú kuchársku knihu, ale uverejňujeme svoje vlastné výtvory, ktoré máme každý plným právom pomenovať podľa seba.
A keby sa to tvoje jedlo volalo aj Bačova vatra, alebo Babkin guľomet...je to len a len na tebe :-)))))
1x merihe
zdezda
Čistinka, dala si k týmto komentárom "pečienôčku na ...":-)))))
lubka145
Práve sme ju dojedli, bola vynikajúca, sme si pomastili brušká :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia