Bravčová kotleta so šampiňónovou omáčkou

thedrunkchef - fotkathedrunkchef, 19. februára 2013
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na rozpálenom oleji opečieme kotletu tak po 3 minúty z oboch strán. Potom ju odložíme stranou.

    Bravčová kotleta so šampiňónovou omáčkou - obrázok 1
  2. 2

    Vo výpeku orestujeme na pásiky nakrájanú slaninu a po chvíľke pridáme šampiňóny. Okoreníme, premiešame a restujeme.

    Bravčová kotleta so šampiňónovou omáčkou - obrázok 2
  3. 3

    Keď hríby pustia šťavu, podlejeme trochou vody a cca 7 minút podusíme.

    Bravčová kotleta so šampiňónovou omáčkou - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec pridáme smotanu, podľa potreby dosolíme, dokoreníme a necháme zredukovať. Pred dokončením do omáčky vložíme kotlety a chvíľu ich spolu prehrejeme.

    Bravčová kotleta so šampiňónovou omáčkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

thedrunkchef
@gordonko stačí úplne, ale hlavné pri tom je poriadne rozpáliť panvicu, aby sa hneď zatiahlo a urobilo sa sprudka. Kebyže ho budeš robiť dlhšie, začne pomaly púšťať šťavu a vysuší sa. Takto ostane pekne šťavnaté. Naviac ho nakoniec prehreješ v omáčke a ono sa prípadne dorobí, ak ostalo vo vnútri ešte trochu surové.
ethanel
@gordonko je to hrubke ale toto mi skor pripada na escalope najlepsie je ju urobit na rozpalenej panvici ale maso by nemalo byt surove ake jemne ruzove a to bude len vtedy ak maso nechas nasolene pri izbovej teplote asi 30-45 minut a po uprave ho zabalis do alobalu a nechas odstat 5 minut. Kitleta je s kostou a nazov pochadza z francuzkeho jazyka ,, côtelette ,, a je to maso s kostou, hovorim to len preto ze na fotke u kost moc nevidim. Mozno sa mylim ken koli tej fotke ... Bravcove a kuracie zasadne upravujeme dlhsue a musi byt prepecene nue ako hovadzie ktore moze byt aj surove. Prepac @thedrunkchef
tiginko
mňam, presne podľa môjho gusta, tiež mám toto jedlo vo svojom repertoári
afataga
paci sa mi ze nekydas muku do omacky, redukovana je lepsia, ak mozem poradit, ked ju vypnes, daj do nej kusok masla
afataga
tak skus, staci kusok, omacku to zjemni chutovo a trosku zahusti, mam podobnu pri mojom steaku, ak chces, pozri
evanaaa
Neviem, neviem, všade píšu, že bravčové a hydinové mäso sa musí dobre tepelne upraviť - na rozdiel od hovädzieho ( v týchto dobách by som ani tomu nedôverovala), nemala by som odvahu jesť polosurové mäso. A neviem prečo nasoliť pred úpravou, veď bždy sa pripomína, že nesoliť, soľ viaže vodu a také mäso sa dokonale neopraží. Ale nie som prfík a ešte veľa vecí neviem.
thedrunkchef
@evanaaa , ja nakupujem mäso u svojich obľúbených mäsiarov. Na hovädzie mám jedného, na bravčové tiež a na hydinu som ešte pred rokom mal, ale musel zavrieť, lebo to mal drahé a ľudia si radšej kúpia "hormonálno-vodnú" lacnotu z hypermarketu. Viem odkiaľ tí mäsiari berú mäso, nie je to rovno naporcované vo vaničke s už piatou samolepkou "spotrebujte do" a tak sa nebojím kratšej tepelnej úpravy. Keby som si mal kúpiť mäso, ktorému neverím, tak ho radšej nekúpim. Hlavne sa tu ale rieši, že som tú kotletu opiekol z každej strany iba tri minúty a ja k tomu možem povedať iba jedno - prepečená bola dobre, ostala šťavnatá a hlavne som ju ešte prehrial v omáčke, takže sa tak ako tak dorobila.
@afataga , pozrel som si tvoj recept a keďže sa v piatok chystám kúpiť sviečkovú, naporcujem, zamrazím, tvoj recept som si hodil do KK a tým pádom aspoň viem čo bude jednou zo steakových variant. Dík za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia