Neviem kto je autorom receptu. Dostala som ho od jednej známej. Nedávno si niektoi ťažkal že Prešporáci pomaly vymierajú, tak prikladám prešporský recept.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g, (tuk) |
|
| 50 g |
|
| 500 g |
|
| 30 g |
|
| 150 ml, vlažné |
|
| štipka |
|
| 1 |
|
| Maková plnka: | |
| 500 g |
|
| 350 g |
|
| 50 g |
|
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Ja používam misku-kysku a cesto vykysne približne za 15 - 20 minút.
- 2
Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.
- 3
Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Dbáme na to, aby spoj cesta ležal na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu