Bratislavské rožky
Autor receptu: claretka
Neviem kto je autorom receptu. Dostala som ho od jednej známej. Nedávno si niektoi ťažkal že Prešporáci pomaly vymierajú, tak prikladám prešporský recept.
40 porcií |
60-90 minút príprava |
18 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Ja používam misku-kysku a cesto vykysne približne za 15 - 20 minút.
- Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.
- Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Dbáme na to, aby spoj cesta ležal na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút.