Bratislavské rožky

Autor receptu: claretka

Neviem kto je autorom receptu. Dostala som ho od jednej známej. Nedávno si niektoi ťažkal že Prešporáci pomaly vymierajú, tak prikladám prešporský recept.

40
porcií
60-90 minút
príprava
18 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Ja používam misku-kysku a cesto vykysne približne za 15 - 20 minút.
  2. Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Dbáme na to, aby spoj cesta ležal na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút.