Bratislavské rezy

3sandra3 - fotka3sandra3, 3. septembra 2010

Suroviny

cesto -treba 2 pláty:
8 ks
200 g
300 g
17 PL
1 ks
1  dcl
Krém:
0,6 l
2 ks
4 PL
3 PL
200 g
1 ks
2 PL
Sirupový rozvar:
0,3 l
3 PL
2 PL
2 PL
Iné: čokol.poleva 2x, džem




Postup

  1. 1

    cesto: žltky /7-lebo 1 dáme variť do krému / zmiešame s cukrom, pridáme vodu, múku, prášok do pečiva, vymiešame mixérom, pridáme olej a sneh z 8 bielkov. Dáme na plechy , na ktorých máme papiere na pečenie. Upečieme.

  2. 2

    Na jeden vychladnutý plát dáme čokoládovú polevu, počkáme, kým stuhne a plát otočíme, takže čokoláda bude naspodu koláča. Papier dáme preč, plát potrieme džemom, dáme druhý vychladnutý plát, naň dáme sirupový rozvar, ale nie celý, ale podľa vlastného uváženia, aby nebol príliš mokrý. Ďalej dáme krém a necháme stuhnúť a nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou.

  3. 3

    Sirupový rozvar: všetky prísady uvaríme a necháme trochu vychladnúť.

  4. 4

    Krém: do mlieka dáme kryšt.cukor , pridáme zlaté klasy a žltok, Uvaríme puding. Necháme trocha vychladnúť, pridáme maslo, prášk. cukor, rum, mixérom vymiešame.

  5. 5

    Čokoládová poleva: na jednu dávku: 125 g (teda pol margarínu) , 7 PL práškového cukru, 7 KL kakaa, trocha vody cca. 1-2 KL. Dáme do rajničky a keď sa všetko spojí, polejeme koláč.

Diskusia k receptu

sovka62
Toto je jeden z mojich obľúbených zákuskov. Teraz vidím, že dosť prácny, ale napriek tomu ho vyskúšam. Ďakujem za recept.
3sandra3
tak k tomuto receptu som sa vrátila po desiatich rokoch, tento zákusok mal veľmi rád môj neb.otec a odkedy ho niet medzi nami, tak som ho nerobila, až teraz, keď ho navrhla moja sestra, ktorá ho má tiež veľmi rada...tak som ho včera urobila... dúfam, že zajtra, keď ho dám na stôl, tak tam dlho nebude.... :-)
torticka
Rozmýšľala som, ako tam dajú tú čokoládu, aj na vrch, aj na spodok. No, človek sa učí celý život. Toto je jeden z mojich obľúbených zákuskov.
monika16021
Ak môžem poradiť, tak ak dáš do cukrového sirupu len šťavu z celého citróna a do plnky dáš namiesto rumu (ten do pravého bratislavského rezu absolútne nepatrí) 1 ČL citronovej aromy, tak z toho bude ten pravý "komunistický" bratislavský rez... A džem marhuľový... :)
violetacamorova
Je to original bratislavsky rez s tym, ze si dala cokoladovu polevu aj na spodny plat, aj ja ho tak poznam, este ako sme ho piekli na svadby, ja som pomahala. A tiez mi k nemu neodmyslitelne patri marhulovy dzem.
hanuska
super tak to by malo byť ono, bez toho rumu a hlavne s citrónom
monika16021
pre hanuska: tu je webka kde ho nájdeš. Len použi celý citron na sirup a inak ho rob presne podľa receptu, aj maslo všľahávaj do pudingu ešte teplého a nie naopak. Nech sa vydarí. » kuchar.mojerecepty.sk/2009/11/bohate-bratislavske-rezy/...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia