Bontky

robin90 - bez fotkyrobin90, 7. novembra 2011

Varila nam to stara mama na ranajky aj ked to je polievka .Pre toho kto ma rad zapraškove polievky.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

cesto:
2 pohare
štipka
 podľa potreby
dalšie suroviny:
 teplá
0,5kg




Postup

  1. 1

    zemiaky ošupeme a nakrajame na kocky a dame variť v osolenej vode.Na podložke si urobime " bontky"a to takto:muku, sol ,vodu zmiešame dokopy na tvrdu masu.Musi byť husta a tvrda lebo budeme to cesto trhať na male guličky "bontky".(niečo podobne ako ked sa robia halušky ale toto sa trha preto musi byt huste a tvrde aby sa nelepilo na ruky ).

  2. 2

    ked su zemiaky uvarene tak pomali pridame "bontky" ak mame malo vody tak ju pridame tiež.Povarime asi 10 mimut a pridame zaprašku.

  3. 3

    Zaprašku robime tak že do panvičky si dame bravčovu masť(šmalec) ak bude zoztopena tk prisipeme asi 4 lyžice hl. muky a miešame kym nebude tmava skoro ako pripalena (ja robim hnedu lepšie chuti polievka ale narobi sa dymu)Ak mame hnedu tak podlejeme vody 2-3 pohare (pozor ak to nechaš trocha postat mimo ohna a potom naleješ vodu tak sa vyvaruješ dymu a prskania).Nechame to zovriet a vlejeme to do polievky .Mala by prevriet podla chuti môžme pridať trocha vegety .Dobru chuť.

Diskusia k receptu

ancicka
ja takúto polievočku uvarím kedykoľkek,ked má napadne a ešte pridám smotanu.Je výborna.
evanaaa
Polievka môže byť veru dobrá. To cesto je asi také, z akého sa robí mrvenička ( strúhanka, krúpky...), proste, cestoviny.
A čo sa týka zásmažky, pozor! Je pravda, že musí byť viac prepražená, aby múka nebola surová, ale nie zasa pripálená ( ak je moc hnedá), lebo by jedlo zhorklo - polievka by dostala nepríjemnú chuť.