Varila nam to stara mama na ranajky aj ked to je polievka .Pre toho kto ma rad zapraškove polievky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
zemiaky ošupeme a nakrajame na kocky a dame variť v osolenej vode.Na podložke si urobime " bontky"a to takto:muku, sol ,vodu zmiešame dokopy na tvrdu masu.Musi byť husta a tvrda lebo budeme to cesto trhať na male guličky "bontky".(niečo podobne ako ked sa robia halušky ale toto sa trha preto musi byt huste a tvrde aby sa nelepilo na ruky ).
- 2
ked su zemiaky uvarene tak pomali pridame "bontky" ak mame malo vody tak ju pridame tiež.Povarime asi 10 mimut a pridame zaprašku.
- 3
Zaprašku robime tak že do panvičky si dame bravčovu masť(šmalec) ak bude zoztopena tk prisipeme asi 4 lyžice hl. muky a miešame kym nebude tmava skoro ako pripalena (ja robim hnedu lepšie chuti polievka ale narobi sa dymu)Ak mame hnedu tak podlejeme vody 2-3 pohare (pozor ak to nechaš trocha postat mimo ohna a potom naleješ vodu tak sa vyvaruješ dymu a prskania).Nechame to zovriet a vlejeme to do polievky .Mala by prevriet podla chuti môžme pridať trocha vegety .Dobru chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A čo sa týka zásmažky, pozor! Je pravda, že musí byť viac prepražená, aby múka nebola surová, ale nie zasa pripálená ( ak je moc hnedá), lebo by jedlo zhorklo - polievka by dostala nepríjemnú chuť.