Foto: frezia68
Tento recept bol populárny po r. 1958,kedy bol úspešne podávaný v Bruseli na EXPO 58 a v našich reštauráciách patril medzi "honosnejšie".Dnes ani neviem Zobraziť celý popisTento recept bol populárny po r. 1958,kedy bol úspešne podávaný v Bruseli na EXPO 58 a v našich reštauráciách patril medzi "honosnejšie".Dnes ani neviem či sa niekde podáva,tak pripomeniem.
porcie
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Umytú a odblanenú sviečkovicu,alebo hovädzie zadné pokrájame na cca 2 cm hrubé plátky a mierne naklepeme (alebo pobúchame dlaňou ) potrieme trocha olejom,okoreníme,osolíme a dáme do chladničky na cca hodinu.
-
2
Potom som rozpálila panvicu a na troche oleja opiekla prudko z obidvoch strán asi po 3 min.,mäso som dala na teplý tanier,prikryla a nechala odpočívať asi 5 min.Mäso pustilo šťavu a ja som nevydržala a urobila skúšku"tvrdosti",bolo medium,mne vyhovovalo,ale ešte som dala zapiecť do rúry k zemiakom v zapekacej miske,ktorú som prikryla alobalom a na každý kúsok som dala trocha masla.Rúru som asi po 5 min.vypla a nechala dôjsť ešte asi 10 min.
-
3
Medzitým som opiekla šunku,urobila volské oko.Do tuku po opečení som pridala šťavu z mäsa,priliala trocha vína,maslo ako orech a nechala som vínko odpariť a na záver som do šťavy pridala brusnicový kompót.Mäso bolo chutné,ale nebol to steak,ako pripravoval @2010(hoci mi bol inšpiráciou),lebo hovädzie zadné nemalo z ďaleka kvalitu správneho steaku.Ale sme si pochutnali,tak dobrú chuť všetkým,čo vyskúšajú.
@enss porcia sviečkovej v reštike na tú dobu veľmi lacné, nebolo to 34,00 Kčs?
pekný recept si pridala, vyvoláva nostalgické spomienky :-)
..Na vynikajúce jedlo sme chodili aj tu v Piešťanoch k Leierovi.Bol to Drevený tanier pre dvoch-3 druhy mäsa-bravčové,hovädzie a pečienka,ryža,hranolky/opekané zemiaky/ a obloha.Bolo to vynikajúce a stálo toto jedlo pre dvoch 22.-Kčs.To boli časy !!! Hlavne naše mladé....