Biftek pavilón ČSSR

frezia68 - fotkafrezia68, 11. júla 2011
Biftek pavilón ČSSR
Foto: frezia68

Tento recept bol populárny po r. 1958,kedy bol úspešne podávaný v Bruseli na EXPO 58 a v našich reštauráciách patril medzi "honosnejšie".Dnes ani neviem Zobraziť celý popisTento recept bol populárny po r. 1958,kedy bol úspešne podávaný v Bruseli na EXPO 58 a v našich reštauráciách patril medzi "honosnejšie".Dnes ani neviem či sa niekde podáva,tak pripomeniem.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g - plátky,alebo hovädzie zadné
50 g (tuk)
50 g
400 g
4 ks
5 cl - kvalitnejšie
2 ks




Postup

  1. 1

    Umytú a odblanenú sviečkovicu,alebo hovädzie zadné pokrájame na cca 2 cm hrubé plátky a mierne naklepeme (alebo pobúchame dlaňou ) potrieme trocha olejom,okoreníme,osolíme a dáme do chladničky na cca hodinu.

    Biftek pavilón ČSSR - obrázok 1
  2. 2

    Potom som rozpálila panvicu a na troche oleja opiekla prudko z obidvoch strán asi po 3 min.,mäso som dala na teplý tanier,prikryla a nechala odpočívať asi 5 min.Mäso pustilo šťavu a ja som nevydržala a urobila skúšku"tvrdosti",bolo medium,mne vyhovovalo,ale ešte som dala zapiecť do rúry k zemiakom v zapekacej miske,ktorú som prikryla alobalom a na každý kúsok som dala trocha masla.Rúru som asi po 5 min.vypla a nechala dôjsť ešte asi 10 min.

    Biftek pavilón ČSSR - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som opiekla šunku,urobila volské oko.Do tuku po opečení som pridala šťavu z mäsa,priliala trocha vína,maslo ako orech a nechala som vínko odpariť a na záver som do šťavy pridala brusnicový kompót.Mäso bolo chutné,ale nebol to steak,ako pripravoval @2010(hoci mi bol inšpiráciou),lebo hovädzie zadné nemalo z ďaleka kvalitu správneho steaku.Ale sme si pochutnali,tak dobrú chuť všetkým,čo vyskúšajú.

Diskusia k receptu

boris111
ČSSR bol názov našej republiky až od roku 1960. V Bruseli v roku 1958 to mohol byť iba biftek,pavilón ČSR. Odhliadnúc od názvu, ale vypadá bifteček moooc dobre.
jamarlen
jáj, tak už rozumiem, kvôli čomu rodičia tak milovali biftek s vajcom! vďaka za obľúbené jedlo, aj historický exkurz:)
tatranka
Nech by bol biftek ako-koľvek upravovaný je to pri mäsku môj favorit.
frezia68
@boris111 : asi máš pravdu,ale recept som vybrala z knihy Medzinárodná kuchárka od A.Fialovej a kolektív a táto bola vydaná v r. 1982 .Zrejmä sa recept ujal ,alebo dosiahol úspechy až v ČSSR?
evanaaa
Takéto hovädzie bifteky - minútky s volským okom si pamätám, robievali sme, len neviem, či bola sviečkovica, alebo len stehno.
sovka62
Aj ja si pamätám, bolo to nóbl jedlo, ktoré sa v reštaurácii objednávalo pri zvláštnych príležitostiach. Ak sa pamätám dobre, pod biftekom ležala ešte hrianka z bieleho chleba. A zrejme ho robili zo sviečkovice, lebo to mäsko bývalo mäkké, výborné. Keď v Trnave otvorili steak house, vybrali sme sa tam v nádeji, že dostaneme niečo podobné. Figu borovú, dostali sme taký tvrdý kus mäsa (objednali sme si medium), že sa nedal odkrojiť a, samozrejme, ani požuť. Tam som pochopila, prečo majú špeciálne nože na steak, hoci v ich prípade by sa asi lepšie hodila motorová píla.
enss
Keď som sa v r. 1977 vydávala, toto jedlo sme si v reštaurácii objednali ako hlavné. Porcia stála 3,40 Kčs.
evas13
Frezinka biftek si pripravila fantastický, aj by som si dala, ale... Aj tú knižôčku mám, moc šikovná.
@enss porcia sviečkovej v reštike na tú dobu veľmi lacné, nebolo to 34,00 Kčs?
frezia68
@sovka : tiež sme použili zúbkované nože,nebolo tvrdé,ale od maslového steaku @201O dosť vzdialené :-)))kvalita mäsa nepustí.
enss
evas13, 34 Kčs to bolo pre 10 osôb. Myslím, že spolu s polievkou, aperitívom a nejakou minerálkou to bolo 7,40 alebo 7,60 na osobu. No vidím, že dnes budem mať spomienkový večer a s trochou nostalgie vytiahnem všetky doklady. Za celé pohostenie (2 hlavné jedlá, alkohol, káva, nealkoholické nápoje, výzdoba miestnosti) pre cca 25 osôb sme spolu platili 2 076 Kčs.
frezia68
Ďakujem za komentáre a trocha nostalgie nezaškodí občas :-)))
evusik
veru toto bolo nóbl jedlo v našich reštauráciách... pamätám, že sme ho jedli v hoteli Pupp v Karlových Varoch, ešte ako mladí manželia a oproti nám sedel p.Ladislav Pešek, pre tých čo si nepamätajú, veľmi milý starý český herec. A potom sme si dali obrovský zmrzlinový pohár. Zaplatili sme za to hádam ale 250,-Kčs ale boli sme na dovolenke, tak sme si užívali :-)
pekný recept si pridala, vyvoláva nostalgické spomienky :-)
zinnajdha
parmigiano reggiano to pripravuje o niečo zložitejšie, ale iste pripraví také fajné ako ten prvý recept.
abdul
Takéto dobré pripomenutia aj častejšie by mohli ....... Ukladám.
enss
Aj príloha je zaujímavá. Tri druhy opražených zemiakov...
bozulka
My sme chodili s Piešťan na takýto biftek do Trenčína - Hotel Tatra.Pretože sme tam chodili dosť často a už nás tam poznali tak som sa pýtala kuchára ako to robí,že ten biftek je taký fantastický.Sviečkovicu mal nakorenenú,naloženú v oleji,kľudne aj niekoľko dní.Podľa potreby vybral opekal na medium.Pred dokončením teprv osolil.Podával sa ako píše @Sovka , na hrianke s volským okom a hranolkami.Určite to nebolo lacné jedlo.Bolo to v roku 1961 a stálo okolo 20 Kčs ak si dobre pamätám.Ale nám sa to vyplatilo.Takto som to potom robievala roky keď sme sa presťahovali do Č.B.



..Na vynikajúce jedlo sme chodili aj tu v Piešťanoch k Leierovi.Bol to Drevený tanier pre dvoch-3 druhy mäsa-bravčové,hovädzie a pečienka,ryža,hranolky/opekané zemiaky/ a obloha.Bolo to vynikajúce a stálo toto jedlo pre dvoch 22.-Kčs.To boli časy !!! Hlavne naše mladé....
sisinka131
Ja ho tiež nakrájam asi na 2cm, potriem horčicou, okorením, priadám steakové korenie a dám do olivového pácu na noc a na druhý deň len s prudka osmažím s jednej a druhej strany, upečiem topinky, volské oko a k tomu opekané zemiaky. Na steak spravim chilli omáčku, ale to môžeme len so zaťkom, no ten je na výsosť spokojný, vraj taký nemajú nikde...
frezia68
@sisinka : verím,že taký nemajú nikde,lebo si použila fantáziu a vylepšila podľa svojej chuti :-)))
rea1
s druhym manzelom a dcerou sme si v r. 1983 v banskobystrickom hoteli LUX objednali takyto biftek. bol rozpravkovy, na hrianke, s volskym okom, zeleninovou oblohou a opekanymi zemiakmi. mnam. a kedze ja som bola vtedy dokonca vo vyskumnom ustave vyzivy ludu vedena ako oficialne podvyzivena (spomienka na prve manzelstvo, kto by tomu dnes, pri pohlade na mna, uveril) a permanentne hladna, ked sme dojedli, hned sme si objednali - este raz to iste. casnik bol profesional, ani okom nemrkol, ale sefkuchar o chvilu vystrcil hlavu z dveri, poobzeral si nas a dcere poslal zmrzlinovy pohar. kolko to tam stalo si nepamatam ale bolo to vynikajuce jedlo. mila spomienka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia