Bielková torta s lieskovými orieškami a čokoládou

lusinkab - fotkalusinkab, 2. januára 2013
Bielková torta s lieskovými orieškami a čokoládou
Foto: lusinkab

Túto tortičku som robila na Vianoce keďže mi ostali bielka s predošlého pečenia , tak som sa zase prehrabala v knižke Mastering the Art Zobraziť celý popisTúto tortičku som robila na Vianoce keďže mi ostali bielka s predošlého pečenia , tak som sa zase prehrabala v knižke Mastering the Art of baking a rozhodla som sa pre tento recept.Tortička mala veľký úspech,je dosť sladká takže z nej stačí len malý kúsok a keďže som sľúbila jednej varecháčke na ňu recept tak dnes som si konečne našla čas ho sem pridať.

Suroviny

Bielkové cesto:
115 g pomleté
4 ks
220 g
1 KL
1 KL
Čokoládová pena:
150 g
375 ml
Ostatné:
200 g




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 160 °C. Budeme potrebovať 3 bielkové korpusy rovnakej veľkosti takže si pripravíme dva veľké plechy ktoré vyložíme s papierom na pečenie.Na jeden plech si dopredu nakreslíme dva obdĺžníky o rozmeroch 10x25 cm ale necháme dosť miesta medzi nimi keďže cesto trošku podrastie. Na ďalší plech si nakreslíme jeden obdĺžník rovnakej veľkosti,prevrátime papiere na oboch plechoch na druhú stranu aby sme nemali otlačene pero na ceste.

  2. 2

    Bielka izbovej teploty si vyšľaháme s ručným mixérom. Zaćíname najprv s pomalými otáčkami a postupne zvyšujeme otáčky. Keď su bielka pekne vyšľahané,tak za stáleho miešania postupne pridávame po lyžicách cukor.Keď spotrebujeme všetok cukor tak ešte šľaháme cca 2 minútky alebo až kým bielka nie sú pekne tuhé a lesklé. Potom pridáme vanilkový extrakt a a biely ocot a šľaháme cca 30 sekúnd. K tejto bielkovej zmesi pridáme celý obsah pomletých lieskových orechov a s plochou vareškou zľahka prekladáme až kým sa nám celá zmes pekne nespojí. /nemiešať len prekladať so ženským citom :-) /

  3. 3

    Túto zmes rovnomerne rozotrieme na predkreslené obdĺžniky a dáme piecť do rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 160 °C. Po dopečení necháme dvierka na rúre mierne otvorené a a bielkové korpusy necháme dnu až do vychladnutia. Kým sa nám cesto pečie tak si zatiaľ nad parou roztopíme 200g tmavej čokolády a dáme zatiaľ bokom.

  4. 4

    Medzi tým si pripravíme čokoládovú penu.Do malého hrnca si dáme 100 ml smotany a privedieme skoro k bodu varu,dáme preč zo sporáka a pridáme 150g nasekanej mliečnej čokolády,necháme postáť 1 minútu a potom to spolu zľahka vymiešame až kým sa nám čokoláada pekne nespojí so smotanou.Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyšľaháme si zvyšných 275 ml smotany pekne do penista a pridáme k nej našu smotanovo-čokoládovú zmes a pomocou plochej varešky prekladáme až kým sa nám pekne nespojí.Dáme do chladničky na 1 hodinu.

  5. 5

    Keď sú korpusy už vychladené vyberieme z rúry a opatrne zoberieme jeden a dáme na servírovací tanier na ktorom to budeme podávať.Roztopenú čokoládu budeme potrebovať na všetky tri korpusy takže si ju rozdelíme tak aby nám vystačila.Na prvý plat rozotrieme čokoládu a necháme stuhnúť,po stuhnutí natrieme polovicu čokoládovej peny /nedávame až po okraje ale necháme cca 1cm od okrajov voľné aby nám potom nevytekala/, na to dáme ďalši korpus,opäť potrieme čokoládou,necháme stuhnúť a rozotrieme na to druhú polovicu čokoládovej peny.Prikryjeme ďalším korpusom ktorý pokvapkáme zvyšnou čokoládou a dozdobíme na hrubo nasekanými lieskovými orieškami a dáme stuhnúť cez noc do chladničky. Vyberieme z chladničky pol hodinu pred servírovaním a môžme sa do toho pustiť.

Diskusia k receptu

marianne
Dakujeeeem,si ma potesila @lusinkab uz som ju obdivovala na FB.Je to kus krasnej torticky.Hned ako mi na nu oci padli,som vedela,aha @lucinka nezabudla,ukladam si ju. Ja som mandloholik,skusim skombinovat aj s nimi:-) Je super
danielas
Tak táto tortička je parádna! A ako sa krája? Neláme sa? Niekedy skúsim túto tvoju verziu. Niečo podobné som pridala aj ja pod názvom Anjelský dych.
vanilka111
mňa zauijíma tá plnka..konkrétne si napísala,že horúcu šľahačku s čokoládou len rozmiešame a druhú časť šľahačky vyšľaháme do penista..a obe zmiešame.. nie je to riedke? veď šľahačku treba vyšľahať do tuha..jednu aj druhú a potom by som to spojila,či ako je to? aby to človek nezbabral krémom,lebo to musí byť veľmi chutné :-)
afataga
vyzera uuuzasne :-) ale sa mi zda akasi pracna na moj vkus :-) napadlo ma, ze co by sa stalo, ak by sa dalo menej cukru a miesto mliecnej cokolady pouzila horka? potom by asi bola menej sladka, lebo nie kazdy ma rad velmi sladke, ja klasicke torty nemam rada, ale z tejto by som si veru kusok dala
ywett
wow je lákavá a krásna, si veľmi šikovná @lusinkab :-)

Prajem všetko krásne v Novom roku 2013 veľa šťastia, zdravia, lásky, radosti a úspechov Tebe aj tvojim blizkym! :-)

lusinkab
@stacy77777 , @violetacamorova , @slavka2012 dakujem Vam velmi pekne za mile komentariky :-)@marianne no trosku oneskorene ale predsa,no ked das pomlete mandle tak sa nic nestane len to zmeni trosku chut toho cesta akurat ked sme to jedli tak sme aj rozmyslali,ze by to mohlo byt dobre aj s vlaskymi orechami, @danielas dakujem za komentik,na moje prekvapenie tym,ze bola v chladnicke sa velmi dobre kraja a vyzera pekne na tanieriku len treba poriadne ostry nozik :-) akurat som pozerala aj na tu tvoju torticku vyzera krasne ale ked som dosla k tomu poslednemu obrazku tak po mne az zimomriavky presli,aka skoda :-( @vanilka111 no ono to nie je ani tak ako klasicka tuha plnka ale je to vlastne mousse takze keby si to vyslahala velmi do tuha potom by to nemalo svoj efekt a nebolo to nadychane.Smotana do ktorej sa pridava cokolada sa neslaha len primiesa k vyslahanej smotane,to je napriklad zakladny postup ked robis ganache a tiez ti to pekne zhustne.Tym,ze to das na hodinu do chladnicky tak ti to trosku stuhne a potom je cela torta celu noc v chladnicke.
@afataga dakujem velkmi pekne,ono je len dlhy postup ale torticka sa robi lahko :-) no cokoladu mozes urcite nahradit aj horkou ale s tym cukrom tak to neviem,kedze som to robila presne podla rozpisu v knizke a co by sa stalo s cestom ked das menej cukru tak to fakt neviem poradit :-(
dajanca
no veru pohrala si sa s tortičkou aj s tým receptom... dokonale a príkladne spracované... :-)
Veľa šťastia v novom roku ... :-)
medulienka122
V noci som nevedela spať, teraz som vstala, a čo sa nestane? Už je na svete ďalší tvoj úžasný recept s poctivým, podrobným popisom práce, klobúk dole, @lusinkab. A ďakujem...:-))
lusinkab
@ywett dakujem velmi pekne aj tebe aj celej rodinke prajem krasny vstup do noveho roku :-)
@dajanca dakujem :-) ono normalne sa snazim nafotit aj postup ale tato bola tak trosku na rychlo robena a v ten den sme mali vonku 40 stupnov takze som to chcela mat rychlo za sebou a utiect prec z kuchyne :-))))) aj tebe prajem vsetko naj v novom roku :-)
@medulienka122 dakujem za tvoj komentik :-) no vidis ja som to asi tusila aby som ta potesila na vcas rana :-)
radana
tak toto vyzerá úžasne.... ľúbim takéto tortičky, určite si ju upečiem :)
margaretka28
Oj, mám sladkého po uši, ale z tejto tvojej torty by som neodmietla, vyzerá famozne.:-)
marijanka712
@lusinkab úžastná torta až na to že tiež asi by som mliečnu čokoládu nahradila horkou, dúfam, že to nepokazí originálnu chuť vypada velmi dobre , krásne si to rozpísala , len neviem či správne rozumiem ten zbytok smotany sa nešlahá na šlahačku len mieša do penista s pridaním čokoládovej hmoty to potom nie je velmi riedké???- dúfam, že mi to vysvetlíš ja si zatial uložím do kk a k sviatku mojej dcéry jej urobím prekvapenie, dakujem za vysvetlenie.
babkamt
Uložila som si tvoj recept. Ešte som sa neodhodlala upiecť bielkovú tortu. Mám v mrazničke 2 bielka , čo mi zostali z iného pečenia. Hádam naberiem odvahu.
izabella929
veľmi zaujímavá ,prekrásna a iste aj neskutočne chutná tortička s obohatenými lieskovými orieškami, takže viem oceniť jej kvalitu.-))))
jerica
@lusinkab , nielen krása , ale aj mňamka :-) ako som ju zbadala , musela som lajknúť a aj vytlačiť , ale teraz ti aj poďakujem za výbornú inšpiráciu, máš môj obdiv!!! :-)
gulcikova
prosím ..a aký je to ten biely ocot??? to je ta klasika 8 % -tný ??
dakujem :)
babidka
Tato torticka je akoby pripravena pre mna :-)))))))))) Naozaj ! Vies , ostali mi bielky z Vianoc a tak som rozmyslala , co by sa stalo keby som urobila nieco podobne ako " Torta Pavlova" ale pouzila ako plnku parizsky krem a oriesky alebo mandle :-) No a ani nemusim velmi vymyslat , pretoze uz je tu ta tvoja torticka:-)
lusinkab
@gulcikova je to vlastne ciry destilovany ocot a normalne je od 5 az do 8 % ..... @jerica dakujem velmi pekne som rada,ze sa ti paci a nechas sa inspirovat ... @izabella929 dakujem za komentik :-) no ja viem,ze ty mas lieskove oriesky velmi rada :-))))
@babkant no to bola moja prva bielkova torta ale s bielkami robim dost vela takze to bolo len trosku odlysne od predoslych receptoch co som robila ale netreba sa bat,pustit si hudbu,pohar vinka k tomu a 40 stupnov vonku a uvidis ako rychlo ti to pojde :-)
@marijanka712 dakujem za komentik,samozrejme,ze mozes dat aj horku nic tym nepokazis :-) no nie ta smotana v ktorej je roztopena cokolada sa neslaha,ked ti to vychladne tak to budes mat v podstate ako keby si mala trosku riedsiu uvarenu cokoladu (napriklad ja to takto robim aj ako polevu na tortu,necham vychladnut,natriem na tortu a dam stuhnut do chladnicky,je jemnejsia ako klasicka poleva ako s cokolady,pekne zhustne a ked krajas tak sa nemusis bat,ze sa nahodou polame) .... no a tych zvysnych 275 vyslahas,je to vlastne pena takze to ma byt skor nadychane ako na husto vyslahane,ked to uz je vyslahane tak k tomu pridas tu cokoladu a len so zenskym citom zlahka prekladas,uzavries a das do chladnicky na 1 hodinu takze tam ti to este trosku podtuhne a potom je tento kolacik celu noc v chladnicke takze tym,ze tam je ta cokolada a smotana s minimalne 33 percent tuku (ked mas aj 35 percentnu tak ta je tiez dobra) tak to pekne zhustne,ono mne sa to tiez na prvy pohlad zdalo dost riedke a rozmyslala som este ci to dalej doslahat ale v knizke bolo aj vykricnikom,ze sa nema do tuha :-) dufam,ze som to ako tak zrozumitelne vysvetlila :-))))))) prajem pekny dnicek :-)
orchidea
Z tvojej super tortičky by som si určite dala...:) mám rada takéto bielkové penové maškrtky, veľmi sa mi recept páči, ukladám si a už sa teším na jeho realizáciu, dúfam, že sa mi podarí tak ako tebe...
babka63
fuuuha, vyzera perfektne a urcite aj tak chuti...a navyse je aj bezlepkova...:),takze ukladam a urcite upeciem,len teraz po sviatkoch budeme chudnut..:D....vsetko naj do noveho roka...:)
marijanka712
@lusinkab velmi pekne dakujem ja za lopatistický výklad ked to urobím tak sa ti z výsledkom pochválim určite možno, že nevydržím do dceriných menín a urobim si ju skôk, aby som potom išla na istotu ešte ráz dik za výklad máš super receptíky-si šikovná ,
lusinkab
@margaretka28 , @pusta dakujem za komentiky :-) @babidka no ja som tiez rozmyslala,ze by som urobila pavlovu ale uz som sa dlhsie chystala na tento recept kedze mi stale ked som otvorila knihu tak na mna krical aby som ho konecne urobila a kedze chlapi maju radi sladke a boli na vianoce styria tak som ich potesila touto tortickou :-) @orchidea my tiez teraz detoxikujeme :-)))))) a urcite sa ti podari :-) @babka63 dakujem :-) no to je na nej dobre,ze vyzera velmi efektne a hlavne pri bezlepkovych receptoch je niekedy dost tazke vycarit nejaky chutny dezert :-) aj tebe vsetko naj v novom roku prajem :-) @marijanka712 rado sa stalo :-) ved na to sme tu aby sme si navzajom pomahali a ucili sa jeden od druheho :-) a este raz dakujem si velmi mila :-)
evanaaa
@lusinkab , po takomto niečom túžim, len dúfam, že sa dá robiť aj so sladidlom, aj keď píšeš pri zmienke o menšom množstve cukru, že nevieš zaručiť výásledok, tak tu by si asi duplom nevedela povedať, ak bytam vôbec cukor nebol, ale ja dúfam, že sa dá.
Vidím, že nik nečíta komentáre a potom sa na jednu vec pýtajú viacerí, stáva sa to aj pri iných receptoch, už som to toľkokrát spomínala, v tom prípade odkáž pýtajúceho sa na odpoveď, ktorú si už raz dala - nemusíš to isté vysvetľovať viacerým.
havino
ďaľšia chuťovka, tento druh je tiež moja šálka kávy, ukladám a určite aj upečiem, postupne aj foto priložím , dúfam,že sa mi podarí , vdaka za recept , si veľmi milá a šikovná
honestka
vzdy ked robim rakvicky tak mi ostavaju bielka a rada ich spotrebujem co najskor. pouzivam ich do polievky, urobim si z nich zavarky a co mi ostane robim pusinky alebo taketo lahodky lenze v mensom prevedeni.
najnovsie urobim verziu podla teba, lebo je tam vela dobrot, ktore mi mozeme a kde su lieskovce tam bezim v prvom rade.
niekedy do pusiniek sypem len zmesky oprazenych roznych orieskov alebo keshu a zazrak so slahackou je na tanieriku.
dam vediet ako chutila tato tvoja lahodka, lenze dnes to este nebude. cakame na vyhladnutie....
pekny novy rok lusinkab.
daniela15
to vyzerá fantasticky, aj keď som po vianočných koláčikoch povedala, že aspoň mesiac bude pauza, dala by som si kúsok, s čokoládou a orieškami to musí byť supéééér
katka75
Toto robievala moja babka, len mi sme ich plnili cistou vyslahanou slahackou iba, aby sa vyrovnala ta sladkost. Kazdy sa bil o posledny kusok, boli vzdy super!! A vzdy to bol zaskusok tiez po vianocnych ako prvy. Platy sa mozu pripravit dopredu hoci aj mesiac a plnit len pred jedenim pol dna - aby trochu zmakli :)
sonulienka
Naozaj výborný recept už som si ho uložila určite spravím je to niečo pre mňa s lieskovými orieškami to milujem.Ďakujem za receptík.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka za tento recept. Určite vyskúšam.
janger
Jeej, toto musi byt ale dobrotka :-), Receptik ukladam. Niekedy iste skusim spravit.
iva63
tortička vyzerá "noblesne"...-:) si šikovná
lusinkab
@evanaaa no ono by sa to aj teoreticky dalo keby si primiesala nejake to praskove umele sladidlo,ide o to,ze sneh musi byt leskly,tuhy a v celku kedze ten cukor to vlastne cele drzi pokope ale napriklad ked mas overeny recept co pouzivas na snehove pusinky napriklad tak za pokus by to stalo @havino dakujem a neboj urcite sa podari :-) @honestka dakujem za tvoj komentik :-) no ja tiez stale vymyslam nieco s bielkami ale dala si mi dobre typy,ja zvyknem robit aj bielkovu omeletu uz ked fakt neviem co s nimi alebo zvycajne robim macarons alebo ine bielkove kolaciky :-) @mariaklara @daniela15 @sonulienka @goe @medovnicek @janger @jazavka @iva63 dakujem vam za vase mile komentariky a som rada,ze sa vam paci :-) po vianocnych detoxikacnych kurach sup ho do pecenia :-) @katka75 no tak s tymi platmi som to tak este neskusala,skusala som mrazit ine bielkove kolaciky a boli celkom super ale zas tieto zmeknu pekne do druheho dna a su aj tak trosku zuviacie :-) @ywett :-)
mesiar50
@lusinkab
Recept takejto torty je mi neznámy,takže si ho uložím.
Tortička je famózna.Pozdravujem ťa zo slovenska
hannah22
fantastickéé, velmi dobre vyzerá a zase snehové a lákave.... uložené... :))
hlodavcek
Toto robíme doma veľmi často. Poznám to pod názvom "Rozplývavý sen" a poviem Vám, že táto dobrotka je naozaj sen. Všetci, čo to niekedy ochutnali, nikdy nezostali len pri jednom kúsku. :)
mesiar50
@lusinkab
píšem ti k vôli tomu prosim,že pri šampiňónoch som mal jeden preklep
a to --------hrubá múka má byť správne 36 g
prosím oprav si to. sorry
mesiar50
@lusinkab
píšem ti k vôli tomu prosim,že pri šampiňónoch som mal jeden preklep
a to --------hrubá múka má byť správne 36 g
prosím oprav si to. sorry
ethanel
Tak roto vyzera nebezpecne na tej fotke, hned by som sa do toho zakusol a pochybujem ze by nieco ostalo, ukladam do KK a odskusam, priatel musi mat radost a nebicko v papulke ;)
lusinkab
vdaka @ethanel to bola taka rychlovkova fotka,kedze sme ju brali ku znamim a vonku bolo 40 stupnov takze len rychlo odfotit a utekat s nou do auta :-) je dost sladka ale raz za cas aj take sa hodia :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia