Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík fotorecept

danka21 - bez fotkydanka21, 23. marca 2013
Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept)
Foto: danka21

Aj keď bežne požívam na prípravu bezlepkového chlebíka olej /nie olivový/, toto som si vymyslela takú obmenu na gazdovskejší spôsob. Milujem cesnak vo všetkom, Zobraziť celý popisAj keď bežne požívam na prípravu bezlepkového chlebíka olej /nie olivový/, toto som si vymyslela takú obmenu na gazdovskejší spôsob. Milujem cesnak vo všetkom, a tak som ho skúsila dať aj do cesta. Chutí úžasne. Akurát nie je vhodný na sladké nátierky ako napr. džem.

10 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
21 g
450 ml (na kvások a zamiesenie)
1 PL
1 ČL
2 ČL
2 ČL
2 strúčiky
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Nachystáme si potrebné suroviny

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Piecku si zapne na program Rýchly - niekde je to označené bezlepkový. Pozor - Eta má bezlepkový až 3,5 hodinový - ten nie. Program má trvať približne 2 hodiny - na mojej je to 2hod 10 min.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z vody, trošku cukru a droždia si zarobíme kvások.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do nádoby na pečenie dáme teplejšiu vodu a do nej pridáme masť, dobre pomiešame, aby sa nám masť roztopila. Ja som stápala deň predtým pomleté sadlo, tak som si odložila bokom oškvarkovú masť.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme roztlačený cesnak.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme 1 stredne veľký nastrúhaný zemiak. Nie veľký, lebo z priveľa zemiakov cesto redne.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko dobre premiešame a pridáme jablčný ocot.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Preosejeme si múku, pridáme soľ a rascu.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do nádoby vylejeme kvások, trošku zamiešame, pridáme nachystanú múku, vložíme do piecky a zapneme program.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A už nám to miesi.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja mám vo zvyku po ukončení miesenia háky vyberať, treba to urobiť veľmi rýchlo. Cesto rýchlo mokrou špachtličkou ponaprávam, urobím v strede rez a rýchlo zatvorím.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A teraz je to už v rukách najvyššieho a momentálneho počasia. Chlebík nikdy nie je 2 x rovnaký. Kysnutie cesta ovplyvňuje aj nadmorská výška, vlhkosť vzduchu a barometrický tlak. Mám takú skúsenosť, že keď je tlak vysoký, ak je chlebík vyšší a nadýchanejší. Pred dvoma týždňami som robila chlebík iba zo 400 g múky a vyletel mi hore až po vrchné sklo a ani neklesol. Dobre sa mi osvedčilo do kysnutého cesta pridávať 1 ČL tekvicovej múky - absorbuje vlhkosť, pôsobí ako guarová guma, ktorú som ja však nikdy nepoužívala. Dnes je však nízky tlak, tak taký bude asi aj chlebík. Pred začatím pečenia - po vykysnutí ....

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po upečení vyberieme nádobu s chlebíkom na stôl, necháme ešte asi 15 minút odpočinúť, až potom ho vyklopíme. Skôr to nejde, drží na hákoch. A takto vyzerá výsledný efekt. Vravela som, že je nízky tlak. Ale na chuti mu nič neubralo. A tá vôňa... Celý byt vonia cesnakom.

    Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

elisticka
Danka vitaj na vareche:-) som rada ze si zacala pridavat tvoje receptiky:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia