Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík fotorecept
Foto: danka21
Aj keď bežne požívam na prípravu bezlepkového chlebíka olej /nie olivový/, toto som si vymyslela takú obmenu na gazdovskejší spôsob. Milujem cesnak vo všetkom, Zobraziť celý popisAj keď bežne požívam na prípravu bezlepkového chlebíka olej /nie olivový/, toto som si vymyslela takú obmenu na gazdovskejší spôsob. Milujem cesnak vo všetkom, a tak som ho skúsila dať aj do cesta. Chutí úžasne. Akurát nie je vhodný na sladké nátierky ako napr. džem.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nachystáme si potrebné suroviny
-
2
Piecku si zapne na program Rýchly - niekde je to označené bezlepkový. Pozor - Eta má bezlepkový až 3,5 hodinový - ten nie. Program má trvať približne 2 hodiny - na mojej je to 2hod 10 min.
-
3
Z vody, trošku cukru a droždia si zarobíme kvások.
-
4
Do nádoby na pečenie dáme teplejšiu vodu a do nej pridáme masť, dobre pomiešame, aby sa nám masť roztopila. Ja som stápala deň predtým pomleté sadlo, tak som si odložila bokom oškvarkovú masť.
-
5
Pridáme roztlačený cesnak.
-
6
Pridáme 1 stredne veľký nastrúhaný zemiak. Nie veľký, lebo z priveľa zemiakov cesto redne.
-
7
Všetko dobre premiešame a pridáme jablčný ocot.
-
8
Preosejeme si múku, pridáme soľ a rascu.
-
9
Do nádoby vylejeme kvások, trošku zamiešame, pridáme nachystanú múku, vložíme do piecky a zapneme program.
-
10
A už nám to miesi.
-
11
Ja mám vo zvyku po ukončení miesenia háky vyberať, treba to urobiť veľmi rýchlo. Cesto rýchlo mokrou špachtličkou ponaprávam, urobím v strede rez a rýchlo zatvorím.
-
12
A teraz je to už v rukách najvyššieho a momentálneho počasia. Chlebík nikdy nie je 2 x rovnaký. Kysnutie cesta ovplyvňuje aj nadmorská výška, vlhkosť vzduchu a barometrický tlak. Mám takú skúsenosť, že keď je tlak vysoký, ak je chlebík vyšší a nadýchanejší. Pred dvoma týždňami som robila chlebík iba zo 400 g múky a vyletel mi hore až po vrchné sklo a ani neklesol. Dobre sa mi osvedčilo do kysnutého cesta pridávať 1 ČL tekvicovej múky - absorbuje vlhkosť, pôsobí ako guarová guma, ktorú som ja však nikdy nepoužívala. Dnes je však nízky tlak, tak taký bude asi aj chlebík. Pred začatím pečenia - po vykysnutí ....
-
13
Po upečení vyberieme nádobu s chlebíkom na stôl, necháme ešte asi 15 minút odpočinúť, až potom ho vyklopíme. Skôr to nejde, drží na hákoch. A takto vyzerá výsledný efekt. Vravela som, že je nízky tlak. Ale na chuti mu nič neubralo. A tá vôňa... Celý byt vonia cesnakom.
Diskusia k receptu