Bezlepkový gazdovský cesnakový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: danka21

Aj keď bežne požívam na prípravu bezlepkového chlebíka olej /nie olivový/, toto som si vymyslela takú obmenu na gazdovskejší spôsob. Milujem cesnak vo všetkom, a tak som ho skúsila dať aj do cesta. Chutí úžasne. Akurát nie je vhodný na sladké nátierky ako napr. džem.

10 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si potrebné suroviny
  2. Piecku si zapne na program Rýchly - niekde je to označené bezlepkový. Pozor - Eta má bezlepkový až 3,5 hodinový - ten nie. Program má trvať približne 2 hodiny - na mojej je to 2hod 10 min.
  3. Z vody, trošku cukru a droždia si zarobíme kvások.
  4. Do nádoby na pečenie dáme teplejšiu vodu a do nej pridáme masť, dobre pomiešame, aby sa nám masť roztopila. Ja som stápala deň predtým pomleté sadlo, tak som si odložila bokom oškvarkovú masť.
  5. Pridáme roztlačený cesnak.
  6. Pridáme 1 stredne veľký nastrúhaný zemiak. Nie veľký, lebo z priveľa zemiakov cesto redne.
  7. Všetko dobre premiešame a pridáme jablčný ocot.
  8. Preosejeme si múku, pridáme soľ a rascu.
  9. Do nádoby vylejeme kvások, trošku zamiešame, pridáme nachystanú múku, vložíme do piecky a zapneme program.
  10. A už nám to miesi.
  11. Ja mám vo zvyku po ukončení miesenia háky vyberať, treba to urobiť veľmi rýchlo. Cesto rýchlo mokrou špachtličkou ponaprávam, urobím v strede rez a rýchlo zatvorím.
  12. A teraz je to už v rukách najvyššieho a momentálneho počasia. Chlebík nikdy nie je 2 x rovnaký. Kysnutie cesta ovplyvňuje aj nadmorská výška, vlhkosť vzduchu a barometrický tlak. Mám takú skúsenosť, že keď je tlak vysoký, ak je chlebík vyšší a nadýchanejší. Pred dvoma týždňami som robila chlebík iba zo 400 g múky a vyletel mi hore až po vrchné sklo a ani neklesol. Dobre sa mi osvedčilo do kysnutého cesta pridávať 1 ČL tekvicovej múky - absorbuje vlhkosť, pôsobí ako guarová guma, ktorú som ja však nikdy nepoužívala. Dnes je však nízky tlak, tak taký bude asi aj chlebík. Pred začatím pečenia - po vykysnutí ....
  13. Po upečení vyberieme nádobu s chlebíkom na stôl, necháme ešte asi 15 minút odpočinúť, až potom ho vyklopíme. Skôr to nejde, drží na hákoch. A takto vyzerá výsledný efekt. Vravela som, že je nízky tlak. Ale na chuti mu nič neubralo. A tá vôňa... Celý byt vonia cesnakom.