Bezlepkové slané krekry fotorecept

majkas - fotkamajkas, 12. augusta 2010
Bezlepkové slané krekry (fotorecept)
Foto: majkas

Tento recept som robila prvý raz inšpirovaná jednou českou stránkou, kde základ cesta použili na nejaký iný zákusok na sladko, a myslím že sa Zobraziť celý popisTento recept som robila prvý raz inšpirovaná jednou českou stránkou, kde základ cesta použili na nejaký iný zákusok na sladko, a myslím že sa krekry podarili. Chuťovo to veľmi pripomína slané paličky z lístkového cesta, len tomu chýba tá krehkosť. Ale na chuti to neubralo, jedla ich s radosťou aj moja malá dcérka:)

40
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
plný kelímok od masla
pol čajovej lyžičky
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny, ako nátierkové maslo som použila Bánoveckú nátierku bez príchute od Milsy, podľa zloženia je bezlepková. Myslím, že krekry by mohli byť zaujímavé aj s použitím nátierkového masla s príchuťou.

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme nátierkové maslo, kelímok umyjeme a nasypeme doň po vrch múku. Guarovú gumu primiešame do múky a spolu vysypeme do misky s maslom.

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou vypracujeme cesto.

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové cesto

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto necháme odležať cca hodinku v chladničke.

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske približne na 3 mm,

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vykrajujeme ľubovoľné tvary alebo len jednoducho pokrájame nožom alebo radielkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri prenose odporúčam pomôcť si nožom, lebo cesto je dosť jemné.

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, rascou, prípadne makom, sézamom, každý podľa svojej chuti. Posyp volíme aj podľa druhu a chuti nátierkoveho masla, ktoré použijeme do cesta. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170st. Krekry upečieme dozlata, približne 15 minút.

    Bezlepkové slané krekry (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

elisticka
@majkas no super!!!teraz sa ja budem ucit od teba:-)))vyzera to vyborne uz si ukladam do KK a urobim na meniny dcere.krasny postup vsetko si pekne pofotila:-)))blahozelam !!!
evusik
myslím, že to vyzerá výborne aj pre tých čo nemajú bezlepkovú dietu, dalo by sa to spraviť aj z obyčajnou múkou? asi áno, či nie? @majkas vitaj na Vareche :-)
vieraa
Ukladám si recept, pretože vyzerajú výborne
majkas
dakujem za pochvaly, potesia pri srdiecku:)
majkas
@evusik dakujem za privitanie aj ked nejaky ten tyzden tu uz obsmrdam:) a urcite by sa dali spravit aj nebezlepkove, kludne vyskusaj s hladkou mukou, potom ani ziadnu guarovu gumu nepotrebujes ;)
sovka62
Bože, guma? To asi aby sa tá múka chovala ako normálna. Nezávidím vám, dievčence, máte to ťažké.
majkas
@sovka62 to je len taka trosku mini pomoc, lebo ani takto nie je uplne ono. ale co uz narobime... ved aj horsie mohlo byt ;)
dobizu
@majkas - to pečivko vyzerá fantasticky, hodí sa na každú oslavu... určite vyskúšam, pridávam do KK a ďakujem!!! :-)
manka1
@sovka62 - skúste si tento článok, a možno aj vy sama sa niekedy dáte na jedlá bez múky:  www.celostnimedicina.cz/podporte-sve-zdravi-bezlepkovou-dietou....
Mám alergiu na škroby z obilovín, teda nie celiakiu. No dietu si držím už tretí rok. Lekári nič nezistili, teda okrem alergológov - u tých som nebola, lebo sa mi nechce behať celé dni po doktoroch. Toto zistenie mám z alternatívnej medicíny, a životom potvrdené. Jediné čo je iné - nedajú sa urobiť, ani chuťovo - klasické kysnuté buchty. Všetko ostatné sa dá, a je aj OK. Niekedy vám niečo pridám. Naposledy som skúšala z varechy - jednoduchý bezlepkový zemiakový koláč - VÝBORNÝ
sjuziquatro
ten recept vyzera uplne super hned dnes ho vyskušam a dam vediet, v KK ho už mam pridany.
zapattera
ahoj, chcela by som sa spytat, ci by sa to cesto dalo spravit s tvarohom namiesto natierkoveho masla. mam problem s laktozou a bezlaktozove natierkove maslo som este nevidela.
dada777
@zapattera , ak máš problém s laktózou tak nemôžeš použiť nátierkové maslo ako si správne uviedla. Ale v tom prípade určite nemôžeš použiť ani tvaroh z kravského mlieka. Tento tvaroh tiež obsahuje laktózu. Jedine ak by si vyskúšala či budeš môcť bezlaktózový tvaroh Minus L, ale nezabudni, že aj tento tvaroh obsahuje malé množstvo laktózy a nie každý ho toleruje. Mám vlastné skúsenosti a v mojom profile nájdeš rôzne recepty vhodné pre bezmliečnu diétu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia