Bezlepkové slané krekry (fotorecept)
Autor receptu: majkas
Tento recept som robila prvý raz inšpirovaná jednou českou stránkou, kde základ cesta použili na nejaký iný zákusok na sladko, a myslím že sa krekry podarili. Chuťovo to veľmi pripomína slané paličky z lístkového cesta, len tomu chýba tá krehkosť. Ale na chuti to neubralo, jedla ich s radosťou aj moja malá dcérka:)
40 porcií |
40 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny, ako nátierkové maslo som použila Bánoveckú nátierku bez príchute od Milsy, podľa zloženia je bezlepková. Myslím, že krekry by mohli byť zaujímavé aj s použitím nátierkového masla s príchuťou.
- Do misky dáme nátierkové maslo, kelímok umyjeme a nasypeme doň po vrch múku. Guarovú gumu primiešame do múky a spolu vysypeme do misky s maslom.
- Rukou vypracujeme cesto.
- Hotové cesto
- Cesto necháme odležať cca hodinku v chladničke.
- Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske približne na 3 mm,
- vykrajujeme ľubovoľné tvary alebo len jednoducho pokrájame nožom alebo radielkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri prenose odporúčam pomôcť si nožom, lebo cesto je dosť jemné.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, rascou, prípadne makom, sézamom, každý podľa svojej chuti. Posyp volíme aj podľa druhu a chuti nátierkoveho masla, ktoré použijeme do cesta. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170st. Krekry upečieme dozlata, približne 15 minút.