Bezlepkové slané krekry (fotorecept)

Autor receptu: majkas

Tento recept som robila prvý raz inšpirovaná jednou českou stránkou, kde základ cesta použili na nejaký iný zákusok na sladko, a myslím že sa krekry podarili. Chuťovo to veľmi pripomína slané paličky z lístkového cesta, len tomu chýba tá krehkosť. Ale na chuti to neubralo, jedla ich s radosťou aj moja malá dcérka:)

40
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny, ako nátierkové maslo som použila Bánoveckú nátierku bez príchute od Milsy, podľa zloženia je bezlepková. Myslím, že krekry by mohli byť zaujímavé aj s použitím nátierkového masla s príchuťou.
  2. Do misky dáme nátierkové maslo, kelímok umyjeme a nasypeme doň po vrch múku. Guarovú gumu primiešame do múky a spolu vysypeme do misky s maslom.
  3. Rukou vypracujeme cesto.
  4. Hotové cesto
  5. Cesto necháme odležať cca hodinku v chladničke.
  6. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske približne na 3 mm,
  7. vykrajujeme ľubovoľné tvary alebo len jednoducho pokrájame nožom alebo radielkom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri prenose odporúčam pomôcť si nožom, lebo cesto je dosť jemné.
  8. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, rascou, prípadne makom, sézamom, každý podľa svojej chuti. Posyp volíme aj podľa druhu a chuti nátierkoveho masla, ktoré použijeme do cesta. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170st. Krekry upečieme dozlata, približne 15 minút.