Bezlepková piškótová roláda s čokoládovým krémom
Foto: novalim
Hľadáte jednoduchý, ale za to chutný bezlepkový dezert? Máme pre vás riešenie. Vyskúšajte našu bezlepkovú piškótovú roládu
s hustým čokoládovým krémom. Naučíte sa Zobraziť celý popisHľadáte jednoduchý, ale za to chutný bezlepkový dezert? Máme pre vás riešenie. Vyskúšajte našu bezlepkovú piškótovú roládu
s hustým čokoládovým krémom. Naučíte sa pri tom základné bezlepkové piškótové cesto, z ktorého môžete potom vykúzliť aj
iné dobroty bez lepku. Tak sa do toho pustite a pochutnajte si s celou rodinou.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 170-180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
120 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
30 g |
|
60 g (+ na posypanie) |
|
5 ks |
|
trocha |
|
1 zarovnaná PL (nemusí byť) |
|
Na krém: | |
1 bal. |
|
0,5 l |
|
2 PL |
|
100 g |
|
1 kelímok (napr. Bánovecká) |
|
Postup
-
1
V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh. Potom obe zmesi jemne zmiešame. Napokon po častiach primiešame gumenou varechou preosiatu múku. Ak chceme mať mramorovú roládu, odoberieme polovicu cesta a do druhej primiešame kakaový prášok (v tomto prípade pri nanášaní cesta na plech najprv vylejeme žlté cesto a do neho krížom-krážom potom kakaové).
- 2
Hotové cesto vylejeme na plech s rozmermi približne 35x30 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a cukrárskou kartou rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 170-180 stupňov 10-15 minút do zlatista. Po upečení vyberieme z rúry a ešte teplý plát aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (takto predídeme tomu, že sa roláda bude trhať pri rolovaní s krémom).
- 3
Medzitým si pripravíme krém. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme podľa návodu na obale puding. Odstavíme z plameňa a ešte do horúceho pridáme polámanú čokoládu. Miešame, kým sa v pudingu nerozpustí. Potom prikryjeme papierom na pečenie (tak sa nám na povrchu neurobí koža) a necháme úplne vychladnúť. Nakoniec do krému primiešame smotanovú nátierku izbovej teploty.
- 4
Roládu teraz rozvinieme a na vychladnutý piškótový plát rovnomerne rozotrieme pripravený čokoládový krém. Pomocou papiera, ktorý máme pod plátom zrolujeme naspäť do rolády, pričom papier postupne odliepame. Hotovú roládu môžeme nechať odležať asi hodinku v chlade. Podávame nakrájanú a posypanú práškovým cukrom.
Tiež roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu