Bazalkovo-cesnakový olej

Autor receptu: tizian1cat

V minulom živote som určite žila niekde pri Stredozemnom mori, lebo kombinácia vône bazalky, cesnaku a olivového oleja ma privádza do mdlôb. Nie vždy máme doma čerstvú bazalku, ale pomôže malý trik a nemusíme ani bežať do najbližšieho supermarketu, aby sme vykúzlili báječne ochutený šalát, mäsko alebo len tak namočili čerstvo upečenú ciabatku.

10 minút
príprava

Postup

  1. Umytú a osušenú bazalku natrháme na väčšie kusy, natlačíme nahusto do polovice 200ml skleného pohára s kovovým uzáverom
  2. Pridáme cesnakovú pastu naloženú v soli -2Kl, lupienky sušených chilli papričiek -tu postupovať individuálne, kto nemá rád štipľavé jedlá, môže chilli papričky úplne vynechať. V tom prípade sa môže pridať nadrobno nakrájaná sušená rajčina.
  3. Zalejeme doplna olivovým olejom, viečko pevne uzavrieme, obsah pretrepeme a odložíme do chladničky. Pred použitím odporúčam nechať niekoľko dní odstáť. V chladničke vydrží aj pol roka - mne však málokedy, sme na ňom totiž závislí- celá naša rodina.