Bazalkovo-cesnakový olej
Autor receptu: tizian1cat
V minulom živote som určite žila niekde pri Stredozemnom mori, lebo kombinácia vône bazalky, cesnaku a olivového oleja ma privádza do mdlôb. Nie vždy máme doma čerstvú bazalku, ale pomôže malý trik a nemusíme ani bežať do najbližšieho supermarketu, aby sme vykúzlili báječne ochutený šalát, mäsko alebo len tak namočili čerstvo upečenú ciabatku.
Postup
- Umytú a osušenú bazalku natrháme na väčšie kusy, natlačíme nahusto do polovice 200ml skleného pohára s kovovým uzáverom
- Pridáme cesnakovú pastu naloženú v soli -2Kl, lupienky sušených chilli papričiek -tu postupovať individuálne, kto nemá rád štipľavé jedlá, môže chilli papričky úplne vynechať.
V tom prípade sa môže pridať nadrobno nakrájaná sušená rajčina.
- Zalejeme doplna olivovým olejom, viečko pevne uzavrieme, obsah pretrepeme a odložíme do chladničky. Pred použitím odporúčam nechať niekoľko dní odstáť. V chladničke vydrží aj pol roka - mne však málokedy, sme na ňom totiž závislí- celá naša rodina.