Bazalkové pesto (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tohto roku sa bazalke mimoriadne darilo. Teraz jej hrozí, že pôjde do kvetu tak som ju ostrihala a pripravila si fajnové domáce bazalkové pesto...

30 minút
príprava

Postup

  1. Lístky bazalky otrháme, hrubšie stonky odstránime, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať. Prípadne odstredíme, alebo osušíme kuchynskou utierkou.
  2. Pripravímw si všetky ingrediencie. Syr nastrúhame, cesnak ošúpeme a rozpučíme, alebo nakrájame. Píniové jadierka opražíme na troche oleja a necháme vychladnúť.
  3. Všetko okrem oleja šupneme do kuchynského drviča (ponorný mixér) a za postupného prilievania oleja rozmixujeme na kašu. Osolíme. Konzistencia by mala byť kašovitá, nie príliš riedka. Pomer surovín som uviedla iba približný, ja som robila z väčšieho množstva. Pesto treba ochutnať a ak treba pridať syr, cesnak alebo soľ. Niekto dáva do pesta aj cibuľu, ja nedávam.
  4. Pesto dáme do vhodných pohárov, neplníme až po okraj, necháme asi 2cm medzeru...
  5. pesto zalejeme cca 1cm vrstvou oleja
  6. uzavrieme a dáme do chladničky, alebo na tmavé, chladné miesto.
  7. Pesto môžeme použiť na topinku, po taliansky je to bruschetta, ktorá má milión spôsobov prípravy. Tak napríklad: chlieb opečený na sucho potrieme pestom, navrch dáme paradajky vo forme koliesok, nakrájaných na kocky, ošúpaných, alebo zo šupou, alebo sušené paradajky... pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom... dnes som mala na raňajky, mňam dobrotka :-)
  8. alebo ako Penne s pestom ktoré som si musela hneď uvariť, pretože ich mám veľmi rada :-)
  9. Malá rada: pesto sa nesmie variť, môžete ho dať na horúce cestoviny, alebo do akéhokoľvek pokrmu, ale až po jeho tepelnom spracovaní na úplný záver.