Foto: palokuchki
Tento recept je skoro ako original, ale nie uplne. Do original battenberg sa dava cervene farbivo do polovicky cesta a jednotlive casti cesta sa Zobraziť celý popisTento recept je skoro ako original, ale nie uplne. Do original battenberg sa dava cervene farbivo do polovicky cesta a jednotlive casti cesta sa spajaju marhulovym lekvarom.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv som vyslahala maslo s cukrom. Potom som postupne za staleho slahania pridala vajicka. Muku s praskom do peciva a pomletymi mandlami som si najprv premiesala v osobitnej miske. Takto pripravenu muku som potom nasypala na rozslahane maslo a spolu premiesala.
-
2
Polovicku cesta som naliala do pripravenej misky na pecenie. Do druhej polovicky cesta som pridala 2 PL malinoveho lekvaru. Kto chce mat pravy battenberg tu je treba do cesta pridat jednu,dve kvapky cervenej farby.
-
3
Formu na pecenie velkosti 21/21 cm som vylozila papierom na pecenie a tiez som ju tymto papierom predelila na polovicku. Do jednej polovicky som dala blede cesto a do druhej polovicky tmave cesto. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.
-
4
Z vychladnuteho kolaca som zrezala vrch a zarezala som boky. Kazdy plat cesta som rozrezala na tri rovnako hrube casti.
-
5
Najprv som pracovala s dvoma bledymi a s dvoma tmavymi platkami. Malinovym lekvarom som spojila blede a tmave cesta dokopy.
-
6
Lekvarom som potom potrela spodnu dvojicu platkov a na nu som potom polozila druhy par platkov cesta.
-
7
Takto to vyzeralo z predu.
-
8
Mandlovu hmotu, myslim ze sa to vola marcipan som si medzi dvoma papierami na pecenie vyvalkala na hrubku asi 2 mm.
-
9
Cely kolac som potrela malinovym lekvarom a polozila som ho do prostriedku vyvalkanej mandlovej hmoty.
-
10
Najprv som prelozila pravu stranu marcipanu a zarezala som ho na vrchej strane.
-
11
Potom som prilozila lavu stranu marcipanovej hmoty a odrezala som ju na hrane kde sa obidve strany spajali.
-
12
Cely kolac som zabalila do papiera na pecenie a marcipan som popritlacala ku kolacu.
-
13
Takym istym sposobom som potom este spojila posledne dva platky cesta. Z tychto platkov bol uz len taky maly polovicny kolacik.
-
14
Maly kolacik, ale ked sa ozdobi, je vhodny aj na darcek.
-
15
No a toto su odrezky co mi zostali pri zarezavani cesta. Myslela som si, ze urobim z nich gulky. No nebolo treba. Pokym som kolac dokoncila muz mi vsetky odrezky pojedol.
-
16
Este som odfotila mandlovu pastu ktoru som pouzila. Ale ako som spominala, myslim si, za sa to u vas vola marcipan.
asi vyskusam v ramci vianocnych pokusov :)
a to cesto je tak tuhe, ze na rozdelenie mi staci papier? nezleje sa mi to dokopy? ci radsej pre takych nemotornych piect vo forme, napr. na biskpsky chlebik a radsej na dva krat ?:)
fotos sa mi veľmi páčia
hovori, ze kolac bol upeceny na oslavu svadby Princa Ludovita z Buttenbergu s vnuckou Kralovnej Viktorii Princeznou Viktoriou. No na druhom mieste som nasla, ze slovo buttenburg je pouzite ked sa hovori o niecom co ma byt velmi zvyraznene, aby to videlo na dialku. Napriklad ako stvorcovy vzor na policajnych a zachrankovych autach.
Foto s mašličkou, je milé. Hneď by som taký dárček od teba prijala.
To, že si nepoužila farbivo, ale lekvár, je podľa mňa lepšie .