Banánový džem
Banánový džem

Banánový džem

gordonko - fotkagordonko, 7. júna 2020
Banánový džem
Foto: gordonko

Na stole ležalo asi kilo banánov a dostatočne zrelých. Čo s nimi? Skúsil som džem a Zobraziť celý popisNa stole ležalo asi kilo banánov a dostatočne zrelých. Čo s nimi? Skúsil som džem a tu je recept.

10 minút
príprava
25 - 35 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks zrelé
820 g (konzerva)
500 g
1 bal. (Džemko 2 : 1)




Postup

  1. 1

    8 zrelých banánov, 1 plechovka broskýň, pol kila cukru (môže byť aj viac) a 1 Džemko.

    Banánový džem - obrázok 1
  2. 2

    Do mixéra som si nakrájal banány, na to som dal 3 polovičky broskýň a nalial tam 1/3 kompótovej šťavy (ten broskyňový kompót som dával preto, aby to bolo trochu tekuté a nie iba kaša z banánov - môžte ho nahradiť čímkoľvek, napr. jahodami atď.). Rozmixujeme. Opakujeme kým neminieme všetky banány a broskyne.

    Banánový džem - obrázok 2
  3. 3

    Rozmixované ovocie dáme do hrnca, pridáme Džemko a cukor, premiešame a zohrievame. Keď zmes začne vrieť, varíme 5 - 6 minút. Možno by sa do toho ešte hodila štipka citrodeka, ale to už nechám na vás. A potom klasika, plníme do čistých suchých pohárov, dobre uzavrieme a otočíme dnom hore.

    Banánový džem - obrázok 3
  4. 4

    A máme hotovo. DOBRÚ CHUŤ.

    Banánový džem - obrázok 4

Diskusia k receptu

evanaaa
@gordonko , ty si výmyselník, ale v dobrom slovazmysle, máš aj dobré nápady, takýto džem sa mi páči, len škoda, že nie je bez cukru, ale mám dojem, že som videla niečo želírovacie aj pre diabetikov, ináč je to pre mňa tabu (ale aj pre teba, nie?) :)
gordonko
@evanaaa (8.6.2020 18:39)

ano sú želírovače zo stéviou ..... ja si myslím ,že keď to nebudem preháňať tak trošku si dať môžem - aj ten samotný banán je kopa cukru
kvakac
Zaujímavý nápad džem môže byť dobrý. Ja som raz prišiel k veľkému množstvu banánov, že som nevedel čo s nimi. Tak som ich dal do suda a potom pretlačil cez medenné trúbky. To bol teda materiál.
haji
@kvakac (9.6.2020 13:30)
Jaj banánovicu si robil, hmm U nás se traduje "banánové víno", banujete že ste ho vypili!! haha
1x kvakac
obor123
@kvakac (9.6.2020 13:33) máš pravdu,nemali by. Ja diabetikov chápem,ak trošku zahrešia. Vieš si predstaviť,že celý život by si nemohol džem med, limonády,koláče,dezerty ani naraz veľa ovocia. Raz by si neodolal.

evanaaa
@kvakac ,diabetik môže jesť všetko, ale s mierou, tak, aby sa mu to dalo započítať do SJ - sacharidov....ale veď aj píšem, že ten džem nemôžem, no ako spomína @gordonko , trošku si dať nezaškodí.....a ja banány jem. Mimochodom, zatiaľ som "len" na diéte, dúfam, že si to nepokazím ( muž si pichá x denne inz.).
evanaaa
A teraz som si uvedomila, kým som tento koment písala, že práve jem banán:)))))
1x kvakac
gordonko
@kvakac ... aj diabetik môže kúsok banánu cca asi polovičku ono záleží na jeho zrelosti , ten najzrelší sa rovná asi 4 kockám cukru
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia