Banánový džem s rumom

stacy77777 - fotkastacy77777, 5. novembra 2012

Tento recept je z maličkej brožúrky z Nového času Špeciál - Letné zaváranie. Nakoľko počas leta a jesene bolo dosť iného zavárania, dostala som Zobraziť celý popisTento recept je z maličkej brožúrky z Nového času Špeciál - Letné zaváranie. Nakoľko počas leta a jesene bolo dosť iného zavárania, dostala som sa k tomu až dnes. Výsledok myslím stojí za to, preto sa chcem o recept podeliť.

20 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

850 g
1 ks
0,8 l
GELFIX KLASIK 1:1
1 kg
4 lyžice




Postup

  1. 1

    Ošúpené banány riadne roztlačíme vidličkou. Pridáme šťavu z grepu, ja som dala červený, pridáme vodu, gelfix zmiešaný s 3 lyžicami cukru a všetko dôkladne premiešame. Dáme variť, necháme zo 2 minúty prejsť varom, pridáme 1 kg kryštálového cukru a povaríme ešte 3 - 4 minúty. Odložíme z ohňa, pridáme rum a premiešame.

    Banánový džem s rumom - obrázok 1
  2. 2

    Skúška na tanieriku...

    Banánový džem s rumom - obrázok 2
  3. 3

    Ihneď plníme do fľaštičiek, otočíme dnom hore a necháme vychladiť a ztuhnúť.

    Banánový džem s rumom - obrázok 3

Diskusia k receptu

helca103
parádny, ja som robila banánovo jahodový,zvláštna chuť ale veľmi dobrá.Takže banány akokoľvek aj do koláča aj do džemu :-)
izabella929
@stacy77777 , vyzerá veľmi zaujímavo.-) ešte som nerobila z čistých banánov,lebo som sa obávala, že neobsahujú pektín a ťažko bude hustnúť...robila som zmiešaný s kablkami, bol výborný.-)
izabella929
@monnikka , ten rum v džeme vôbec nie je cíťiť, veď toho sa dáva len málo...ale chuť urobí skvelú..) nemusíš sa obávať, 2 lyžice sú nie moc...to sa vyvarí...
stacy77777
@izabelka- máš pravdu,že rum v tom džeme moc necítiť, tu sa ale podľa receptu dával až po odstavení ohňa,tak zvláštne to vzkypelo na chvíľku a aj to máš pravdu,že to nie je úplne husté, teraz,keď to vychládlo, nie je veľmi sadnutý, vyzerá ako hustá poleva, ale chuť je výborná, syn už ňúral do pohára k dnešným palacinkám...ale zasa máme niečo nové,čo nám chutí...:D
monnikka
ďakujem za rady dievčence, vyskúšam, dobrý džem sa vždy zíde a domáci duplom
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
U nás domáce lekváre idú. Takúto kombináciu som ešte neskúšala, ale určite vyskúšam.
izabella929
@stacy77777 , ano, chýba tam ten pektín...ešte si mala dať aspo´ň z jedného citónu šťavu, alebo pokrájať na tenučké rezenčeky citrónovú kôru, výborná je aj pomarančová...rum pridávam tak, že stiahnem plyn a nechám iba bobtať lekvár a vždy pred dokončením, aby sa to stihlo spojiť...iste, že ho nie je cíťiť...vieš, je to exotický džem, takže kôra, šťava z citrónu, alebo pomaranča iba vylepší chuť a vyzvihne chuť banánu.-) nech sa ti darí moja.-)
stacy77777
@izabelka ďakujem, písala si,že si robila jablko-banán,chcem sa spýtať, to myslíš len túto kombináciu, alebo ten s ananásom,čo si uviedla? V sobotu som dostala jabĺčka a rozmýšľala som,že by som z nich urobila džem,ale dnes sa mi nepodarilo zohnať čerstvý ananás,čo keby som skúsila namiesto ananásu pomaranče zmixovať ku tým jablčkam a banánom?
iva63
páči sa mi receptík, ukladám, vyskúšam-:)
sherin
nie je vela 1kg cukru na 0,85kg bananov? Banany su dost sladke a grep nie je velmi kysly. :)
mata29
robila som a je riedky, staci vody len 1 dcl.
stacy77777
@mata29 - ja som ho robila prvý krát presne podľa návodu v brožúrke, z 8dcl na 1dcl nebude málo? Neviem to posúdiť, ale chystám sa ho robiť, synovi veľmi chutil, vyskúšam podľa teba,dám vedieť, vďaka za správu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia