Foto: valeriana
Tento recept som si vymyslela pri príležitosti narodenín mojej spolužiačky. Je to dobrý a vhodný recept na najrôznejšie príležitosti. Vďaka ovociu je táto torta Zobraziť celý popisTento recept som si vymyslela pri príležitosti narodenín mojej spolužiačky. Je to dobrý a vhodný recept na najrôznejšie príležitosti. Vďaka ovociu je táto torta svieža a získala si chválu, tak aj preto som sa rozhodla sa s týmto receptom podeliť. Inšpirovala som sa reláciou Tajomstvo mojej kuchyne odkiaľ mám výborný recept na vláčny piškótový korpus.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
PIŠKÓTOVÉ CESTO (jeden korpus): | |
3 ks |
|
1 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
1/3 ks |
|
200 ml |
|
2 PL |
|
|
|
PLNKA: | |
300 g (na krémy) |
|
2 ks |
|
260 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
3 ks |
|
JAHODOVÝ KRÉM: | |
1 ks malý (alebo ľubovôle) |
|
1 ks (alebo akýkoľvek puding) |
|
|
|
ZDOBENIE: | |
2 ks |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny a formy na piškótový korpus. Formy si vopred pripravíme. Vymastiť maslom na spodok formy treba dať papier na pečenie a celú formu vysypať múkou.
-
2
Bielky oddelíme od žĺtka. Následne vymiešame bielky do peny, pridáme 50 g práškového cukru a ďalej miešame. Žĺtko zmiešane s vodou a pridáme zvyšný práškový cukor, polohrubú múku s kypriacim práškom a podľa druhu korpusu pridáme vanilkový cukor (ja dávam aj farbivo) alebo kakao.
-
3
Vymiešané cesto vlejeme ku snehu z bielok a jemne premiešame. Potom už len vylejeme hotové cesto do formy a necháme na 180 stupňoch 20 - 40 minút sa piecť.
-
4
Suroviny si vopred pripravíme hlavne vajcia a maslo, aby mali rovnakú pokojovú teplotu(aby sa nám nezrazili). Do nádobe si rozmixujeme maslo s cukrom, potom pridáme žĺtky. Plnku rozdelíme na polovicu a do jednej polovice dáme rozpustenú čokoládu nad parou a do druhej vanilkový cukor(vanilkovú esenciu) s potravinárskym farbivom.
-
5
Jahodový krém si pripravíme jednoducho. Do malého hrnca si dáme jahodový kompót, ktorý popučíme alebo rozmixujeme. Varíme ho za neustáleho miešania a pridáme zlatý klas s práškovým cukrom (množstvo podľa chuti). Vznikne nám chutný jahodový "sopeľ", ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
-
6
Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu poprípade si ich môžme upraviť do rôznych tvarov. Na čokoládový korpus natrieme z oboch strán čokoládovú plnku a naukladáme na kolieska pokrájané banány. Na vanilkový korpus opäť natrieme po oboch stranách ale už jahodový krém na ktorý dáme vanilkovú plnku.
-
7
Na ozdobenie som použila fondant. Rozvaľkáme si ho na cukrom vysypanej podložke a opatrne ho prenesieme na korpus. Zahladme a odrežme prebytočný fondat. Takto postupujte aj pri druhom korpuse. Keď máme obe korpusy spravené tak menši korpus uložíme na väčší. Zvyšní fondant si môžme zafarbiť potravinárskym farbivom a dotvoriť napríklad kvety. Fantázii sa medze nekladú.
Áno pečú sa dva korpusy.