Banánovo-jahodová torta (fotorecept)

Autor receptu: valeriana

Tento recept som si vymyslela pri príležitosti narodenín mojej spolužiačky. Je to dobrý a vhodný recept na najrôznejšie príležitosti. Vďaka ovociu je táto torta svieža a získala si chválu, tak aj preto som sa rozhodla sa s týmto receptom podeliť. Inšpirovala som sa reláciou Tajomstvo mojej kuchyne odkiaľ mám výborný recept na vláčny piškótový korpus.

20
porcií
180 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny a formy na piškótový korpus. Formy si vopred pripravíme. Vymastiť maslom na spodok formy treba dať papier na pečenie a celú formu vysypať múkou.
  2. Bielky oddelíme od žĺtka. Následne vymiešame bielky do peny, pridáme 50 g práškového cukru a ďalej miešame. Žĺtko zmiešane s vodou a pridáme zvyšný práškový cukor, polohrubú múku s kypriacim práškom a podľa druhu korpusu pridáme vanilkový cukor (ja dávam aj farbivo) alebo kakao.
  3. Vymiešané cesto vlejeme ku snehu z bielok a jemne premiešame. Potom už len vylejeme hotové cesto do formy a necháme na 180 stupňoch 20 - 40 minút sa piecť.
  4. Suroviny si vopred pripravíme hlavne vajcia a maslo, aby mali rovnakú pokojovú teplotu(aby sa nám nezrazili). Do nádobe si rozmixujeme maslo s cukrom, potom pridáme žĺtky. Plnku rozdelíme na polovicu a do jednej polovice dáme rozpustenú čokoládu nad parou a do druhej vanilkový cukor(vanilkovú esenciu) s potravinárskym farbivom.
  5. Jahodový krém si pripravíme jednoducho. Do malého hrnca si dáme jahodový kompót, ktorý popučíme alebo rozmixujeme. Varíme ho za neustáleho miešania a pridáme zlatý klas s práškovým cukrom (množstvo podľa chuti). Vznikne nám chutný jahodový "sopeľ", ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
  6. Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu poprípade si ich môžme upraviť do rôznych tvarov. Na čokoládový korpus natrieme z oboch strán čokoládovú plnku a naukladáme na kolieska pokrájané banány. Na vanilkový korpus opäť natrieme po oboch stranách ale už jahodový krém na ktorý dáme vanilkovú plnku.
  7. Na ozdobenie som použila fondant. Rozvaľkáme si ho na cukrom vysypanej podložke a opatrne ho prenesieme na korpus. Zahladme a odrežme prebytočný fondat. Takto postupujte aj pri druhom korpuse. Keď máme obe korpusy spravené tak menši korpus uložíme na väčší. Zvyšní fondant si môžme zafarbiť potravinárskym farbivom a dotvoriť napríklad kvety. Fantázii sa medze nekladú.