Banánovo-jahodová torta (fotorecept)
Autor receptu: valeriana
Tento recept som si vymyslela pri príležitosti narodenín mojej spolužiačky. Je to dobrý a
vhodný recept na najrôznejšie príležitosti. Vďaka ovociu je táto torta svieža a získala si
chválu, tak aj preto som sa rozhodla sa s týmto receptom podeliť. Inšpirovala som sa
reláciou Tajomstvo mojej kuchyne odkiaľ mám výborný recept na vláčny piškótový korpus.
20 porcií |
180 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny a formy na piškótový korpus. Formy si vopred pripravíme. Vymastiť maslom na spodok formy treba dať papier na pečenie a celú formu vysypať múkou.
- Bielky oddelíme od žĺtka. Následne vymiešame bielky do peny, pridáme 50 g práškového cukru a ďalej miešame. Žĺtko zmiešane s vodou a pridáme zvyšný práškový cukor, polohrubú múku s kypriacim práškom a podľa druhu korpusu pridáme vanilkový cukor (ja dávam aj farbivo) alebo kakao.
- Vymiešané cesto vlejeme ku snehu z bielok a jemne premiešame. Potom už len vylejeme hotové cesto do formy a necháme na 180 stupňoch 20 - 40 minút sa piecť.
- Suroviny si vopred pripravíme hlavne vajcia a maslo, aby mali rovnakú pokojovú teplotu(aby sa nám nezrazili). Do nádobe si rozmixujeme maslo s cukrom, potom pridáme žĺtky. Plnku rozdelíme na polovicu a do jednej polovice dáme rozpustenú čokoládu nad parou a do druhej vanilkový cukor(vanilkovú esenciu) s potravinárskym farbivom.
- Jahodový krém si pripravíme jednoducho. Do malého hrnca si dáme jahodový kompót, ktorý popučíme alebo rozmixujeme. Varíme ho za neustáleho miešania a pridáme zlatý klas s práškovým cukrom (množstvo podľa chuti). Vznikne nám chutný jahodový "sopeľ", ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
- Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu poprípade si ich môžme upraviť do rôznych tvarov. Na čokoládový korpus natrieme z oboch strán čokoládovú plnku a naukladáme na kolieska pokrájané banány. Na vanilkový korpus opäť natrieme po oboch stranách ale už jahodový krém na ktorý dáme vanilkovú plnku.
- Na ozdobenie som použila fondant. Rozvaľkáme si ho na cukrom vysypanej podložke a opatrne ho prenesieme na korpus. Zahladme a odrežme prebytočný fondat. Takto postupujte aj pri druhom korpuse. Keď máme obe korpusy spravené tak menši korpus uložíme na väčší. Zvyšní fondant si môžme zafarbiť potravinárskym farbivom a dotvoriť napríklad kvety. Fantázii sa medze nekladú.