Foto: petka2708
Tak a je tu čas Vianoc, a isto každá gazdinka začína piecť vianočné dobroty. Tak tu je jeden receptík na klasickú roládu :)
na 180°C °C
Postup
-
1
Vajíčka odvážime (celé aj so škrupinou). Koľko vážia vajcia, toľko má byť polohrubej múky. O 1 vajce menej prášového cukru.
- 2
Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka zmiešame s polohrubou múkou, práškom do pečiva a práškovým cukrom. Vyšľaháme. Pridáme kakao, podľa chuti a farby cesta (kakao nemusí byť, potom bude biele piškótové cesto). Cesto bude tuhé tak pridáme cca 2 dcl mlieka. Je to od oka aj podľa veľkosti vajíčok. Cesto musí byť pekné riedke.
- 3
Bielka s 2 PL krištáľového cukru vyšľaháme na najvyššom stupni do tuhého snehu. Tento sneh zľahka vareškou vmiesime do pripraveného cesta. POZOR! NEŠĽAHÁME! Sneh vmiešaný do cesta nám ho urobí pekný nadýchaný.
- 4
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry predhriatej na 180°C približne na 10-15 minút. Kontrolovať ! :)
- 5
Cesto vyberieme, odstránime papier na pečenie a ešte za horúca ho skrútime do tvaru rolády s vlhkou utierkou. Udrží si svoj tvar.
- 6
Plnku pripravíme: Vajcia, práškový cukor, polohrubá múka a kakao zmiešame (nie mixérom) a dáme nad paru. Za stáleho miešania nám po čase začne plnka tuhnúť. Tuhšiu plnku odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú plnku vyšľaháme s Hérou (do predšľahanej héry pomaly vlievajte plnku naberačkou. Ak to tam dáte všetko naraz tak sa neurobí dobrá plnka).
- 7
Vychladnuté cesto "rozbalíme" a vyberieme utierku. Natrieme ho pripravenou plnkou, na kraj uložíme banány a pomaly začneme rolovať roládu. Necháme stunúť.
- 8
Stuhnutú roládu môžeme po vrchu natrieť krémom a poliať čokoládou alebo môžeme len poliať čokoládou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu