Banánová roláda

petka2708 - fotkapetka2708, 21. decembra 2012
Banánová roláda
Foto: petka2708

Tak a je tu čas Vianoc, a isto každá gazdinka začína piecť vianočné dobroty. Tak tu je jeden receptík na klasickú roládu :)

10 minút
na 180°C °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
2 PL
1 ks
Plnka:
3 ks
150 g
1 PL
2 PL
250 g
Poleva:




Postup

  1. 1

    Vajíčka odvážime (celé aj so škrupinou). Koľko vážia vajcia, toľko má byť polohrubej múky. O 1 vajce menej prášového cukru.

  2. 2

    Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka zmiešame s polohrubou múkou, práškom do pečiva a práškovým cukrom. Vyšľaháme. Pridáme kakao, podľa chuti a farby cesta (kakao nemusí byť, potom bude biele piškótové cesto). Cesto bude tuhé tak pridáme cca 2 dcl mlieka. Je to od oka aj podľa veľkosti vajíčok. Cesto musí byť pekné riedke.

  3. 3

    Bielka s 2 PL krištáľového cukru vyšľaháme na najvyššom stupni do tuhého snehu. Tento sneh zľahka vareškou vmiesime do pripraveného cesta. POZOR! NEŠĽAHÁME! Sneh vmiešaný do cesta nám ho urobí pekný nadýchaný.

  4. 4

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry predhriatej na 180°C približne na 10-15 minút. Kontrolovať ! :)

  5. 5

    Cesto vyberieme, odstránime papier na pečenie a ešte za horúca ho skrútime do tvaru rolády s vlhkou utierkou. Udrží si svoj tvar.

  6. 6

    Plnku pripravíme: Vajcia, práškový cukor, polohrubá múka a kakao zmiešame (nie mixérom) a dáme nad paru. Za stáleho miešania nám po čase začne plnka tuhnúť. Tuhšiu plnku odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú plnku vyšľaháme s Hérou (do predšľahanej héry pomaly vlievajte plnku naberačkou. Ak to tam dáte všetko naraz tak sa neurobí dobrá plnka).

  7. 7

    Vychladnuté cesto "rozbalíme" a vyberieme utierku. Natrieme ho pripravenou plnkou, na kraj uložíme banány a pomaly začneme rolovať roládu. Necháme stunúť.

  8. 8

    Stuhnutú roládu môžeme po vrchu natrieť krémom a poliať čokoládou alebo môžeme len poliať čokoládou.

Diskusia k receptu

marcy
s kopčekom šľahačky úžasný sviatočný zákusok,mňááááám :-))
zdenkas
@Petka2708 ,usmievam sa ,pretože takúto roládičku mám aj ja upečenú .Samozrejme mám iný recept a plnku robím salkovú.Skúsim niekedy aj podľa Teba.
petka2708
tak ja mam recept na plnku od maminy lebo ona pecie torty takze toto je isto vynikajúca :) sice som ju robila prvykrat sama ale myslim ze sa podarila :) aj svokre chutila tak musi byt dobra :P
gabi112
plnka je hrozne sladka .....nechuti mi,-)musim robit druhu......pekne vyzera ale nie dobre chuti
lululu17
robila som ju dnes a vobec sa mi nepodarilo cesto ...ked som odvazila vajicka a dala taku istu vahu muky tak to bola cista katastrofa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia