Banánová roláda

Autor receptu: petka2708

Tak a je tu čas Vianoc, a isto každá gazdinka začína piecť vianočné dobroty. Tak tu je jeden receptík na klasickú roládu :)

10 minút
na 180°C °C

Postup

  1. Vajíčka odvážime (celé aj so škrupinou). Koľko vážia vajcia, toľko má byť polohrubej múky. O 1 vajce menej prášového cukru.
  2. Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka zmiešame s polohrubou múkou, práškom do pečiva a práškovým cukrom. Vyšľaháme. Pridáme kakao, podľa chuti a farby cesta (kakao nemusí byť, potom bude biele piškótové cesto). Cesto bude tuhé tak pridáme cca 2 dcl mlieka. Je to od oka aj podľa veľkosti vajíčok. Cesto musí byť pekné riedke.
  3. Bielka s 2 PL krištáľového cukru vyšľaháme na najvyššom stupni do tuhého snehu. Tento sneh zľahka vareškou vmiesime do pripraveného cesta. POZOR! NEŠĽAHÁME! Sneh vmiešaný do cesta nám ho urobí pekný nadýchaný.
  4. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry predhriatej na 180°C približne na 10-15 minút. Kontrolovať ! :)
  5. Cesto vyberieme, odstránime papier na pečenie a ešte za horúca ho skrútime do tvaru rolády s vlhkou utierkou. Udrží si svoj tvar.
  6. Plnku pripravíme: Vajcia, práškový cukor, polohrubá múka a kakao zmiešame (nie mixérom) a dáme nad paru. Za stáleho miešania nám po čase začne plnka tuhnúť. Tuhšiu plnku odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú plnku vyšľaháme s Hérou (do predšľahanej héry pomaly vlievajte plnku naberačkou. Ak to tam dáte všetko naraz tak sa neurobí dobrá plnka).
  7. Vychladnuté cesto "rozbalíme" a vyberieme utierku. Natrieme ho pripravenou plnkou, na kraj uložíme banány a pomaly začneme rolovať roládu. Necháme stunúť.
  8. Stuhnutú roládu môžeme po vrchu natrieť krémom a poliať čokoládou alebo môžeme len poliať čokoládou.