Baklažánová bharta (fotorecept)

Autor receptu: methi

Postup

  1. Jednoduchší spôsob, ak sa vám nechce upratovať sporák: Baklažán viackrát pichneme vidličkou po celom obvode. Potrieme ho olejom a uložíme do pekáčika (ktorý si môžete vystlať alobalo, baklažán počas pečenia pustí šťavu a tá môže horieť na pekáči). Rúru si predohrejeme na 180 - 200st. a pečieme ho 35 - 40 minút.
  2. Klasický indický spôsob (a tento odporúčam, aby jedlo voňalo a chutilo ako má!): Baklažán popicháme po celom obvode vidličkou. Na horák dáme mriežku (ja používam mriežku, na ktorú odkladám horúce hrnce). Baklažán na mriežku položíme. Zapneme oheň a baklažán na miernom plameni opekáme. Počas opekania ho obraciame, aby sa opiekol rovnomerne zo všetkých strán. Takto pečený baklažán začne rozvoniavať ako údený (a bude tak aj chutiť). Šupka musí poriadne stmavnúť a zošúveriť sa. Vo vnútri musí byť mäkký, nie surový.
  3. Opečený baklažán dáme na tanier a narežeme ho pozdĺžne. Pri stopke ho narežeme vodorovne, čiže vznikne rez v tvare kríža. Šupku otvoríme ako knihu. Dužinu lyžicou vydlabeme a dáme do taniera, kde ju vidličkou roztlačíme trocha.
  4. Z baklažána vám zostane len toto ako odpad.
  5. Vo woku si zohrejeme ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju dohnedkava.
  6. Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame.
  7. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a opekáme na miernom ohni, kým paradajka nezmäkne.
  8. Pridáme hrach a roztlačený baklažán, osolíme. Opekáme asi 5-7 minút na slabom ohni, miešame občas.
  9. Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať.
  10. Podávame s plackami Čapati.