Baklažán pečený s cesnakom

tiginko - fotkatiginko, 8. septembra 2013
Baklažán pečený s cesnakom
Foto: tiginko

Keď som na tento recept natrafila na stránke Olivová kuchařka, zamilovala som sa na prvý pohľad.

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
veľa

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažán rozkrojíme na polovicu. Ostrým nožom do neho urobíme hlbšie zárezy, ale tak, aby sme neporušili šupku. Do zárezov vkladáme na plátky nakrájaný cesnak. Posolíme, posypeme čerstvo zomletým korením a hojne polejeme olivovým olejom. Dáme piecť do trúby vyhriatej na 200 st. na 45min.

    Baklažán pečený s cesnakom - obrázok 1
  2. 2

    Ja som nad plech s baklažánom vsunula hore dnom ďalší plech, pre istotu, ak by mi chcel zhorieť. Nezhorel :-) Fantastické na čerstvej bagete. A určite sa bude hodiť ku grilovanému mäsu. Nabudúce skúsim aj s nejakými bylinkami.

Diskusia k receptu

93 komentárov k receptu
hm,skoda, ze sa tento recept neobjavil trochu skor. vcera pred obedom som potrebovala zneskodnit 4 baklazany a nevedela som ako :)
Tento spôsob nepoznám, ešte som nerobila, ale zajtra budem mať na obed ;-) Tiginko, prosím Ťa, nie je potrebné baklažán pred použitím nasoliť a nechať "vyplakať"? Či pri tejto príprave to nie je nutné? Ďakujem :-)
nie je horky. Ja ho sice peciem v celku, len poprepichovany vidlickou, ale vobec nic mu nie je.... A tento sposob hned vyskusam, v chladnicke na mna jeden fialovy krasavec caka :-)
aj ja som sa zamilovala, ale nie do teba, neoboj sa :-), toto musim vyskusat, vyzera to fantastikus a take jednoduche, ked bylinky tak mne by sa hodilo oregano
@methi veru je to z Olivovej kuchárky, ďakujem za pripomenutie. Ja som tento nápad len mala poznamenaný na vytlačenom recepte na kura na keli už dlhšie a nevedela som si spomenúť odkiaľ to mám. Aj to dopíšem, zaslúžia si spropagovanie
podľa mňa budete všetci do neho keď ho vyskúšate. Keď môj manžel povedal , že je to výborné, tak to už je čo povedať. Dal si na raňajky na opečenom touste. Vďaka všetkým za pozitívne hodnotenia, som síce len sprostredkovateľ tohto výborného nápadu, ale aspoň to :-)
@tiginko !!!! kde si bola s receptom do soboty? mala som baklažán, že ho už musím spotrebovať, na plátky som sa s ním onéééé a zas, aby som dnes do kauflandu bežala, toto musím urobiť, ak nie dnes, ešte je navareného plno, tak v týždni určite , krásne a dobre vyzerá
Super recept. Ale k Tvojmu bylinkovému pokusu - baklažán miluje veľa petržlenovej vňate, znáša sa s bylinkami, no vždy potrebuje cesnak v nejakej podobe. Napríklad na surový, ak nie je súčasťou prípravného postupu. Pravdaže, pre žalúdkarov je vhodnejšie, ak je tepelne upravený.
Tak TOTO bude u nas asi casto ! Ohromne jednoduche a uz sa velmi tesim na tie chute . Baklazan s cesnakom a olejom je u nas vitany v akejkolvek podobe kombinacii a tomuto asi nikto neodola :-)
@tiginko ja moc baklažán nemusím, len občas,mám rada nátierku ale tento si isto urobím. Ja by som tiež po upečení navrch dala nasekanú petržlenovú vňať,takže ukladám. Pred pečením sa nemusí nechať potiť. No a to foto hodné do kuchárskej knihy,krása:)
Hentie moje zvery by mi to asi nejedli... ale to vyzerá tak úžasne, že ja to musím, naozajsky musím skúsiť... aj za cenu, že budem musieť "zožrať" všetko sama... ale šak aký problem pri takej fajnej bašte? Nádhera, tlieskam, mám radosť, že si sem recepis pridala :)
Som rada, že sa vám to páči ako mne :-) Už sa teším na ďalšiu várku, s čili lupienkami. A tej petržlenovej vňate sa trochu bojím, má dosť výraznú chuť, tak aby som necítila len ju. Ale na jednom ju určite
vyskúšam
@irenaw Irenka ešte že som si tvoj obrázok v noci všimla, len sa mi už nechcelo písať, lebo som bola dosť unavená. Chcela som ťa pochváliť a spýtať sa, či to kvantum sama zješ, a ako vidím podarilo sa ti to aj s plechom :-)
podarilo sa nám to štyrom, plech ma ešte trošku tlačí :-D... chcela som aj na dnes a zostalo, budem aj dnes hodovať. posypala som petržlenom, iba tak mierne, vôbec nerušil, neboj sa ho ;-). admini fotku vložia, ak sa podarí. neviem, kam odišla...
Ak si ju vymazala z albumu, odkiaľ si ho kopírovala, tak zmizne aj tu. Ja som si to už všimla dávnejšie, tiež po mne zostali holé miesta v komentároch po vyhadzovaní zbytočných fotiek :-)
@tiginko nedolala som a dnes som baklažán pripravila. Pridala som aj trošku provensálskeho korenia. Na záver som posypala čerstvými bylinkami a pokvapkala citrónovou šťavou. Rozpiekla som aj pár celých strúčkov cesnaku,ktorý mám veľmi rada. Úžasné jedlo, nevládzem dýchať a díky za skvelý recept. Ako sa podaril, foto pridá redakcia:)

som rada že si vyskúšala @tinca a že ti chutilo. Ten citrón musím aj ja vyskúšať, vyzerá to na dobrú voľbu. S provensálskym korením som už videla tento recept tiež robiť, len bohužiaľ ja ho veľmi neobľubujem.
super Zuzi, toto sa dá jesť veru často... S tou šupkou si ma prekvapila, na prvý pohľad sa mi zdá ako nestráviteľná, nabudúce vyskúšam. Maj sa krásne!
hmmm, to znie tak vznešene "melanzane al forno"! Kedže baklažány som si veľmi obľúbila, veľmi ma láka ten ujčekov recept....
vďaka za nádherné fotky priatelia, teší ma, že som vás inšpirovala. @evusik takéto dobroty treba šíriť, výborné na tomto recepte je, že vzhľadom na jeho jednoduchosť ho zvládne ktokoľvek. Stačí keď má rád baklažán a cesnak :-)
niekedy si clovek mysli - toto ved musi poznat kazda kucharka . takto sa to robi roky a zrazu zistis , ze mnoho varechaciek i v strednom veku / starsie na vareche neexistuju / sa potesilo tejto uprave balazanu a vidia ho prvy krat. preto je fajn ze si to uverejnila a sposobila tymto receptom take nadsenie a rozruch preto ze si to svojou jednoduchostou a chutou plne zasluzi.
Nie vsetky baklazany su fialove, bude to zaujmave robit z thajskych zelenych, mozno pod grill a dat cesnakovu alioli :-)


Dnes som rozhutoval v Lidl nad baklažánom.Doteraz som nemal šajnu ako sa to pripravuje,ale teraz už vďaka Tebe viem.Si velmi šikovná a kreatívna kuchárka.
Za recept vďaka onedlho určite vyskúšam.



Chodím okolo receptu , ako kriminalista , hľadám kde "zabrdnúť" ale ako dcéra otca kriminalistu , to môžem presunúť na "kolegu" lebo nič neviem vypátrať :-) tak čo už , pátranie skončí v TS .
@jujoska ja tiež neviem, kde som bola, vďaka tvojmu komentáru som ho našla :D nie som veľký fanúšik baklažánu, ale som fanúšik cesnaku a v tejto kombinácii sa možno aj ten baklažán naučím jesť.. ukladám do KK a určite vyskúšam :)
na fotku nebol cas,ale bolo to vynikajuce..dakujem. Prisupla som tam este upiect par rajcin a s dressingom z medvedieho cesnaku to bolo dokonale....
Prvá skúsenosť s baklažánom v Taliansku ma dosť odradila, ale tento recept je naozaj výborný :P ...výborná ľahká večera alebo super príloha k mäsku :)
@tiginko odskúšané a vychválené :) Mamina robieva z týchto ingrediencií zas nátierku - upečie baklažán do mäkka, pridá roztlačený čerstvý cesnak a dochutí. Tak toto bola zas iná variácia. :) Ďakujem za recept.



@elixir kombinácia baklažánu a cesnaku sa objavuje v mnohých výborných receptoch, ale chuť pečenej verzie je o nejaký ten level vyššie. Zistila som to aj ja a som za to vďačná :-)
@Tiginko , ďakujem pekne za recept :o). Neverila by som, že jedlo vytvorené z dvoch druhov zeleniny môže takto úžasne chutiť. Posypala som to ešte čerstvými bylinkami a jedlo chválim :o).


@tiginko , robila som tento tvoj recept...vyborne, musim pochvalit :-). Dala som donho aj platky camembertu, aby bola aj bielkovina;-), lebo my sme to jedli ako hlavne jedlo, so zemiakmi...A trosinku byliniek, tymian, rozmarin. Pouzivam malo soli, pridam radsej bylinky, kde sa da...A, samozrejme, jedli sme aj so supkou. No, pochutili sme si :-). Dakujem za recept :-).
Toto je naozaj výborné jedlo, už som ho odvtedy veľakrát robila. Aj rodičom, hoci ocino je v jedle pomerne konzervatívny chlap (mäso+mäso+mäso), tento baklažán chutil aj jemu. Myslím, že to aj bolo prvýkrát, čo vôbec jedol takú vec, že baklažán :-)
Dobre, že mi recept @janger pripomenula, zajtra si ho urobím. Baklažán v tejto úprave je chutný a príprava až extrémne jednoduchá. Dodatočne ďakujem @tiginko za recept. Ja som sem v čase najväčšieho boomu tohoto receptu ani fotku nepridala, veď už ich tu bolo toľko (a krásnych!), že mi to prišlo zbytočné.
no a také pekné odozvy som si od roku 2014 nevšimla?? Vďaka @mariamka za vyskúšanie, radosť mám hneď viacnásobnú. A Jankin nápad so syrom je veľmi lákavý, hneď si dávam do poznámok. Najvyšší čas upiecť túto dobrotu znovu. Zdravím dievčence :-)

Pridaj komentár k receptu: