Baklažán pečený s cesnakom

tiginko - fotkatiginko, 8. septembra 2013
Baklažán pečený s cesnakom
Foto: tiginko

Keď som na tento recept natrafila na stránke Olivová kuchařka, zamilovala som sa na prvý pohľad.

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
veľa




Postup

  1. 1

    Baklažán rozkrojíme na polovicu. Ostrým nožom do neho urobíme hlbšie zárezy, ale tak, aby sme neporušili šupku. Do zárezov vkladáme na plátky nakrájaný cesnak. Posolíme, posypeme čerstvo zomletým korením a hojne polejeme olivovým olejom. Dáme piecť do trúby vyhriatej na 200 st. na 45min.

    Baklažán pečený s cesnakom - obrázok 1
  2. 2

    Ja som nad plech s baklažánom vsunula hore dnom ďalší plech, pre istotu, ak by mi chcel zhorieť. Nezhorel :-) Fantastické na čerstvej bagete. A určite sa bude hodiť ku grilovanému mäsu. Nabudúce skúsim aj s nejakými bylinkami.

Diskusia k receptu

methi
Super. Recept poznam od Dasky, co napisala Olivovu kucharku :)
alali
hm,skoda, ze sa tento recept neobjavil trochu skor. vcera pred obedom som potrebovala zneskodnit 4 baklazany a nevedela som ako :)
valeri
Perfektný receptík, ešte by som na plech dala pár zemiačkov s šupke a upiekla spolu s baklažánom. Musím vyskúšať.
cesminaz
Naaaaadhera!!!!! ..aj ja som sa prave zamilovala!!!!!!! Milion % toto spravim a nastastie prave mam doma baklazany :-DDD Dakujem za recept @tiginko ;-D
zuzananoskova
Tento spôsob nepoznám, ešte som nerobila, ale zajtra budem mať na obed ;-) Tiginko, prosím Ťa, nie je potrebné baklažán pred použitím nasoliť a nechať "vyplakať"? Či pri tejto príprave to nie je nutné? Ďakujem :-)
martina34
Zuzka ma predbehla, tiež ma zaujíma, či nie je baklažán horký, keď sa nenechá posolený vypotiť... :)
ejta
nie je horky. Ja ho sice peciem v celku, len poprepichovany vidlickou, ale vobec nic mu nie je.... A tento sposob hned vyskusam, v chladnicke na mna jeden fialovy krasavec caka :-)
irenaw
paráda, 5* dnes pečiem, kým sa chlieb nezje ;-)
afataga
aj ja som sa zamilovala, ale nie do teba, neoboj sa :-), toto musim vyskusat, vyzera to fantastikus a take jednoduche, ked bylinky tak mne by sa hodilo oregano
tiginko
@methi veru je to z Olivovej kuchárky, ďakujem za pripomenutie. Ja som tento nápad len mala poznamenaný na vytlačenom recepte na kura na keli už dlhšie a nevedela som si spomenúť odkiaľ to mám. Aj to dopíšem, zaslúžia si spropagovanie
tiginko
dievčatá nič potiť netreba, baklažán pečiem v rúre bežne na rôzne použitia a ešte som ho nikdy nemala horký
tiginko
podľa mňa budete všetci do neho keď ho vyskúšate. Keď môj manžel povedal , že je to výborné, tak to už je čo povedať. Dal si na raňajky na opečenom touste. Vďaka všetkým za pozitívne hodnotenia, som síce len sprostredkovateľ tohto výborného nápadu, ale aspoň to :-)
tiginko
inak na spomínanej stránke má krásny názov: Lilek a´la Jean (po slovensky ešte krajšie - Baklažán a´la Jean)
havino
@tiginko !!!! kde si bola s receptom do soboty? mala som baklažán, že ho už musím spotrebovať, na plátky som sa s ním onéééé a zas, aby som dnes do kauflandu bežala, toto musím urobiť, ak nie dnes, ešte je navareného plno, tak v týždni určite , krásne a dobre vyzerá
marsis
Super recept. Ale k Tvojmu bylinkovému pokusu - baklažán miluje veľa petržlenovej vňate, znáša sa s bylinkami, no vždy potrebuje cesnak v nejakej podobe. Napríklad na surový, ak nie je súčasťou prípravného postupu. Pravdaže, pre žalúdkarov je vhodnejšie, ak je tepelne upravený.
babidka
Tak TOTO bude u nas asi casto ! Ohromne jednoduche a uz sa velmi tesim na tie chute . Baklazan s cesnakom a olejom je u nas vitany v akejkolvek podobe kombinacii a tomuto asi nikto neodola :-)
boise
oooo, toto mi urcite bude chutit! Dakujeeeem!
tinca
@tiginko ja moc baklažán nemusím, len občas,mám rada nátierku ale tento si isto urobím. Ja by som tiež po upečení navrch dala nasekanú petržlenovú vňať,takže ukladám. Pred pečením sa nemusí nechať potiť. No a to foto hodné do kuchárskej knihy,krása:)
lusinkab
Ukladam,vyskusam :-) 100 bodov baklazany robim vseliako ale toto ma este nenapadlo :-) aj ja som sa zamilovala <3
slavka2012
Vynikajuci recept, baklazany mam velmi rada, takto pripraveny som ho este nejedla, uz ma first priority v mojom poradovniku:-).
mariamka
@tiginko uz ta fotka vyzera nebezpecne jedlo :) tusim po tvojom recepte bude baklazan nedostatkovy tovar :)
angast
vyborna vec , robil som to v v zapekacej miske aj s kapiou ako prilohu k srncim medailonkom- parfektne
paploska
mňam tiginko, vyzerá to jednoducho ale mimoriadne lákavo :-)
irenaw


to sa nedá prestať jesť :-) veľké Ď.
eviana
Hentie moje zvery by mi to asi nejedli... ale to vyzerá tak úžasne, že ja to musím, naozajsky musím skúsiť... aj za cenu, že budem musieť "zožrať" všetko sama... ale šak aký problem pri takej fajnej bašte? Nádhera, tlieskam, mám radosť, že si sem recepis pridala :)
tiginko
Som rada, že sa vám to páči ako mne :-) Už sa teším na ďalšiu várku, s čili lupienkami. A tej petržlenovej vňate sa trochu bojím, má dosť výraznú chuť, tak aby som necítila len ju. Ale na jednom ju určite
vyskúšam
tiginko
@irenaw Irenka ešte že som si tvoj obrázok v noci všimla, len sa mi už nechcelo písať, lebo som bola dosť unavená. Chcela som ťa pochváliť a spýtať sa, či to kvantum sama zješ, a ako vidím podarilo sa ti to aj s plechom :-)
tiginko
@kimlo @angast chlapci moji zlatí a prečo ste sa teda dávno nepochválili s takým super receptom, keď ho mate odskúšaný? Ja viem, je to málo "chlapské" :-)
irenaw
podarilo sa nám to štyrom, plech ma ešte trošku tlačí :-D... chcela som aj na dnes a zostalo, budem aj dnes hodovať. posypala som petržlenom, iba tak mierne, vôbec nerušil, neboj sa ho ;-). admini fotku vložia, ak sa podarí. neviem, kam odišla...
tiginko
Ak si ju vymazala z albumu, odkiaľ si ho kopírovala, tak zmizne aj tu. Ja som si to už všimla dávnejšie, tiež po mne zostali holé miesta v komentároch po vyhadzovaní zbytočných fotiek :-)
angast
@tiginko ty si este mladucke ziena a pre teba je to novinka. my sa prilohami nechvalime . nam ide hlavne o ten zaklad k comu sa to bude podavat.
andreac
@irenaw , Vaša fotografia bola ku Vášmu včerajšiemu komentáru vložená. Redakcia
tiginko
@angast práve som chcela povedať, že my mladí ešte toho nemáme tak veľa nabrousované :-)
noelia
GENIALNE...DAKUJEM. Len radost, mier a slnko v dusi.....
tinca
@tiginko nedolala som a dnes som baklažán pripravila. Pridala som aj trošku provensálskeho korenia. Na záver som posypala čerstvými bylinkami a pokvapkala citrónovou šťavou. Rozpiekla som aj pár celých strúčkov cesnaku,ktorý mám veľmi rada. Úžasné jedlo, nevládzem dýchať a díky za skvelý recept. Ako sa podaril, foto pridá redakcia:)

tiginko
som rada že si vyskúšala @tinca a že ti chutilo. Ten citrón musím aj ja vyskúšať, vyzerá to na dobrú voľbu. S provensálskym korením som už videla tento recept tiež robiť, len bohužiaľ ja ho veľmi neobľubujem.
tiginko
super Zuzi, toto sa dá jesť veru často... S tou šupkou si ma prekvapila, na prvý pohľad sa mi zdá ako nestráviteľná, nabudúce vyskúšam. Maj sa krásne!
2010
@tiginko , zajtra som chcel robit podla tohto uja plne baklazany ako plnena paprika, nestiham tak vyrobim ako to mas ty melanzane al forno:-)



tiginko
hmmm, to znie tak vznešene "melanzane al forno"! Kedže baklažány som si veľmi obľúbila, veľmi ma láka ten ujčekov recept....
2010
@tiginko , vyrobene trochu pomenene ( citronova stava a bylinky pridane pred pecenim a nakrajane do kriza), na poslednych 5 minut este parmezan na zapecenie :-)


evusik
pripájam sa k obdivovateľom tohto receptu... @tiginko ak dovolíš posuniem tento recept ďalej, pretože je fantastický a zaslúži osvetu :-)


tiginko
vďaka za nádherné fotky priatelia, teší ma, že som vás inšpirovala. @evusik takéto dobroty treba šíriť, výborné na tomto recepte je, že vzhľadom na jeho jednoduchosť ho zvládne ktokoľvek. Stačí keď má rád baklažán a cesnak :-)
angast
niekedy si clovek mysli - toto ved musi poznat kazda kucharka . takto sa to robi roky a zrazu zistis , ze mnoho varechaciek i v strednom veku / starsie na vareche neexistuju / sa potesilo tejto uprave balazanu a vidia ho prvy krat. preto je fajn ze si to uverejnila a sposobila tymto receptom take nadsenie a rozruch preto ze si to svojou jednoduchostou a chutou plne zasluzi.
frezia68
Zas som niečo dobré prehliadla,ale napravím a klušem po baklažám,lebo cesnaku mám dosť.Zdraví ťa aj @angasta varecháčka v strednom veku :-)))
2010
Nie vsetky baklazany su fialove, bude to zaujmave robit z thajskych zelenych, mozno pod grill a dat cesnakovu alioli :-)


mesiar50
Dnes som rozhutoval v Lidl nad baklažánom.Doteraz som nemal šajnu ako sa to pripravuje,ale teraz už vďaka Tebe viem.Si velmi šikovná a kreatívna kuchárka.
Za recept vďaka onedlho určite vyskúšam.



tiginko
si veľmi milý @mesiar50 , ďakujem. Dúfam, že ti bude baklažán chutiť, nie každý ho má rád. Na Vareche je veľa dobrých baklažánových receptov...
jerica
Chodím okolo receptu , ako kriminalista , hľadám kde "zabrdnúť" ale ako dcéra otca kriminalistu , to môžem presunúť na "kolegu" lebo nič neviem vypátrať :-) tak čo už , pátranie skončí v TS .
jerica
Čo povieš , záhada a vrah je usvedčený ?
violi
Skvely recept, pridane do oblubenych, fakt som necakala, ze to bude take lahodne :)))
jujoska
fiha, a ja som bola kde, ked si sem davala tento genialny recept?? Este ze ma @2010 v diskusiach naviedol...
livinka
@jujoska ja tiež neviem, kde som bola, vďaka tvojmu komentáru som ho našla :D nie som veľký fanúšik baklažánu, ale som fanúšik cesnaku a v tejto kombinácii sa možno aj ten baklažán naučím jesť.. ukladám do KK a určite vyskúšam :)
jujoska
@livinka aj ten od @2010 so slaninou a parmezanom by mohol byt mozno pre teba prijatelny, ked sa velmi s baklazanom nekamaratis
livinka
@jujoska ďakujem za tip, ale näso nejem, takže ostanem pri tom baklažáne a snáď sa už konečne skamarátime :)
marianne
na fotku nebol cas,ale bolo to vynikajuce..dakujem. Prisupla som tam este upiect par rajcin a s dressingom z medvedieho cesnaku to bolo dokonale....
jankamade
Prvá skúsenosť s baklažánom v Taliansku ma dosť odradila, ale tento recept je naozaj výborný :P ...výborná ľahká večera alebo super príloha k mäsku :)
tiginko
to som rada, že ste túto dobrotu vyskúšali, zatiaľ veru nikoho nesklamala. Už aby bola sezóna baklažánov!
elixir
@tiginko odskúšané a vychválené :) Mamina robieva z týchto ingrediencií zas nátierku - upečie baklažán do mäkka, pridá roztlačený čerstvý cesnak a dochutí. Tak toto bola zas iná variácia. :) Ďakujem za recept.



1x methi
tiginko
@elixir kombinácia baklažánu a cesnaku sa objavuje v mnohých výborných receptoch, ale chuť pečenej verzie je o nejaký ten level vyššie. Zistila som to aj ja a som za to vďačná :-)
slawi
Vcera som piekla jeden na skusku no a dnes hned dva, to je mnamka a este k tomu jednoducha. Dakujem :)
salinka
@Tiginko , ďakujem pekne za recept :o). Neverila by som, že jedlo vytvorené z dvoch druhov zeleniny môže takto úžasne chutiť. Posypala som to ešte čerstvými bylinkami a jedlo chválim :o).


tiginko
si milá @salinka , ďakujem že si mi pripomenula, že som to už dlhšie nerobila. Mňam, zajtra kúpim baklažán :-)
janger
@tiginko , robila som tento tvoj recept...vyborne, musim pochvalit :-). Dala som donho aj platky camembertu, aby bola aj bielkovina;-), lebo my sme to jedli ako hlavne jedlo, so zemiakmi...A trosinku byliniek, tymian, rozmarin. Pouzivam malo soli, pridam radsej bylinky, kde sa da...A, samozrejme, jedli sme aj so supkou. No, pochutili sme si :-). Dakujem za recept :-).
katka78
Toto je naozaj výborné jedlo, už som ho odvtedy veľakrát robila. Aj rodičom, hoci ocino je v jedle pomerne konzervatívny chlap (mäso+mäso+mäso), tento baklažán chutil aj jemu. Myslím, že to aj bolo prvýkrát, čo vôbec jedol takú vec, že baklažán :-)
Dobre, že mi recept @janger pripomenula, zajtra si ho urobím. Baklažán v tejto úprave je chutný a príprava až extrémne jednoduchá. Dodatočne ďakujem @tiginko za recept. Ja som sem v čase najväčšieho boomu tohoto receptu ani fotku nepridala, veď už ich tu bolo toľko (a krásnych!), že mi to prišlo zbytočné.
mariamka
konecne mal baklazan u nas premieru, a mal tu cest podla teba :) jednym slovom mnamka! mam rada letnu jednoduchost :)


tiginko
no a také pekné odozvy som si od roku 2014 nevšimla?? Vďaka @mariamka za vyskúšanie, radosť mám hneď viacnásobnú. A Jankin nápad so syrom je veľmi lákavý, hneď si dávam do poznámok. Najvyšší čas upiecť túto dobrotu znovu. Zdravím dievčence :-)
kucharka
Veľmi chutné, už veľakrát zopakované. Ďakujem za recept.
ginger
Skvelé, robím ho často......pred dopečením ešte nakrájam navrch cherry rajčinky a zasypem mozarellou.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia