Foto: saakoo
Toto je ďalší veľmi jednoduchý a kreatívny spôsob ako ozvláštniť takmer každé vaše cesto na bábovku, tortu, koláč alebo dokonca napríklad aj muffiny :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
120 g |
|
140 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
1/2 bal. |
|
4 ks |
|
1 dl |
|
1 dl |
|
Plnka: | |
3 ks |
|
2 ks |
|
200 g |
|
6 PL |
|
1 bal. |
|
Dekorácia: | |
|
|
|
Postup
-
1
Nachystáme si všetko čo budeme potrebovať. Všetky suroviny si nachystáme a navážime 2x.
-
2
Z nachystaných vajíčok si žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, olejom a postupne pridávame mlieko. Šľaháme do penista. (ak chcete môžete použiť akúkoľvek inú príchuť, čokoláda, kakao, káva, punč, citrón...)
-
3
Do pripravenej vyšľahanej zmesi zo žĺtkov pridáme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, vareškou poriadne premiešame a pridáme ešte potravinárske farbivo. (na potravinárske farbivo som ja zabudla, tak som ho pridala až neskôr ako je vidno aj na fotkách). Potravinárske farbivo je naozaj lepšie pridať ešte pred snehom, pretože ten by sa už nemal veľmi silno miešať aby zostal nadýchaný. Na úplný koniec teda pridáme sneh z bielkov a veľmi jemne ho vmiešame do pripravenej zmesi tak, aby nám zostala ľahká a nadýchaná. (toto cesto má byť farebné)
-
4
Teraz si zoberieme nachystanú formu, vymastíme ju olejom a vysypeme hladkou múkou. (ja som použila podlhovastú formu kedže zatiaľ nemám tú klasickú, vy môžete samozrejme použiť aj tú okrúhlu-pri okrúhlej forme bábovku nakrájame klasickým spôsobom aby časť zo stredu bola užšia a časť od kraja hrubšia. Potom povykrajujeme napríklad srdiečka. Tie budú nepravidelné a vďaka tomu sa pri naskladaní naspäť do formy spoja a nevzniknú nám medzi nimi žiadne medzery). Do formy nalejeme farebné cesto a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 200°C.
-
5
Po upečení necháme cesto poriadne vychladnúť.
-
6
Po vychladnutí cesto prekrojíme podľa potreby. Môžete ho nakrájať aj ako "chlebík" a z každej časti vykrojiť len jeden kvietok. Ja som sa poistila a vykrojila som si kvietkov pre istotu viac. Zvyšky cesta vložíme do misky a odložíme nabok, budeme ich potrebovať neskôr na ozdobu.
-
7
Keď máme všetky kvietky pripravené, môžeme si nachystať druhé, vanilkové cesto no teraz už bez potravinárskeho farbiva.
-
8
Keď máme vanilkové cesto hotové, zoberieme si vymastenú formu, na spodok nalejeme trocha vanilkového cesta a naň poukladáme vedľa seba vykrojené kvietky. Zvyšok vanilkového cesta vylejeme na vrch tak, aby sme prekryli všetky kvietky a dáme upiecť.(druhé cesto sa upečie omnoho rýchlejšie kedže sa musia upiecť len kraje a vrch)
-
9
Keď máme bábovku upečenú necháme ju poriadne vychladnúť. Zatiaľ si nachystáme plnku na ozdobu. (ak chcete tak môžete samozrejme použiť aj obyčajnú čokoládu alebo klasickú polevu)
-
10
Pripravíme si hrniec s vrelou vodou a do neho vložíme misku. Do nej si navážime všetky suroviny podľa receptu a nad parou miešame. Masa je hotová keď vám na jej vrchu prestane ostávať taká žltá tekutina a zhustne. (masa sa podobá na vyšľahané vajíčka s cukrom)
-
11
Keď je masa hotová odstavíme ju nabok aby poriadne vychladla a nakoniec primiešame zmäknuté maslo.
-
12
Nachystáme si úplne vychladnutú bábovku a celú ju jednoducho natrieme pripravenou plnkou.
-
13
Zoberieme si odloženú misku z odrezkami z farebného cesta a jednoducho ich medzi prstami podrvíme na úplne malé kúsky.
-
14
Podrvenú zmes poriadne popritláčame na plnku ktorú sme naniesli na bábovku.
-
15
Nakoniec bábovku vložíme na chvíľku do chladničky aby troška stuhla plnka. Bude sa tak lepšie krájať. A je hotovo :)
-
16
Podobné obrázky nájdete pod názvami: pound cake with surprise, cake inside cake, pound cake ideas a podobne... Nakoniec chcem ešte povedať že originál recept na túto bábovku je od mojej šikovnej maminky Bambulkaaa a volá sa Citrónová bábovka ktorá je naozaj fajná :)
Diskusia k receptu