Bábovka s prekvapením fotorecept

saakoo - fotkasaakoo, 6. augusta 2015
Bábovka s prekvapením (fotorecept)
Foto: saakoo

Toto je ďalší veľmi jednoduchý a kreatívny spôsob ako ozvláštniť takmer každé vaše cesto na bábovku, tortu, koláč alebo dokonca napríklad aj muffiny :)

12
porcií
120 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
120 g
140 g
1 bal.
1 bal.
1/2 bal.
4 ks
1 dl
1 dl
Plnka:
3 ks
2 ks
200 g
6 PL
1 bal.
Dekorácia:




Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetko čo budeme potrebovať. Všetky suroviny si nachystáme a navážime 2x.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z nachystaných vajíčok si žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, olejom a postupne pridávame mlieko. Šľaháme do penista. (ak chcete môžete použiť akúkoľvek inú príchuť, čokoláda, kakao, káva, punč, citrón...)

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pripravenej vyšľahanej zmesi zo žĺtkov pridáme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, vareškou poriadne premiešame a pridáme ešte potravinárske farbivo. (na potravinárske farbivo som ja zabudla, tak som ho pridala až neskôr ako je vidno aj na fotkách). Potravinárske farbivo je naozaj lepšie pridať ešte pred snehom, pretože ten by sa už nemal veľmi silno miešať aby zostal nadýchaný. Na úplný koniec teda pridáme sneh z bielkov a veľmi jemne ho vmiešame do pripravenej zmesi tak, aby nám zostala ľahká a nadýchaná. (toto cesto má byť farebné)

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si zoberieme nachystanú formu, vymastíme ju olejom a vysypeme hladkou múkou. (ja som použila podlhovastú formu kedže zatiaľ nemám tú klasickú, vy môžete samozrejme použiť aj tú okrúhlu-pri okrúhlej forme bábovku nakrájame klasickým spôsobom aby časť zo stredu bola užšia a časť od kraja hrubšia. Potom povykrajujeme napríklad srdiečka. Tie budú nepravidelné a vďaka tomu sa pri naskladaní naspäť do formy spoja a nevzniknú nám medzi nimi žiadne medzery). Do formy nalejeme farebné cesto a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 200°C.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení necháme cesto poriadne vychladnúť.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí cesto prekrojíme podľa potreby. Môžete ho nakrájať aj ako "chlebík" a z každej časti vykrojiť len jeden kvietok. Ja som sa poistila a vykrojila som si kvietkov pre istotu viac. Zvyšky cesta vložíme do misky a odložíme nabok, budeme ich potrebovať neskôr na ozdobu.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď máme všetky kvietky pripravené, môžeme si nachystať druhé, vanilkové cesto no teraz už bez potravinárskeho farbiva.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď máme vanilkové cesto hotové, zoberieme si vymastenú formu, na spodok nalejeme trocha vanilkového cesta a naň poukladáme vedľa seba vykrojené kvietky. Zvyšok vanilkového cesta vylejeme na vrch tak, aby sme prekryli všetky kvietky a dáme upiecť.(druhé cesto sa upečie omnoho rýchlejšie kedže sa musia upiecť len kraje a vrch)

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď máme bábovku upečenú necháme ju poriadne vychladnúť. Zatiaľ si nachystáme plnku na ozdobu. (ak chcete tak môžete samozrejme použiť aj obyčajnú čokoládu alebo klasickú polevu)

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravíme si hrniec s vrelou vodou a do neho vložíme misku. Do nej si navážime všetky suroviny podľa receptu a nad parou miešame. Masa je hotová keď vám na jej vrchu prestane ostávať taká žltá tekutina a zhustne. (masa sa podobá na vyšľahané vajíčka s cukrom)

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď je masa hotová odstavíme ju nabok aby poriadne vychladla a nakoniec primiešame zmäknuté maslo.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nachystáme si úplne vychladnutú bábovku a celú ju jednoducho natrieme pripravenou plnkou.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zoberieme si odloženú misku z odrezkami z farebného cesta a jednoducho ich medzi prstami podrvíme na úplne malé kúsky.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podrvenú zmes poriadne popritláčame na plnku ktorú sme naniesli na bábovku.

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nakoniec bábovku vložíme na chvíľku do chladničky aby troška stuhla plnka. Bude sa tak lepšie krájať. A je hotovo :)

    Bábovka s prekvapením (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podobné obrázky nájdete pod názvami: pound cake with surprise, cake inside cake, pound cake ideas a podobne... Nakoniec chcem ešte povedať že originál recept na túto bábovku je od mojej šikovnej maminky Bambulkaaa a volá sa Citrónová bábovka ktorá je naozaj fajná :)

Diskusia k receptu

lenka78
toto je božskééééé !!!! ukladám !!! keď prídu decká z tábora, spravím, ale vanilkovo-kakaovú - moc tým farbivám neverím :-)
babkamt
vydarená bábovka. Už som videla tento postup prípravy, ale ešte som ho neskúšala.
mezi
Cesto, ktoré zapekáte prvé minúty na vysokej teplote a potom teplotu stiahnete zákonite praskne. Ide o piškótové cesto, nie o hnietené, či lístkové, kde prikladaním pĺnky sa predpečenie cesta priam vyžaduje. Na povrchu koláča po celom obvode, vrátane bokov sa zapečením, a zvlášť v tejto forme, kde sa cesto vysoko opiera o boky (biskupský chlebík, srnčí chrbát, boky cesta sú vysoko pokryté sálavým plechom) rýchle urobí krusta - pancier, ktorú pri nízkej teplote pečený polosurový stred zároveň obsahujúci veľa vody (vyparovanie) roztrhne. Šťavnaté cesta pečte pri strednej až nízkej teplote a riadne dlho. Preto sa bábovky v klasickej forme pečú aj viac ako hodinu. Toto cesto navyše obsahuje veľa cukru (viac cukru ako múky) preto navyše povrch cesta ešte aj karamelizuje a vzniká hrubá "šupka" pre stred cesta nepoddajná, preto až roztrhnutím vnútro koláča sa preleje von, čo koniec koncov vidieť na fotkách - koláč má kôrku hrubú už takmer ako chlieb. Druhé pečenie koláča už prasklinu neurobí, lebo vnútro je už raz upečené, málo vyparovania a žiadne rastenie - kysnutie koláča vo vnútri na prvom ceste už nenastáva.
evanaaa
Páči sa mi koláč s ozdobou.....miesto farbiva by sa dal použiť aj jahodový pudingový prášok, alebo niečo prírodné (sirup, cvikl.šťava), to pre @lenka78 , že je prasknuté, nie je žiadna škoda, veď nejde na výstavu, @saakoo , vyšlo ti to pekne.
babidka
Kolacik vysiel prekrasny :-) Ale vitam aj komentar od @mezi ktory je uplne k veci a urcite pomoze viac aj menej skusenym gazdinkam pri peceni .Mne trvlo niekolko rokov kym som prisla na taketo "figle" aku teplotu pouzit pri peceni.Niekedy sa vydarilo , inokedy menej :-)
saakoo
@medzi ďakujem pekne za radu, máte naozaj pravdu. S takýmto postupom je bábovka krásne nadýchaná a vôbec nepraská!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia