Foto: janka81
Recept na túto skvelú bábovku som získala na stretnutí celiatikov. Na začiatku mojej bezlepkovej diety by som neverila, že sa dá upiecť takáto krásne Zobraziť celý popisRecept na túto skvelú bábovku som získala na stretnutí celiatikov. Na začiatku mojej bezlepkovej diety by som neverila, že sa dá upiecť takáto krásne vysoká a veľmi dobrá bezlepková bábovka.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
suroviny , ktoré potrebujeme:
-
2
Bielka oddelíme od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
-
3
Zo žĺtkov a cukru vyšľaháme penu , do ktorej pridáme vodu a olej. Zvolte si vysokú nádobu alebo takú s menším otvorom ako mám ja, pretože po pridaní vody a oleja to veľmi prská. Šľaháme asi 10min, aby sa nám vytvorila pena.
-
4
Do žĺtkovej peny pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh, premiešavame z lahka , už len ručne.
-
5
Na koniec pridáme hrsť orechov, čokolády, brusníc .
-
6
Vlejeme do vymastenej bábovkovej formy(ja som použila heru). Dáme piecť do predhriatej rúry na 170°C, na 45min, program multifunkčno.
-
7
Po upečení vyklopíme z formy. (ak si chcete byť istí, že je bábovka prepečená, ešte pred vyklopením vpichnite do nej špajdlu, ak sa na špajdlu nenalepí cesto, tak je hotová)
-
8
Posypeme práškovým cukrom a papáme. Dobrú chuť :))
ja sa uz dlhsie chystam kupit si tu silikonovu formu, lebo som si myslela ze to uz netreba vymazavat tukom a ani vysypavat mukou a ty tu mas ze hej. Neskusala si v nej piect aj bez potretia tukom?
väčšinou tie vysokopercentné čokolády sú bezlepkové, ale tiež vždy čítam zloženie
Rozpis surovín je na tortu s priemerom 28 cm, forma je plná až po vrch (pre priemer 24-26 cm treba upraviť množstvá na 4 vajcia): 300 g trstinového cukru, 6 vajec, 1,5 dl vody, 1,5 dl rastlinného oleja, 280 g Schar mix C, 20 g holandské kakao (pre vanilkovú verziu len 300 g Schar Mix C), 1 čl vanilkového extraktu, 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva s vínnym kameňom.
Postup:
Formu na spodu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Boky nie. Rúru dáme vyhrievať na 170°C. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme vodu, olej a prešľaháme. Do múky vmiešame prášok do pečiva a kakao. Múku na trikrát postupne vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Dáme do formy a pečieme 60-75 minút. Skúsime špajdľou. Necháme 15 minút postáť a uvoľníme boky formy. Necháme na mriežke úplne vychladnúť. Takto veľký korpus prerežem na 4-5 plátov.
ja som si korpus robievam tiez podla klasickeho receptu, len vymenim muku... mam tu aj recept na bezlepkovu cokoladovu torticku , pozri si...a moja mamina ma strasne vela bezlepkovych receptov, myslim , ze vsetky kolaciky a zakusky sa daju urobit, len staci vymenit za nasu muku. Mne najviac robi problem len linecke cesto, tam musime pridat viacej vajicok