Babkin jahodový džem

diabambulka - fotkadiabambulka, 13. júna 2012

Takto ma ho naučila naša úžasná babka :-)))

Suroviny

4 kg
2 kg
2 čajové lyžičky




Postup

  1. 1

    Jahody umyjeme a očistíme. Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku. Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom. Necháme cez noc postáť (max.24 hodín ). Jahody prevaríme 2 krát po dobu 3 minút a zakaždým necháme vychladnúť, aby sa odparila prebytočná tekutina. Jahody môžeme troška popučiť s pučidlom na zemiaky, pridáme kyselinu citrónovú, ktorá zároveň slúži ako konzervant a posledný-krát varíme do požadovanej hustoty. Hotový horúci džem nalejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-10 minút ( len toľko aby chytilo viečko ).

  2. 2

    Z tohto množstva pripravíme 4 litre domáceho džemíku s kúskami jahôd :-)

  3. 3

    Prajem Vám dobrú chuť :-)))

Diskusia k receptu

cica2
nádherné foto a džem výborný! :-))
sany11
ako vzdy nadherny a mnamkovy recept od teba.
diabambulka
Ďakujem :-) snažila som sa a fakt sa podaril mňamkovo...ked sa zima opýta čo som robila v lete, nuž okrem ineho aj babkin dzemik ;-)
dandulka
veľmi dobrý džemík , páči sa mi pomer cukru a ovocia, niekto to dáva 1:1 a to je veľa. tiež nepoužívaš rôzne zahusťovadlá - umeliny . robíš takto aj s iným ovocím , poprosím recept
babkamt
Jahodový džem je výborný. Tvoj vyzerá pekne. Aj ja som už tento rok varila jahodový džem . A priznám sa , že som jednu fľašku stihla skonzumovať. Na raňajky s maslovým chlebíkom.
afataga
robila som pred dvoma rokmi ale stmavol mi, neviem preco, ale na chuti to neubralo
cistinka
Jahodový džem som varila cez víkend. Pomer cukru a kyseliny citrónovej som mala rovnaký. V práci ma kolegyne ukecali, aby som tam dala gelfix a varila len 10 minút....a mám ho dosť riedky, ako toping. Použijem ho na wafle ako polevu. našťastie som urobila len 12 pohárikov. Druhú várku už spravím po svojom - presne ako ty :-)
slawi
Prave som zasypala 5kg jahod s cukrom.Zajtra idem na varenie.V pondelok som spravila 4 pohare a tiez bez gelfixu, tak ako ty.
janger
@diabambulka , presne taketo som mala dnes na ranajky :-). Tvoje vyborne lupacky, natrete maslom a mojim jahodovym dzemom. Robila som tiez nedavno jahodovy dzem so zelirovacim cukrom, ale zostal mi riedky. Tak ako spomina aj @cistinka....Ale je chutovo vyborny. Robila som aj jahodovo-rebarborovy. Tiez velmi chutny.
aroooo
@diabambulka a ako dlho trvá to tretie varenie, aby to zhustlo, cca? Varím podobne, len z tej presladenej masy odoberám po 3-4 naberačky a varím po častiach, možno je to rýchlejšie ako variť všetko naraz.Zaujímavé pre mňa je aj to sterilzovanie. Ako sa má mládež,dávno tu nebolo o tebe počuť...
sjuz
super džemík, stará dobrá klasika bez rôznych umelín:)!
diabambulka
ahojte :-)
arooo máš pravdu, teraz by som pri tej mojej mládeži potrebovala, aby mal deň aspoň 30 hodín, aby som všetko stihla tak ako by som si predstavovala. Trochen sme boli chorí, najmenší chrústik mal problémy s črievkami a nás ostatných skolila chrípka...
no a ten tretí krát ja som varila približne 25 minút, kým to nezhustlo, záleží na tom koľko šťavy nám pustili jahody. A ako sa máš ty ? Držíš sa?
diabambulka
janger to je supeeer, teším sa, aké fantastické raňajočky, mňam...
Teším sa, že niesom sama kto varí džemík pravý domáci bez Gelfixu...
Všetkým pekný dník...
bubuayogi
milujem recepty z cias nasich starych materi, krasne, ryzde, ziadna chemia ako tu pisu ostatne varechacky, hotova pochutka ;)
remcula
diabambulka, zrovna dnes se na něj chystám, aby měly děti něco pro vnoučata na pečivo:-))
mkcharmante
@afataga ja varím najskôr ovocie a až keď je odparená voda z ovocia potom pridám cukor, vtedy lekváre ani džemy nestmavnú. Ja som dávala na 1kg jahodičiek 350g cukru a pol moka lyžičky kys. citrónovej. @diabambulka súhlasím s tebou že recepty našich mamičiek a babičiek sú pravé domáce a zdravšie :)
rikinka33
Takto ho robievam aj ja :-). Tak, ako ho robieva aj moja mamka :-), akurát nepoužívam kyselinu citronovú. V piatok večer som sa premiešala až do soboty tretej hodiny :-D. Ale je úúúúžasný.
patka111
Prave som dorobila svoj prvy dzemik v zivote a to prave tento podla tvojho receptiku, krasne zhustol a chut je uzasna tak teraz uz len pockat kym prvy pohar vychladne a pustime sa do neho :))))
janci27
Toto je moj prvy dzem a snad sa mi podari podla vasho receptiku..len sa chcem spytat, tie prve dva razy ked sa vari, na aku teplotu sa asi nechava vychladnut, uplne do vychladnutia, ci staci na taku vlaznu..robim z 2,5kg jahod a urobilo sa mi straaasne vela stavy, tak dufam, ze mi krasne zhustne..dakujem za radu
diabambulka
@Janci27 , stačí nechať trocha vychladnúť,pritom sa odpari vždy trocha prebytocnej tekutiny.nieje tí podmienka,môžete variť aj stále az kým sa vám nebude tvoriť tzv.cesticka, že bude dzem hustý tak akurát.skúška tuhosti sa robí aj na tanieku tak že tam dáme lyžičku dzemiku a necháme vychladnúť.ak sme. Spokojný s tuhostou už ďalej nevarime ak je riedky tak potom ešte ďalej miešame a varíme.držím palce
ivetka1981
mám otázku...ako dlho ho treba variť v tej poslednej fáze s kyselinou citrónovou???..chcem ho totižto trochu hustejší,nie moc riedky...
jaanij
prave som dovarila podla vasho receptu a vyzera to paradne, chcem sa ale spytat ci nejako riesite penu ktora sa vytvori na povrchu?
diabambulka
@ivetka1981 ako dlho variť ? až kým nebude hustý ako si želáme, ako som písala skúška na tanieriku, alebo či sa nám robí cestička. ak ho chceš mať hustejší, tak ho var radšej dlhšie, oplatí sa a potom je nádherne hustý, kyselina citrónová je ako konzervant a zároveň nám slúži ako zahusťovadlo-vďaka kyseline sa to troška rýchlejšie zahustí a výborne dochutí...
@jaanij teší ma že sa podaril na jednotku, penu z tohto džemu moc nezbieram ono to moc nejde a netvorí sa jej až tak veľa :-) tak už len lúpačky a dobrú chuť :-)
drajan
varím, varím... tretiu fázu už vyše hodiny a stále riedke, riedke....
doctorcathar
Milá Diabambulka, upravte si prosím Vás váš recept nakoľko toto čo tu píšete za bludy je zavádzanie ľudí, ktorí čítajú tento web. Vaša babka tento lekvár určite nerobila podľa tohto amatérskeho postupu nakoľko ak by postupovala podľa neho tak by bol jej výsledkom len nepodarený jahodový rôsol. Udivuje ma koľko ľudí Vás tu chváli za tento nepodarok, očividne klamú, že ho robili podľa Vášho postupu, ale to ma neprekvapuje. Čo sa týka pomerov surovín, tak tie sú v poriadku, ale postup je chybný. Variť naraz 4 kg jahôd a 2 kg cukru je nezmysel, nakoľko to človek môže variť aj 3 hodiny a výsledkom bude stále riedky, bezchutný a zhnednutý "lekvár". Jedine drajan v príspevku vyššie napísal pravdu, ostatných čo ju napísali ste asi vymazali. Takže správny postup by mal byť taký, že z celkového množstva jahôd s cukrom varíme naraz vždy len 1 - 1,5 kg a to pol hodinu (to divadielko 3+3 minúty si myslím, že neuškodí, ale ani nepomôže), potom výsledný lekvár bude hustý, jasno červený a hlavne chuťovo bezchybný. Takže Vás poprosím kým nejaký nezmysel napíšete na internet radšej si to dobre premyslite aby sa Vaša babka nemusela v hrobe obracať a aby ľudia neboli zbytočne zavádzaní takýmito fušerskými receptami. Ďakujem.
petulda12
Priznám sa, že keď som si prečítala posledný komentár, tak som sa trochu zľakla, lebo jahody sa mi už varili tretí krát a 4kg jahôd zahodiť by bola veľká škoda. Nakoniec som ale spokojná. Džem je síce tmavší, ale na chuti mu neubralo a mám ho aj pekne hustý.Varila som ho ale dosť dlho, asi aj 3hodiny.
marsalko
pomer cukru a kysel. citr. je ok, dzem je chutovo vyborny, ale mam ho po vychladnuti tiez riedky, idem ho znovu prevarit po naberackach. chyba tu info o dlzke varenia.nie je uplne riedky ale pokial sa to vari naraz tak urcite ho treba varit viac ako 2 hod.
maru83
už som sa zľakla, že tento recept tento rok nenájdem :) ale našťastie sa na mňa šťastie usmialo, tak som si ho rovno uložila do svojej kuchárskej knihy. Varila som podľa neho už počas minuloročnej sezóny a oceňujem, že ho netreba hneď v ten deň aj variť :) a varieva sa tak krátko... takže keď prídeme domov nerobíme celý večer len s jahodami... Ešte raz veľkááá vďaka.
maru83
Milujem tento recept a robím ho už pár rokov. Najväčšia výhoda - že keď večer prídeme z práce cez týždeň a jahody nečakajú na víkend
janvarja
dobrý deň, v živote som nerobila džem a už vôbec nesterilizovala, viete mi povedať ako presne sterilizovať uvarený jahodový džem? už sa na to niekto pýtal v komentároch ale odpoveď som nenašla. vďaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia