Ako mrazím hrášok... fotorecept

kucharronald - bez fotkykucharronald, 24. júna 2011

Je čas hrášku, takže už som z hrášku varil polievku, aj som zasterilizoval, a trocha nechám aj v mrazničke. Keďže niekedy potrebujem rýchlo vybrať, Zobraziť celý popisJe čas hrášku, takže už som z hrášku varil polievku, aj som zasterilizoval, a trocha nechám aj v mrazničke. Keďže niekedy potrebujem rýchlo vybrať, nemám čas na umytie. Takto umývam pred zamrazením.

2
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

600 g




Postup

  1. 1

    Tu je hrach, čo som nazbieral v záhrade. Toto nie je všetok hrachu, mal som ešte v debničke :)

    Ako mrazím hrášok... (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrach očistíme. Na dno misy dáme čistú utierku. Potom nasypeme očistený hrach.

    Ako mrazím hrášok... (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy napustíme vodu. Hrach necháme trocha vo vode a premiešame.

    Ako mrazím hrášok... (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Utierku stočíme a vodu necháme odkvapkať.

    Ako mrazím hrášok... (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odkvapkaný hrach dáme do misy.

    Ako mrazím hrášok... (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takýto pekný a čistý hrach sme dostali.

    Ako mrazím hrášok... (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja balím do 300g vrecúšok, je to približne na jedno použitie. Potom ich dám do mrazničky, kde vydrží aj rok.

    Ako mrazím hrášok... (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jerica
Ronko , si jednoducho šikulka, ja dávam do tupperware tiež umytý , len nie je toho veľa , zbaštili sme len sa tak zaprášilo.
kuchticka
@rony , ja bych ten hrasok zrejme pojedla tak - surovy. Zasiala som dva druhy jeden co rastie do vysky a musi sa na niecom pnut, aten druhu krickovy. Z okna kuchyne som sledovala ako sa zacinaju pekne zelene riadky hrasku rozrastat a nara tam nebolo a nie je NIC. Vektko ozrali zajace a srny. Chytila som ich pri cine, ale uz je neskoro. Nemame ani co mlsat.
kuchticka
@rony , v navale lutosti nad skodou som robila preklepu a zabudla pochvalit tvoju sikovnost a pilnost. Ja bych ten hrasek iba zamrazila. Konzervovanie da vela roboty a hrasok straca viacej na hodnote ako ten mrazeny.
marta23
A netreba pred zmrazením hrášok blanšírovať? Zo stránky Gastroslovník som okopírovala: Najčastejšie však ovocie a zeleninu blanšírujeme, aby si uchovala svoju farbu, chuť a vitamíny pred mrazením a neskorším použitím alebo pri príprave šalátov či crudités (francúzsky výraz pre šalát zo surovej zeleniny). Ja takto zabalený hrášok a zeleninu pred uložením do mrazničky opatrím vizitkou s dátumom uskladnenia. To je dôležité kvôli prehľadu pri konzumácii.
kutala
Ja tiež pred daním do mrazničky blanšírujem.
sovka62
Aj ja som blanšírovala, podľa mňa je to nevyhnutné.
ajrin
Pravdu povediac ,nikdy by mi nenapadlo hrasok umyvat. Od coho by mohol byt znecisteny ked rastie v lusku?
pacik
Blanšírujem a potom schladím v ľadovej vode, tým pádom je dokonale umytý, aj keď aj podľa mňa je z lusku čistý.
pacik
Zabudla som dodať, že lusk môže byť špinavý a ruky tiež, umývanie nezaškodí :-) A mne kedysi chodil oberať hrach náš psík :-)
ekonom1
suhlasím,aj ja hrach blanšírujem-je to nevyhnutné
marienka44
@Kucharronald ,ja tiez blanzirujem asi 2 min. Je to dolezite! Tym sa nicia enzymy, ktore sposobuju tmavnutie zeleniny. Ja mam kupenu knizku od autorky Zdenky Lifkovej:Zmrazovanie potravin v mraznickach. Je tam aj postup blanzirovania a typy obalov potravin, ktore zmrazujeme.