Actimel - po domácky

florava - bez fotkyflorava, 22. mája 2012
Actimel - po domácky
Foto: florava

Domáci Actimel mám rada, lebo ho je rovno 1 Liter a je mnohonásobne lacnejší ako ten kupovaný.

10
porcií
10 minút
príprava
400 minút
na 38 °C

Suroviny

1  liter
1 ks




Postup

  1. 1

    Atimel - Starter - a mlieko by mali mať izbovú teplotu, inak može výroba trvať dlhšie. Actimel Natur vlejem do nádoby Jogurtovača alebo do Misky Kysky, alebo do inej uzatvárateľnej nádoby. Pridáme 1 L mlieka - pasterizované, nepasterizované treba prevariť a nechať schladiť asi na 38 - 40 stupňou Celzia. K Actimelu pridáme mlieko a premiešame antikorovou lyžicou alebo varechou - nie drevenými nástrojmi. Vložíme do Jogurtovača a zepneme na 6-8 hodín , podľa teploty mlieka. pokiaľ nepoužívame Jogurtovač, nádobu s actimelom položíme na radiátor, alebo zabalené do duchien. po 6-8 hodinách necháme vychladnúť a uložíme ešte na pár hodín do chladnu. podľa chute pridáme cukor, med, ovocie, džús. Dobrúuuuu chuť.

Diskusia k receptu

hubata
Čo je Actimel Starter a Actimel Natur? Zrejme nejaký prípravok na podporu skysnutia mlieka, ktorý na SK asi nedostanem.....
liama
Actimel Natur je podla mna ten Actimel co si kupis v obchode. Staci ho pridat do mlieka a dodrzat hodnoty aby vykysol a je to! Lacnejsie!
liama
Dakujem za recept, idem vyrabat Actimel, tvaroh a jogurt. Aspon pre rodinu:)
an3da
Domáce mlieko dám prevariť, vychladiť na temperatúru ked položím prst aby nepálilo, na liter mlieka dám tri do päť lyžíc jogurtu bieleho, pomiešam lyžicou a nádobu zakrutím do periny, deky - a nechám cez noc. Ráno ho môž krájať - také je husté.
bitiizi
Zaujímavý recept aj tým, že je cenovo prístupný (pokiaľ netreba pre Actimel - Starter štartovať do Rakúska). A zdravia nie je nikdy dosť.:-)
evanaaa
@hubata , ako to, že ty nepapáš Actimel? Natur - znamená bez príchute, prírodný a starter je ten istý, len @florava napísala že starter, lebo sa ním, pridaním do mlieka, naštartuje celý ten proces premeny mlieka na jogurt, či actimel, aspoň si myslím, že je to tak. A vypadá to dobre.
hmm103
tym, ze mnozis kultury podporujuce kysle prostredie mnozis aj vsetky bakterie a plesne, ak by si si ten tvoj aktimel dala na rozbor bola by si zhrozena a nie nadsena kolko si usetrila...to je bohuzial fakt...
florava
Presne tak :-) Actimel natur je uplne ten obycajny, bez prichutiii a je pouzivany na štat - Štartér :-) ...
Je ho potrebbe aby sa tam rozrástli tie živé kultúry :-)
Dobruuuuuuu chut:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia