Čokoládový koláčik pečený ako soufflé v ramekins

honestka - fotkahonestka, 29. apríla 2010
 	Čokoládový koláčik pečený ako soufflé v ramekins
Foto: honestka

O jeho vlastnictve sa nevedia dohodnut: ci patri do Francuzskej, alebo do Anglickej kuchyne. Nam to moze byt jedno, je dobry a to nam Zobraziť celý popisO jeho vlastnictve sa nevedia dohodnut: ci patri do Francuzskej, alebo do Anglickej kuchyne. Nam to moze byt jedno, je dobry a to nam staci! V diskusii bol zaujem o " Láva kolac" a kedže nie som si ista v akom prevedeni, napišem sem recept, ktory uspešne už roky použivam pre mojich "fajnšmekerov". Je to viacmenej taky fajnovy cokoladovo-kolacikovy pudding. Hoci je vysoko kaloricky - jeho vysledok je dlho nezabudnutelny a aj priatelia dodrzujuci dietu si ho ziadaju pri nasich stretnutiach.

6
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 200°C °C

Suroviny

Suroviny na Koláčik:
20 dkg
10 dkg
(sneh z bielok)
2 ks
1/3  šálky
1/4 šálky
1/2  lyžicky
Plnka:
5 dkg
1/4 šálky
Ďalej:




Postup

  1. 1

    1/ Plnkou začneme preto, aby stihla v chladničke stuhnut, aby sme si mohli urobit guličky (6ks), ktore vložime do kolačika. Rozpustime si v slahacke čokoladu (5 dk a 1/4 salky smotany) možeme použit mikrovlnku, alebo 'Bain-Marie'= tiež známy ako vodny kúpel, dobre premiesame a dame do chladničky alebo NA PAR minut (!!!) do mrazničky. 2/ Taktiez podobne si rozpustime cokoladu do kolačika s maslom NESMIE SA VARIT! 3/ Teraz si možeme velmi dobre (nahrubo vymazat ramekins od dna smerom hore) a položit ich na pripraveny plech. 4/ Ja pouzivam hlboky plech (to je ten, ktory som dostala so sporakom) do ktoreho dame bud zloženu utierku (ak nemate Silpat), noviny, alebo papierove obrusky- ale LEN tesne pred pečenim naplnime vrstvou horucej vody, aby ramekins 'nebehali' po plechu a veci v plechu nehoreli. AVSAK cely tento (4) bod mozete uplne vynechat, spomenula som preto, ze ja som nan zvyknuta a pouzivam aj pri souffles a pudingoch ai .....

  2. 2

    Samotny kolačik urobime velmi rychlo a pomerne lahko. Mixerom vymiešame zltky, vanilu a cukor pri vysokej rychlosti (5 minut). Ked su zltky blede a huste, primiešame rozpustenu čokoladu a muku. Z bielok si vyšahame tuhy sneh (dame stipku soli) a jemne ho vmiešame do cestička, DOLEZITE JE toto nepremiesat! Naplnime si ramekiny a do každej vložime čokoladovu guličku. Dame ich na 20 minut do chladnicky a potom prenesieme do vyhriatej rury. Pečieme 10-15 minut pri teplote 200°C (čim dlhsie sa pečie, tym je čokolada tuhšia) je preto dobre poznat svoju teplotu v rure. Vytiahneme a počkame 10 minut, ak nahodou troška padne prostriedok dole, je to tym, že povrch je slabšie prepeceny, co však vobec nevadi, vždy je to lepsie ako prepiect a vysušit kolacik... Na druhy pokus uz urcite bude 100 % vsetko perfect!

     	Čokoládový koláčik pečený ako soufflé v ramekins - obrázok 2
  3. 3

    Ostrym a tenkym nozom pekne okolo ramekina prejdeme, aby sa uvolnil. Možnost podavania je na vas, može ostat v čom sa piekol a lyžickou papame, alebo vezmeme dezertny tanierik a ramekin nan obratime čim uvolnime krasnu dobrotku kolacika z ktoreho ked sa zaborime lyzicku vytecie 'COKOLADOVA LAVA'... Vzdy ozdobim slahačkou! Dalej uz podavame cokolvek mame radi ako: vanilkovu, čokoladovou alebo kavovou zmrzlinu, jahodky, alebo akekolvek čerstve ovocie čo komu chuti. S tymto čokoladovym užasom totizto nemože byt nič zle.

  4. 4

    Je to kaloricky velmi syty kolačik, z tejto davky vyjde 6 peknych porcii a spokojnost zatial bola vzdy velka, ludia od stola stanu s povzdychom " YUMMY "- čiže mnamky... AKO VYZERA RAMEKIN je vidno v obrazku c. 2.

  5. 5

    Neviem, ci je to kolac, po ktorom ste tuzili v diskusii, ale ak nie, tak si ho skuste urobit a nebudete lutovat! CHEERS a Dobru chut!

Diskusia k receptu

morenajea
určite to vyskúšam, ale čo je presne "ramekina"?
malé porcelánové misky? dalo by sa to piecť aj vo forme na muffiny?
monzet
No mňam...Vyzerá veeeľmi dobre,takže kašlem na dietovanie,toto cez víkend určite vyskúšam.A veľmi sa na to teším :-)
evusik
tak toto je kalorická bomba - ale čo už aj zhrešiť občas treba :-)
marlen
utešujem sa tým, že tam aspoň nie je múka, ani umelý tuk. niekedy, keď pozerám na obrázok, môj mozog sa teší a zdá sa mi, že priberám už len z toho pozerania, takže občas si niečo dám, ale podobné, "hoch kuche", takže vďaka. @honestka
hkbarbie
@honestka moj maly Teo sa pozrel na foto a uz bezal do kuchyne vybrat cokoladu. On je totiz cokoholic. Urobim to tento vikend ako zakusok po nedelnom obede. Moj manzel zasne, je to presne jeho oblubeny zakusok! :-) V jednej restauracii kde chodime to maju na jedalnom listku pod nazvom "death by chocolate" alebo "smrt sposobena cokoladou" :-)
honestka
@morenajea : ano je to presne to co myslis a este som to neskusala v muffinkach, snad mozes, ale skus iba v jednej misticke ako to vyjde ci sa to velmi neprepecie a potom je to dobre urobit len tolko porcii, kolko sa momentalne zje, nikdy mi totizto ani nezvysilo aby som skusila prihriat, hehe- dakujem za pozornost.
honestka
@Barbie : prave preto, ze to ma tak vela nazvov tak som nevedela presne o co sa jedna, preto ani v nazve so nepouzila "lava" co sice mozem premenovat. je to ozaj kaloricka bomba, ale ved to nepapame stale vsak, takze maly Teo ma uz "good taste" teraz ako aj tatko. === a ze ti chuti chlebik to som ozaj rada, pretoze iba my tu vonku vieme co je to najst ho dobry!=== naopak ja som velmi rada, ze poskytujes spravne cinske recepty, vela som sa naucila tu od "domorodcov" ale viem, ze na tvoje sa vzdy mozem spolahnut ako hotove bez dalsich uprav a viem ze si pochutim...
dakujem a pozdravujem ta!
honestka
@monzet , evusik, egreska a marlen: smelo na to raz za cas mozeme takouto kalorickou bombou zhresit, stoji za to! dakujem za nahliadnutie a pozdravujem vas z tejto zasnezenej krajiny.
sovka62
Idem zháňat tie formičky, alebo aspoň akékoľvek misky z varného skla. Ak čokoláda, tak 70 percentná, ale zákusok som z nej ešte nejedla.
honestka
sovka, cokolada moze byt aj s nizsim cislom, cim vsak je horka kvalitnejsia, tym je vyzivnejsia a lepsia, takze skus... ak mas aj salky, ktore NIE su porcelan, aj tie v takom vodnom kupeli mozes pouzit ako ramekins, avsak najskor by som si to v rure preskusala, ci neprasknu, alebo ak mas muffinkove teflonove tie su na to velmi dobre- inac v plechovej forme som ich este neskusala. good luck a dakujem za nakuknutie!
jody
mňaaaaaaam, škoda, že nepečiem...
honestka
JODY: aspon mas lahku inspiraciu a zaruceny uspech pre buducich hosti...
alexdidi
@morenajea ja pečiem veľmi podobným spôsobom koláčiky tiež tekuté vo vnútri v silikónovej forme na mufinky a veľmi sa mi osvedčila.
honestka
@alexdidi : dakujem to je ten spravny nazov ja som pouzila pri Sovke vraj "teflonove" , ale tvoj nazov "silikónove" je ten po ktorom som isla, musim si to pamatat! a vdaka...
marlen
milá @honestka , tiež by si mohla zmeniť nejaké písmeno v mene, aby si sa volala po mede - estka:))))))))
želám skorú jar.
huck
honestka tak tato dobrotka je naozaj neodolatelna. Hmmm, a kalorie? Tu sa hovori , že ked sa musi ist do pekla , tak aspon na dobrom koni! :))
A tento dezert nim naozaj je! Dakujem - už je v mojej kk. Aaa btw maš prekrasneho vnučika :)
bozulka
Videla som to robiť jednu Angličanku len som nestihla recept a vtedy sa mi to veľmi páčilo tak teraz ďakujem @honestka tebe už to mám u seba PC
lucylee
@honestka famózny recept, kúpila som si formičky a okamžite pečiem :)
ja ten bod 4 vynechám, cez víkend som piekla suflé podľa receptu @sjuz a formičky som položila na plech a nepraskli....
honestka
Dakujem Lucylee, kludne vynechaj- spomenula som to preto, ze sa ten sposob osvedcuje aj inde. zelam uspech, lebo ta chut je fantasticka a mozno tento zakusok bude patrit medzi tie oblubene, lebo naviac je to aj lahko pripravit
lucylee
@honestka včera som ho piekla manželovi na Mikuláša, chuť je absolútne neopísateľná, úplne úžasná...nakoniec som ho piekla aj s bodom 4, dala som utierku na plech a tesne pred pečením naliala horúcu vodu...čo sa Ťa ale chcem opýtať je doba pečenia. Keďže mám iba 4 formičky, tak som najprv piekla prvú dávku 10 minút, vybrala som a vyskúšala jednu vyklopiť, ale sa mi rozliala..tak som tie zvyšné tri dala do rúry ešte na 5 minút, keď som ich vybrala, nechala som ich 10 minút vychladnúť a vyklopili sa mi krásne a aj udržali tvar, ale keď som do nich zaborila lyžičku, tak odtiaľ nevytiekol prúd "lávy", ale vo vnútri boli tekuté, si cítila, keď si jedla, tak som tie posledné dve dala do rúry na 12 minút, ale opäť sa mi rozliali, keď som ich vyklápala, takže suma sumáru-10-12 je málo, keď ich nechám 15, to je už asi trošku veľa, tak možno 13-14 by bolo optimum?Chcela by som dosiahnuť ten efekt, aby sa Ti dali krásne vyklopiť, držali tvar a keď do nich zaboríš lyžičku, aby vytiekla prúdom čoko láva...
honestka
Lucylee: dakujem za doveru a tesim sa, ze na prvy krat si dopadla uspesne. Ono je pravda, ze ten prvy krat je asi taky ,skusobny, pre kazdeho, pretoze rury pecu rozne, ale druhy krat uz problem nebudes mat. Nezalezi na mnozstve ramikenov, kolko ich mas, zalezi na teplote a ked tuto odhadnes, tak cokolada z kolacika ozaj tecie.Tesi ma, ze si sa pridala k priaznivcom tejto jednoduchej dobroty!
3sandra3
toto aké úžasné môže byť,,, vyskúšam, dúfam, že budem mať tú trpezlivosť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia