Zuzana Vačková:
Chcem byť štíhla aj šťastná

Jana Štrbková, 23. júla 2023     16 minút čítania

Sympatickú herečku sledujú státisíce priaznivcov na sociálnych sieťach, kde varí zdravé jedlá, spovedá zaujímavé osobnosti aj odpovedá na zvedavé otázky. Ako a prečo to vlastne začalo?



Zdroj: Facebook, Zuzana Vackova

Museli ste po päťdesiatke zmeniť svoj prístup k tomu, čo varíte?

Svoj jedálny lístok mením dlhodobo. Pochádzam z rodiny, ktorá sa stravovala úplne najklasickejšie, ako si viete predstaviť. V nedeľu sme mali rezne, zemiakovú kašu, tatársku omáčku a šalát či grilovaná zelenina sa u nás nepovažovali za hlavné jedlo. Vrátim sa k dlhému obdobiu korony, keď som mala čas venovať sa tomu, ako žijem, aké sú moje denné rituály, čomu venujem čas a čo dávam na tanier. A keďže nás strašili vírusy, dávala som si stále viac na tanier jedlo, ktoré je liečivé. Aj ľudia, ktorí sa venujú strave, hovoria, že máme len dva druhy jedla, to, ktoré je pre nás liečivé, a to, ktoré je pre nás škodlivé. Ja som začala hľadať kombinácie liečivých jedál.

Ktoré liečivé kombinácie jedál ste objavili?

Všetky zeleninové jedlá a výborné bylinky. Jedlo nemusíme pripravovať na oleji, ale môžeme variť aj na pare, mäso stačí zaradiť dvakrát do týždňa a pridať aj ryby ako zdroj omega 3 mastných kyselín. Večer sa netreba prejedať a pohár dobrého vína si treba dať skutočne len výnimočne. Dezerty sa dajú robiť aj ľahučké a netreba ich zjesť veľa, stačí len malý kúsok koláča k dobrému čaju. Nevyhnutné je aktívne sa hýbať, veľa spať, piť vodu a vyškrtnúť sladené nápoje. Toto je resumé, môj životný štýl v skratke.

Čo najradšej pečiete pre svojho vnúčika?

Môj vnuk má najradšej úplne obyčajnú bublaninu. Je vyberavý, hovorí o sebe, že má citlivý jazýček. Najradšej teda preňho pečiem bublaninu s našimi domácimi jahodami, je to rýchle a jednoduché. Aj moja dcéra, ktorá so mnou býva, je veľmi dobrá pekárka, mám veľmi rada jej banánový chlebík. Snažím sa robiť mnohé koláčiky bez tuku, namiesto ktorého pridávam jogurt, cuketu, jablko či jablkové pyré. A cukru pridám len polovicu z množstva, ktoré je v recepte. Som milo prekvapená, keď návšteve ponúknem takýto koláčik a pochváli ho, práve preto, že nie je presladený.

Bývate aj so svojím ockom, chutia mu vaše jedlá?

Áno, ocko má 81 rokov a veľmi sa stará o svoje zdravie. Máme psíka, každé ráno ho zoberie na prechádzku, no on počas nej nechodí, ale 20 minút behá. Raňajkuje ovsené vločky s ovocím a s jogurtom alebo s mliekom, to je jeho ranný rituál. A stravuje sa s nami. Len občas, keď nie som doma, objedná si jedlo z reštaurácie. Musím sa priznať, že aj ja mám niekedy chuť na vyprážaný syr, no doma ho nikdy nerobím. Keď sme však na zájazde s divadlom a sadneme si do reštaurácie, stane sa, že poviem čašníkovi, ok, doneste mi vyprážaný syr.

Na Youtube ste Zvedavá Zuza a spovedáte zaujímavých ľudí. Ako ste naštartovali svoju youtubovú kariéru?

Áno, som babka youtuberka. Moderátorkou som od svojich sedemnástich rokov, už v Štúdiu kontakt som sa rozprávala s rôznymi umelcami, veľmi ma bavilo, keď som mohla viesť zaujímavé rozhovory napríklad aj s kňazom, so psychológom či s lekárom. Uvedomila som si, že je mnoho ľudí, s ktorými sa kamarátim, no nemám čas sa s nimi porozprávať do hĺbky. Pár rokov som v hlave nosila nápad a zrazu mi to cinklo, budem sa volať Zvedavá Zuza, začala som a veľmi ma to baví.

Ste hviezda internetu a preto som sa opýtala Google nápovedy, akú informáciu o vás ľudia najčastejšie vyhľadávajú. Najviac boli zvedaví na váš vek. Čelíte pribúdajúcemu veku sama v sebe alebo na sociálnych sieťach?

Prijať samého seba so svojimi úspechmi aj neúspechmi, s tým, čo sa mi na sebe páči aj nepáči, chce trošku práce. Čo sa týka veku, jasné, že by som aj ja chcela byť navždy mladá, ale len zvonka, zvnútra nie. Ak by som však povedala, že vek neriešim, klamala by som. Jasné, že sa snažím vyzerať mlado, krémujem sa ráno aj večer, vymýšľam masky aj masáže, hydratujem a chodím na všelijaké skrášľovacie procedúry. Ale viem, že čas aj tak nezastavím a sebaprijatie je základom spokojného života. Najskôr teda prijímam samu seba vo svojej kúpeľni v zrkadle, a potom nemám problém prijímať kritiku zvonka. Samozrejme, nad konštruktívnou kritikou sa vždy zamyslím. No keď mi niekto na sociálnych sieťach napíše, že som stará, že som chudera, že som pribrala či schudla, alebo že po mne už ani pes neštekne, že som neúspešná v kariére, hovorím si, nech si to pokojne myslia, mne je to jedno. Z pohľadu niekoho iného to tak môže vyzerať a ja nikomu jeho názor neberiem. Keď mi totiž dvadsaťročné dievča napíše, že som stará, tak pre ňu som skutočne stará, je to ok. A k tým ostatným veciam týkajúcim sa mojej kariéry môžem povedať len toľko, že mám práce neúrekom a som preto neskutočne šťastná.







Diskusia k článku







 



TOPlist