Zjednodušte si život:
6 užitočných rád, ako si uľahčiť varenie

Jarmila Horváthová, 27. októbra 2022     5 minút čítania

Dennodenná príprava jedla je pre väčšinu z nás skôr nutnosťou, než koníčkom, pri ktorom nehľadíme na čas. Máme pre vás praktické tipy, ako si prácu v kuchyni uľahčiť a urýchliť.



Foto: Shutterstock

1. Nakúpte na niekoľko dní

Na to, aby ste navarili rýchlo a bez stresu, je potrebná istá predpríprava. Vopred si premyslite, čo chcete variť a jesť, a napíšte si nákupný zoznam. Takto môžete nakupovať na niekoľko dní a nemusíte chodiť do supermarketu každý deň. Všetky prísady na prípravu jedla si nachystajte vopred, aby ste ich mali poruke. Potom nemusíte nič hľadať a všetko ide rýchlo.
Niektoré veci sa dajú kúpiť do zásoby a máte ich v zálohe, keď nemôžete ísť na nákup, ale potrebujete niečo uvariť. Konzervované potraviny, ako sú paradajky, tuniak a cícer v konzerve, ako aj suché potraviny, napríklad cestoviny a ryža, vydržia v špajzi celé mesiace. V mrazničke môžete uchovávať na varenie pripravenú zeleninu, ovocie a predvarené jedlá.



Foto: Shutterstock

2. Kvalita je základ

Mať rýchlo navarené neznamená variť nekvalitne, práve naopak. Na rýchle varenie sú vhodné len vysokokvalitné prísady. Ak máte čistú a bezchybnú zeleninu a ovocie, nemusíte ich už čistiť a odkrajovať nezrelé či prezreté časti. Rovnako to funguje aj pri mäse. Ak je bez blán, tukových častí a stačí ho len nakrájať, budete mať jedlo pripravené rýchlejšie.



Foto: Shutterstock

3. Všetko, čo sa dá, nakrájajte

Nakrájaná zelenina sa uvarí rýchlejšie ako veľké kusy. Celé zemiaky sú uvarené za 20 minút, plátky zemiakov za 10 minút, to isté platí o každej zelenine. To isté funguje aj pri mäse - tenké kúsky alebo mleté mäso je hotové rýchlejšie. Najrýchlejšie sa dajú tepelne upraviť filety z rýb, tam stačí minútka–dve z každej strany.



Foto: Shutterstock

4. Z jedného hrnca či panvice

Osvedčeným spôsobom, ako variť rýchlo a jednoducho, sú recepty z jedného hrnca alebo panvice. Fantázii pri kombinovaní sa medze nekladú, môžu to byť napríklad aj tenké plátky zemiakov či halušky so zeleninou, s mäsom alebo s rybou. K tomu šalát, ktorý možno urobiť počas varenia.
Alebo môžete vyskúšať špecialitu z Blízkeho východu, shakshuku. Je to v podstate niečo ako naše lečo, len bez klobásy. Vajíčka sa len rozbijú do jamiek v pripravenej zeleninovej zmesi, nechajú sa stuhnúť, nemiešajú sa, ako to je v jednej z variácií leča u nás. Namiesto papriky a paradajok možno použiť aj napríklad špenát alebo pridať šampiňóny či syr feta.



Foto: Shutterstock

5. Poriadok v kuchyni nadovšetko

Poriadok v kuchyni šetrí čas. Skontrolujte preto občas zásoby v špajzi i chladničke. Vyhoďte suroviny, ktorým uplynul dátum spotreby, a tie, ktoré už nechcete použiť. Spotrebiče a hrnce, ktoré používate zriedkavo, dajte do zadnej časti skrine a všetko, čo používate často, dajte do prednej časti, aby ste na to ľahko dosiahli.
Prejdite si aj kuchynské vybavenie. Sú nože ostré? Je povrchová úprava panvíc neporušená, aby sa nič neprilepilo a všetko sa dalo ľahko čistiť? Uzatvárajú sa hrnce tesne, aby sa jedlo rýchlo uvarilo? S funkčným kuchynským náčiním sa rýchle recepty pripravujú ľahko.



Foto: Shutterstock

6. Užitoční pomocníci

Rýchle varenie sa nezaobíde bez kuchynskej techniky. Niektoré z prístrojov sú síce určené pôvodne na niečo iné, ale dajú sa využiť aj vtedy, keď chcete urýchliť prípravu jedál. Každý vie, že v rýchlovarnej kanvici sa voda uvarí rýchlejšie než v hrnci na sporáku. Väčšinou ju používame len na zaliatie čaju, kávy, prípadne instantnej polievky. Vriaca voda z kanvice však urýchľuje aj varenie. Namiesto toho, aby ste dlhé minúty čakali, než voda na varenie cestovín, či strukovín zovrie na sporáku, zalejte ich vriacou vodou z kanvice.
Ak chcete rýchlo pripraviť krémové zeleninové polievky, prívarky, ale aj smoothies a nemáte na to špeciálny mixér s nádobou, pomôže ponorný mixér. Stačí necelá minúta a vývar so zeleninou zmení svoju štruktúru na jemnú krémovú polievku.






ANKETA: Varíte doma každý deň?

66,3%



33,8%







Diskusia k článku

chorvatka
Co naozaj urychli pripravu kazdodenného jedla je aj fakt, ze jednu rajnicu vyuzijem na pripravu niekolkych jedal. Ako na to ? Ked planujem na zajtra zampiony, tak si ich usmazim na tej istej rajnici ako leco, ktoré si zatial, pocas smaznia zampionov pripravim a nakrajam. Vychladnuté zampiony pockaju do zajtra v ladnicke. Tak to robim aj s kuratom, ked si kusky osmahnem priamo na masti po zampionoch. Potom uz len vytahujem z ladnicky ci mraznicky, takto mi maso a ani zelenina neostarnu v ladnicke. A ako bonus umyvam len jednu nadobu.






 



TOPlist