Fedor Malík:
Zelená hrá prím

Fedor Malík, 13. apríla 2021     3 minúty čítania

Najnovší magazín Varecha s podtitulom Jar v kuchyni je zelená sa nesie na „zelenej“ gastrovlne. Zdalo sa mi, že tých zelených surovín máme k dispozícii pomenej. Prelistoval som však zopár kuchárskych kníh a sám som bol prekvapený výberom „zelenožabacích“ surovín.



Špenát, žihľava, šťaveľ, ružičkový aj kučeravý kel, mangold, medvedí cesnak, kôpor, cuketa, mladý hrášok aj fazuľkové struky, zelené olivy, zelený karfiol, špargľa, kapary... Samá zelená, desiatky odtieňov zemského „grínu“. Viac minerálií, viac vitamínov, nezvyčajné vône a chute, interesantné kulinárske kombinácie. Prekvapíte rodinu, prekvapíte aj seba.

Už sa stačí len rozhodnúť, do čoho sa pustíte a čo bude na tanieri. Malo by to byť aj tak trochu diétne a vegetariánske. Veď si len spomeňte, ako sa sťažoval po veľkonočnom pondelku vlastnej duši aj telu váš žlčník a žalúdok...

Začneme obľúbenou polievkou moravských bakchantiek, ktorú nazvali „egyptská“. Potrebujete zelené fazuľové struky (mám ich plný mrazák), jednu mrkvu, jeden zemiak, šťavu z dvoch citrónov, soľ, čierne korenie a dobrý olivový olej. Uvaríme napred „odfázované“ fazuľky a všetko potom v „luskovej „ vode rozmixujeme. Pariacu sa krémovú polievku si naložíme do hlbokého taniera a nadrobíme do nej „mini bake rolls“. Najlepšie špenátové. Zelená polievka, zelenkasté chrumky a v čaši s nimi ladí Veltlínske (akože inak) zelené. Gastrosemafor sa zasekol. Svieti stále zelená.

Na sporáku ukuchtíme zároveň zelené špargľové rizoto. Očistený „asparágus“ povaríme do stavu „al dente“, jeho špičky odložíme. V hrnci na oleji opražíme nasekanú cibuľu, cesnak a pokrájanú slaninu. Ryžu a vriacu vodu pridávame postupne. Po štvrťhodinke je už skoro hotovo. Nádobu odstavíme zo sporáka a rizoto porciujeme. Navrchu ho ozdobíme hlavičkami špargle a malými kúskami parmezánovej drviny.

Pozor, semafor už funguje, naskočila červená. Zelený „muškátel“ už nenalievame. Otvára sa fľaša červeného. Nemusí to byť „talian“. Ak dáte na moju radu, do pohárov si nalejte svätovavrinecké z malokarpatských viníc.



Diskusia k článku







 



TOPlist