
Foto: Delimano
Určite si pamätáte časy, keď sa v nedeľu ráno ozval známy buchot tĺčika a všetci vedeli, že susedia budú mať na obed rezne. Tie sa pripravovali na panvici vo vrstve oleja, pričom polovica kuchyne schytala mastnú nádielku - vrátane toho, kto sa obetoval a vyprážal. Niektorí ľudia stále takto vysmážajú, napríklad syr alebo rybie prsty. Druhá polovica objavila pohodlnejší spôsob prípravy vo fritéze, kde sa pokrmy uzavrú, nenarobí sa toľko neporiadku, nik sa nepopáli, ale... Jedlo musí stále plávať v oleji, inak nedosiahnete tú povestnú chrumkavú vrstvu na povrchu. Alebo nemusí?
Naozaj nemusí. Pred pár rokmi značka Delimano uviedla na trh svoju prvú teplovzdušnú fritézu, ktorá sa okamžite stala hitom. Niet divu, keďže na vypraženie hranoliek spotrebujete len čajovú lyžičku oleja. Vďaka horúcemu vzduchu, ktorý prúdi zo všetkých strán, sa pokrm rovnomerne opečie a upraží bez toho, aby ste ho utopili v mastnote. Takýto rezeň nemusíte po vysmažení utierať tromi vrstvami papierových obrúskov.
Pokiaľ si musíte strážiť cholesterol alebo počítate kalórie kvôli nadváhe, je to skvelé riešenie. S teplovzdušnou fritézou totiž pripravíte pokrm s až o 95 % nižším obsahom tuku. A takýto rozdiel si naozaj všimnete. Nemusíte sa obávať – pokrmy vypražené horúcim vzduchom sú rovnako šťavnaté vo vnútri a chrumkavé zvonku – ale zdravšie.

Foto: Delimano
Dozlatista upražené hranolky urobíte napríklad v teplovzdušnej fritéze Touch. Mrazené hranolky nepotrebujú ďalší olej na prípravu a budú hotové rýchlejšie než pri bežnom spôsobe vyprážania. Jedlo sa upraží rovnomerne, bez neporiadku a veľkej námahy. Cibuľové krúžky a vyprážaný karfiol máte za pár minút. Na dotykovom displeji si jednoducho zvolíte z predvolených programov napríklad režim koláčov, nugetiek či amerických zemiakov.

Foto: Delimano
Pokiaľ patríte k náročnejším kuchárom a máte radi špeciálne funkcie, určite si vyberiete jednu z noviniek. Teplovzdušná fritéza s naparovaním a extra veľkým objemom 7 litrov ponúka možnosť prípravy šťavnatej zeleniny plnej vitamínov alebo napríklad morských plodov, ktorými určite radi spestríte svoj jedálniček.

Foto: Delimano
Na veľké rodinné oslavy alebo jednoducho keď máte doma veľa hladných krkov odporúčame teplovzdušnú fritézu s dvojitým košíkom. Je neuveriteľne praktická, keďže obsahuje dva samostatné fritovacie koše, v ktorých môžete súčasne pripravovať rôzne druhy pokrmov. Nemusíte čakať, kým sa hranolky dorobia, aby ste vložili rezne. Naplňte oba 4-litrové košíky naraz a vychutnajte si raňajky s domácimi muffinmi či croissantmi alebo kuracie krídelká a nugetky. Môžete si v nej dokonca sušiť ovocie na zimu.

Foto: Delimano
Výhodou moderných fritéz je tiež nepriľnavý povrch. Ten určite oceníte po tom, ako sa najete. Netreba nič komplikovane drhnúť, potraviny sa na povrch nelepia, takže údržba teplovzdušnej fritézy Delimano je jednoduchá a rýchla. Už sa Vám zbiehajú slinky?