Foto: Kulinární studio MAFRA
Základné kakaové cesto
Na 60 kusov koláčikov potrebujeme:Postup:
1. Na základné cesto preosejeme múku a práškový cukor, premiešame, pridáme vanilkový cukor, kakao a na kúsky nakrájané maslo aj vajce.
2. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v chlade asi 30 minút odležať.
Koláčiky do formičiek
Postup:
1. Tretinu cesta rozkrájame na kúsky vo veľkosti vlašského orecha. Z každého kúska vymodelujeme a guľôčky natlačíme do kovových formičiek na vianočné koláčiky.
2. Naplnené formičky rozložíme na plechy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút.
3. Po upečení necháme trochu vychladnúť vo formičkách a potom vyklopíme na kovovú mriežku. Pocukrujeme alebo obalíme v práškovom cukre.
Ozdobné kakaové vločky
Postup:
1. Druhú tretinu cesta rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm. Vykrajujeme tvary vločiek a rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie.
2. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút.
3. Bielok vymiešame s cukrom a s citrónovou šťavou na hladkú lesklú polevu. Naplníme do papierového kornútika a vychladnuté upečené vločky ozdobíme. Polevu necháme zaschnúť.
Kartičky s bielou čokoládou
Postup:
1. Tretiu tretinu cesta rozvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm a vykrajujeme tvary kartičiek. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
2. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút, po dopečení necháme vychladnúť.
3. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, kartičky na povrchu potrieme čokoládou a posypeme nasekanými pistáciami.
Diskusia k článku