Záchrana pri pečení:
Čím nahradiť chýbajúce maslo, cukor, droždie či stužovač šľahačky?

Jarmila Horváthová, 16. decembra 2022     4 minúty čítania

Zistili ste na poslednú chvíľu, že vám jedna zo surovín do receptu chýba? Nevzdávajte to, niektoré sa dajú nahradiť! Ponúkame niekoľko tipov.



Foto: Shutterstock

Droždie

Ak chcete piecť koláč, ktorý má kysnúť, droždie sa dá nahradiť 7 g prášku do pečiva na 200 g hladkej múky. Alebo vyskúšajte 10 g jedlej sódy zmiešanej s 10 lyžicami citrónovej šťavy. Na rozdiel od klasického kysnutého cesta nemá cesto s kypriacim práškom či jedlou sódou odpočívať, ale má sa v rúre piecť po 15 minútach.

Vajcia

Vajcia v ceste možno nahradiť niekoľkými spôsobmi. Naše tipy môžete vyskúšať nielen, keď ich zabudnete kúpiť, ale aj vtedy, ak trpíte neznášanlivosťou vaječnej bielkoviny.

V sladkých koláčoch 1 vajce nahradíme 80 g nesladeného jablkového pyré. Ak použijete sladené, znížte o trochu množstvo cukru v koláči. Druhou možnosťou ako 1 vajce nahradiť, je použiť polovicu veľmi zrelého banánu.

Ak vajcia máte, ale jedno vám do plného počtu chýba, nahradíte ho lyžicou octu – jeho chuť sa počas pečenia vytratí.

Do sladkého aj slaného cesta môžete namiesto vajec použiť zmes ľanových alebo chia semienok. Zmiešajte 2 polievkové lyžice mletých semienok s 2-3 polievkovými lyžicami vody, nechajte ich krátko napučať a zmes pridajte do cesta.

Mlieko

Ak nemáte dosť mlieka, alebo ste v chladničke už nenašli žiadne, ale máte doma smotanu, tak ju zmiešajte s vodou v pomere 1:2. Ak je v recepte cmar, alebo kyslé mlieko, možno ho nahradiť obyčajným mliekom, do ktorého pridáte lyžicu octu alebo citrónovej šťavy. Mlieko sa dá samozrejme nahradiť aj rastlinnými náhradami z ryže, sóje, ovsa alebo mandlí a to v pomere 1:1.

Maslo

Ak počas pečenia zistíte, že máte málo masla, jednoducho nahraďte chýbajúce množstvo v pomere 1:1 tvarohom alebo nesladeným jablkovým pyré. Ak vám maslo úplne chýba, môžete namiesto neho použiť iné tuky. Dobrou alternatívou je aj rastlinný olej s neutrálnou chuťou napríklad repkový či kukuričný, namiesto 100 g masla pridajte 90 g oleja. Môžete vyskúšať aj kokosový tuk, ten sa dáva v pomere 1:1 a k tomu ešte štipka soli. Kokosový olej je však výraznejší a mení výslednú chuť cesta.

Cukor

Cukor je najjednoduchšie nahradiť medom alebo javorovým, či agáve sirupom. Tie sú však menej sladké, takže ak chcete dosiahnuť rovnakú sladkosť ako pri cukre, tak namiesto 100 g treba použiť 125 g medu alebo 130 g sirupu.

Prášok do pečiva

Ak nemáte prášok do pečiva, môžete použiť dva triky, aby bolo cesto nadýchanejšie: 5 g sódy bikarbóny a 5 - 6 polievkových lyžíc citrónovej šťavy alebo octu. Jedlá sóda je kľúčovou zložkou kypriaceho prášku, ale na to, aby mohla pôsobiť ako on, potrebuje aktivátor. Túto úlohu zohráva kyselina obsiahnutá v citrónovej šťave.

Alebo môžete pridať 4 polievkové lyžice alkoholu, ako je rum alebo brandy, ktoré počas pečenia vytvárajú kyselinu uhličitú spôsobujúcu to, že cesto vykysne. Toto množstvo nahradí 1 balenie prášku do pečiva. Ak alkohol nemôžete použiť, ešte je možné nahradiť ho sýtenou minerálkou. Účinok nie je taký silný ako pri pravom prášku do pečiva, čiastočne to však funguje.

Škrob

Ak je v recepte zemiakový a nemáte ho, pokojne použite kukuričný, alebo naopak. Tiež možno použiť nesladený vanilkový pudingový prášok, ten však už nemá neutrálnu chuť.

Stužovač šľahačky

Ten si môžete pripraviť aj sami z 1 polievkovej lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu a 1 lyžice práškového cukru.

Múka

Ak je v recepte múka a nemáte jej dostatok, žiaľ nahradiť ju nemáte ako, treba si nájsť recept na koláč bez múky. Je však možné bez problémov nahradiť alebo doplniť pšeničnú múku napríklad špaldovou.





Diskusia k článku







 



TOPlist