Foto: Shutterstock
Jeden z najobľúbenejších nápojov na svete nemusí skončiť len v orosenom pohári. Dá sa využiť aj v kuchyni pri varení a pečení, či už na marinovanie mäsa, do omáčok, polievok, do cesta na chleba či koláčov.
Pri príprave jedál poslúži tiež ako náhrada inej tekutiny, napríklad vývaru, vody či mlieka. Nech už varíte guláš, pečiete chlieb alebo pripravujete sladký dezert, správne zvolené pivo vám pomôže dosiahnuť výnimočný výsledok.
Menej je viac
Svetlé ležiaky sú ideálne na ľahké jedlá a marinády, zatiaľ čo tmavé pivá, stouty a portery dodajú jedlám plnosť, hĺbku a zemitú chuť. Pivo použité pri varení dodáva jedlu chuť, pri pečení chleba či koláčov vplýva aj na ich textúru - pivo napomáha kysnutiu cesta a výsledkom je ľahšie, vzdušnejšie pečivo.Keďže pivo má výraznú chuť, je dobré začať s menším množstvom - pivo pridávať postupne a pokrm priebežne ochutnávať. Príliš veľa piva môže jedlo svojou horkou chuťou aj pokaziť.
Nemusíte sa báť, že sa pri konzumácii jedál pripravovaných s pivom “pripijete”. Pri varení sa väčšina alkoholu z piva odparí, ostane len komplexná chuť sladu a chmeľu.
Marinády a omáčky
Pivo je výborné na marinovanie mäsa, najmä hovädzieho, bravčového, kuracieho, ale aj králičieho či diviny. Jeho kyseliny a enzýmy mäso zjemnia a dodajú mu jemnú horkosť alebo sladkosť, v závislosti od typu použitého piva.Foto: Shutterstock
Ľahké ležiaky a pšeničné pivá sa hodia do marinád, ktorými chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť. Silnejšie tmavé pivá sú ideálne do omáčok k hovädziemu mäsu alebo k divine.
Polievky a dusené jedlá
Pivo je skvelou prísadou do hustých polievok a dusených jedál - od kuracích závitkov až po hovädzie dusené. Na to sa najlepšie hodí tmavé pivo. Gulášu alebo dusenému hovädziemu mäsu dodáva pivo príjemnú plnosť a jemnú horkosť. Svetlé pivá sa hodia do ľahších, kuracích či zeleninových polievok.Vyprážané jedlá
Ak primiešajte pivo do vajíčok na trojobal alebo do cestíčka, pokrm pri vyprážaní absorbuje oveľa menej tuku ako jedlo obaľované klasicky - je preto aj ľahšie stráviteľné. Cestíčko, v ktorom obalíte mäso, zeleninu či huby bude vďaka pivu aj oveľa nadýchanejšie.Pečenie chleba a slaného pečiva
Chlieb upečený z cesta s pivom získa zaujímavú štruktúru a chuť. Vďaka kvasinkám, ktoré obsahuje, cesto lepšie a rýchlejšie vykysne, chlieb po upečení bude nadýchaný a bude mať chrumkavú kôrku.Foto: Shutterstock
Pri pečení chleba a pečiva sa často používajú silnejšie pivá, ako sú tmavé ležiaky, ktoré im dodajú mierne horkastú až zemitú chuť. V bielom chlebe môžete použiť svetlé pivá.
Dezerty a sladké pečenie
Aj keď sa to môže zdať nezvyčajné, pivo sa dá použiť aj v sladkých receptoch. Čokoládové torty či brownies môžu byť obohatené o pivo typu porter, čím získajú hlbšiu, karamelovú až čokoládovú chuť. Svetlé alebo pšeničné pivá sa hodia do ľahších dezertov, ako sú palacinky alebo koláče.Druhy piva a ich použitie v kuchyni
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku