Vynikajúca prísada:
Pivo je skvelé na marinovanie, dusenie aj do koláčov. Ako si vybrať to správne?

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Pivo dodá jedlám hĺbku, arómu a bohatšiu chuť. Nie každé sa však hodí na všetko.



Foto: Shutterstock

Jeden z najobľúbenejších nápojov na svete nemusí skončiť len v orosenom pohári. Dá sa využiť aj v kuchyni pri varení a pečení, či už na marinovanie mäsa, do omáčok, polievok, do cesta na chleba či koláčov.

Pri príprave jedál poslúži tiež ako náhrada inej tekutiny, napríklad vývaru, vody či mlieka. Nech už varíte guláš, pečiete chlieb alebo pripravujete sladký dezert, správne zvolené pivo vám pomôže dosiahnuť výnimočný výsledok.

Menej je viac

Svetlé ležiaky sú ideálne na ľahké jedlá a marinády, zatiaľ čo tmavé pivá, stouty a portery dodajú jedlám plnosť, hĺbku a zemitú chuť. Pivo použité pri varení dodáva jedlu chuť, pri pečení chleba či koláčov vplýva aj na ich textúru - pivo napomáha kysnutiu cesta a výsledkom je ľahšie, vzdušnejšie pečivo.

Keďže pivo má výraznú chuť, je dobré začať s menším množstvom - pivo pridávať postupne a pokrm priebežne ochutnávať. Príliš veľa piva môže jedlo svojou horkou chuťou aj pokaziť.

Nemusíte sa báť, že sa pri konzumácii jedál pripravovaných s pivom “pripijete”. Pri varení sa väčšina alkoholu z piva odparí, ostane len komplexná chuť sladu a chmeľu.

Marinády a omáčky

Pivo je výborné na marinovanie mäsa, najmä hovädzieho, bravčového, kuracieho, ale aj králičieho či diviny. Jeho kyseliny a enzýmy mäso zjemnia a dodajú mu jemnú horkosť alebo sladkosť, v závislosti od typu použitého piva.



Foto: Shutterstock

Ľahké ležiaky a pšeničné pivá sa hodia do marinád, ktorými chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť. Silnejšie tmavé pivá sú ideálne do omáčok k hovädziemu mäsu alebo k divine.

Polievky a dusené jedlá

Pivo je skvelou prísadou do hustých polievok a dusených jedál - od kuracích závitkov až po hovädzie dusené. Na to sa najlepšie hodí tmavé pivo. Gulášu alebo dusenému hovädziemu mäsu dodáva pivo príjemnú plnosť a jemnú horkosť. Svetlé pivá sa hodia do ľahších, kuracích či zeleninových polievok.

Vyprážané jedlá

Ak primiešajte pivo do vajíčok na trojobal alebo do cestíčka, pokrm pri vyprážaní absorbuje oveľa menej tuku ako jedlo obaľované klasicky - je preto aj ľahšie stráviteľné. Cestíčko, v ktorom obalíte mäso, zeleninu či huby bude vďaka pivu aj oveľa nadýchanejšie.


Pečenie chleba a slaného pečiva

Chlieb upečený z cesta s pivom získa zaujímavú štruktúru a chuť. Vďaka kvasinkám, ktoré obsahuje, cesto lepšie a rýchlejšie vykysne, chlieb po upečení bude nadýchaný a bude mať chrumkavú kôrku.



Foto: Shutterstock

Pri pečení chleba a pečiva sa často používajú silnejšie pivá, ako sú tmavé ležiaky, ktoré im dodajú mierne horkastú až zemitú chuť. V bielom chlebe môžete použiť svetlé pivá.

Dezerty a sladké pečenie

Aj keď sa to môže zdať nezvyčajné, pivo sa dá použiť aj v sladkých receptoch. Čokoládové torty či brownies môžu byť obohatené o pivo typu porter, čím získajú hlbšiu, karamelovú až čokoládovú chuť. Svetlé alebo pšeničné pivá sa hodia do ľahších dezertov, ako sú palacinky alebo koláče.


Druhy piva a ich použitie v kuchyni

  • Svetlý ležiak (lager): Tento najznámejší druh piva má ľahkú a osviežujúcu chuť, s mierne sladovými a chmeľovými tónmi. Je ideálny na marinády na hydinu a bravčové mäso, ale tiež do zeleninových polievok, ľahkých omáčok alebo do jedál z rýb. Môžete ho použiť aj pri príprave chleba, slaných palaciniek alebo ľahkých dezertov. Je vhodný do cestíčok na obaľovanie, ktorým dodá extra nadýchanosť a chrumkavosť.
  • Pšeničné pivo (weizenbier): Má jemne sladkú a osviežujúcu chuť s nádychom citrusov alebo korenia. Je vhodné na pečenie sladkého pečiva, ako sú koláče, bábovky a palacinky. Hodí sa tiež do jedál s hydinou a rybami. Pšeničné pivo môže byť tiež základom osviežujúcich šalátových dresingov.


  • Foto: Shutterstock

  • Tmavé pivo (dark lager, stout, porter): Tieto pivá majú výraznejšiu chuť, s tónmi kávy, čokolády, karamelu či praženého sladu. Sú vynikajúce na marinovanie červeného mäsa a do dusených jedál a guláša. Vynikajúco sa hodia na pečenie tmavého chleba, v sladkom pečení ich môžete využiť pri príprave čokoládových dezertov a brownies. Môžete nimi nahradiť mlieko či vodu pri pečení koláčov a pridať ich pokojne aj do krému v cheesecaku.
  • IPA (India Pale Ale): Tento druh piva je charakteristický výraznou chmeľovou horkosťou a citrusovými tónmi. Jeho silná chuť sa hodí k pokrmom s výraznými koreninami, ako sú grilované alebo pikantné jedlá. Môže byť tiež zaujímavým prídavkom do omáčok, k jedlám z bravčového mäsa alebo k hydine.
  • Ovocné pivá: Ovocné pivá, ktoré obsahujú arómy a chute z ovocia (často maliny, čerešne alebo citrusy), sú ideálne na prípravu dezertov. Skvelo sa hodia do koláčov, ovocných omáčok alebo ako zložka želatín či sorbetov.




  • ANKETA: Používate pivo pri varení?

    100,0%



    0,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist