Vyhnite sa problémom:
Grilujte bez rizika. Ktoré veci na gril určite nepatria?

Jarmila Horváthová, 25. mája 2024     3 minúty čítania

Sú suroviny, ktoré by sa vôbec nemali grilovať, pretože ich konzumácia môže predstavovať zdravotné riziko. Preto by ste ich mali poznať.



Foto: Shutterstock

Keď sa povie grilovanie, mnohým pravdepodobne ako prvé napadnú steaky a klobásy. Ak máte radi mäso, je to v poriadku. Nie však všetky druhy sú vhodné na gril. Čomu sa teda vyhnúť, aby ste si nezavarili na zdravotné problémy?

Údené výrobky

Na gril rozhodne nepatria údené výrobky, či už údené mäso alebo údené klobásy. Je to preto, lebo obsahujú dusitanové soli a tie môžu pri vysokých teplotách na grile spolu s bielkovinami mäsa vytvárať látky ako sú nitrozamíny, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny pažeráka alebo čriev.

Marinované mäso a zelenina - áno, ale...

Priamo na rošt by sa nemalo dávať ani marinované mäso. Ak marináda kvapká do žeravých uhlíkov, môžu sa uvoľňovať nebezpečné látky, ako napríklad benzpyrén. Ten sa považuje za karcinogénny.

Mimochodom, toto platí nielen pre grily na drevené uhlie, ale aj pre elektrické grily - benzpyrén vzniká aj vtedy, keď sa tuk alebo marináda dostanú do kontaktu s výhrevnými tyčami. Takže v prípade marinovaného mäso alebo zelenina platí, že by sa mali vždy pripravovať v špeciálnych grilovacích miskách.

Pozor aj na maslo

Veľa ľudí zbožňuje varenú a ugrilovanú kukuricu a pred grilovaním ju potierajú maslom. Nie je to úplne najlepší nápad, pretože maslo nie je veľmi odolné voči vysokým teplotám. To znamená, že mastné kyseliny, ktoré obsahuje, pri vysokých teplotách produkujú karcinogénne látky.



Foto: Shutterstock

Takže ak máte radi grilovanú kukuricu s maslom, dajte si ho až na ugrilovanú zeleninu.

Problematické hliníkové misky

Na grilovanie sa často používajú hliníkové grilovacie misky a podnosy. Sú celkom praktické, ale ich použitie nie je až také bezproblémové. Je to preto, lebo marinády, ktoré obsahujú kyslé zložky alebo soľný roztok by s hliníkom nemali prísť do kontaktu. Soli a kyseliny môžu pri vysokých teplotách rozpúšťať hliníkové ióny obsiahnuté v hliníkových podnosoch a to sa považuje za vážne zdravotné riziko.



Foto: Shutterstock

Ak teda chcete pripravovať na grile suroviny ako je feta, ovocie, paradajky alebo ryby pokvapkané citrónovou šťavou, vyhnite sa hliníku a namiesto toho ich grilujte na panviciach.



ANKETA: Používate pri grilovaní hliníkové misky či podnosy?

47,1%



52,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist